Dina Kljajić u rubrici Odnosi i veze od
Kako se obraniti od osoba s kojima moramo komunicirati, a iscrpe nas kao da smo imali komunikaciju sa 10 osoba a ne tom dotičnom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+15 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
To sam osobno doživio xx puta, i tražio sam čak i neko stručno mišljenje, zašto me razgovor sa nekom osobnom psihički iscrpi, a pričali smo možda 45.minuta, dok, sa nekim osobama mogu razgovarati  i par sati, i nemam taj osječaj. Treče je, da postoje osobe, kad ste recimo, totalno, bozvoljni, samo slušanje njihovog govora vas - totalno opusti. Stav ,,struke,, je da pojedine osobe ,,emitiraju,, negativnu energiju, i kad ste u komunikaciji sa istom - tema je nebitna - taj razgovor vas iscrpi i jedva čekate da se završi, dok nasuprot takvim osobama, postoje one koje emitiraju ,,pozitivnu,, energiju, pa čak do tog nivoa, da ta osoba nemora biti ni prisutna, več da npr. preko neta, slušate neku osobu, i vi se slušajuči zu osobu jednostavno - opustite. Da, ne pobrkamo stvari - ne radi se o osobama koje su neki tzv. motivacijski govornici (za mene je taj vid, čista prevara, i može se nešto poboljšati, slušajuči te osobe - ali, mislim da je to samo - auto.-sugestija) radi se o sobama i temama koje nemaju veze sa vašim životom - poslom, a, slušajuči ih osječate se pozitivno, jednu od takih osoba, koju često znam poslušati, je Dr. Semir Osmanagić - tema može biti bilo koja - ali ja osobno, osjetim opuštanje . Ove prve osobe, koje zrače negativnom energijom, treba izbjegavati, a ako se to nemože, ako vam je ta osoba npr, nadređena na radnom mjestu, razgovor treba svesti na što manji novo, i koliko sam iz prakse primjetio, pusti ti ih, da u svemu ,,budu u pravu, da se taj razgovor što prije završi. Ovo napisano nije samo moje mišljenje - več i osobni doživljaj.
Mila Validžić od
Da to treba tako
Najgore kada bi imala takvog šefa. Bolje tada se maknuti i dati petama vjetra.‌
Petra Marić od
Ne volim ni ja takve ljude (swear)
+10 glasa
Vanessa Mendiković od
Jednostavno se drži samo tih obaveznih razgovora koje morate voditi oko na primjer posla ili štogod je već u pitanju. Ne trudi im se objasniti zašto su u krivu. Možeš argumentirati svoj stav, ali ako vidiš da osoba ne popušta, ne ulazi u konflikte s njom.. Što god besmisleno ti kažu, sjeti se uzrečice "Na jedno uho unutra, na drugo van"
+10 glasa
Ante Mihaljevic od

Suočavanje s ljudima koji vam crpe energiju (takozvani energetski vampiri) tijekom komunikacije može biti izazovno, ali postoje strategije koje će vam pomoći da preživite. Evo nekoliko savjeta:

Postavite jasne granice:

 • Jasno odredite svoje osobne granice. Znajte kada je vrijeme za predah i jasno komunicirajte tu potrebu ako je potrebno.

Dajte prioritet brizi o sebi:

 • Neka briga o sebi bude prioritet. Vodite računa o svom fizičkom i mentalnom blagostanju, posebno nakon interakcija koje vas ostavljaju iscrpljenima.

Vježbajte svjesnost:

 • Ostanite prisutni u trenutku tijekom interakcija. To vam može pomoći da upravljate svojim reakcijama i zadržite osjećaj smirenosti.

Ograničenje vremena interakcije:

 • Ako je moguće, ograničite vrijeme koje provodite u izravnoj komunikaciji s osobama koje vas iscrpljuju. To može uključivati postavljanje kraćeg trajanja sastanka ili zakazivanje pauza između interakcija.

Odaberite svoje bitke:

 • Budite selektivni u pogledu problema kojima se odlučite pozabaviti. Ne zahtijeva svaka situacija suočavanje, odnosno konfrontaciju. Mudro birajte svoje bitke kako biste uštedjeli energiju.

Koristite pozitivnu vizualizaciju:

 • Prije nego što stupite u kontakt s osobom, zamislite pozitivnu i konstruktivnu interakciju. To može pomoći u postavljanju pozitivnijeg tona komunikacije.

Uspostavite izlazne strategije:

 • Imajte izlazne strategije za razgovore koji postaju posebno iscrpljujući. Pristojno se ispričajte ili pronađite načina da se odvojite kada je to potrebno.

Izrazite svoje potrebe:

 • Izrazite svoje potrebe jasno, ali diplomatski. Asertivno. Recite osobi kada vam je potreban prostor ili kada su vam određeni stilovi komunikacije izazovni.

Izgradnja sustava podrške:

 • Okružite se mrežom podrške koju čine prijatelji, obitelj ili kolege. Aktiviranje sustava podrške može pružiti emocionalnu otpornost nakon izazovnih interakcija.

Usredotočite se na ono što možete kontrolirati:

 • Usredotočite se na aspekte interakcije koje možete kontrolirati, kao što su vaš odgovor, emocije i granice. Prihvatite da ne možete kontrolirati ponašanje druge osobe.

Postavite realna očekivanja:

 • Upravljajte svojim očekivanjima u vezi s ponašanjem pojedinca. Shvatite da ih možda nećete moći promijeniti, ali možete kontrolirati svoje odgovore.

Razvijte strategije nošenja s problemom:

 • Identificirajte mehanizme nošenja s problemom (coping mechanisms) koji vam odgovaraju. To može uključivati duboko disanje, kratke stanke ili bavljenje aktivnostima koje vam donose radost i opuštanje.

Potražite stručnu podršku:

 • Ako je situacija posebno zahtjevna, razmislite o traženju podrške od terapeuta ili savjetnika. Oni mogu pružiti smjernice o upravljanju teškom međuljudskom dinamikom.

Procijenite odnos:

 • Procijenite ukupni utjecaj odnosa na vaše blagostanje. Ako vas komunikacija stalno iscrpljuje bez značajnih koristi, razmislite je li odnos vrijedan održavanja.

Zapamtite, ključno je dati prioritet vlastitom mentalnom i emocionalnom zdravlju. Provedba ovih strategija može vam pomoći u snalaženju u izazovnim interakcijama s pojedincima koji vas iscrpljuju, omogućujući vam da održite zdraviju ravnotežu u svojoj komunikaciji i odnosima.


Ante Mihaljević
Business Communication Coach
M: +385 97 797 4058
www.antemihaljevic.com
info@antemihaljevic.com

www.linkedin.com/in/ante-mihaljevich/

Slična pitanja

1 odgovor 327 👀
08.12.2013. pitanje u rubrici Programiranje od phper
4 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 476 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...