Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Društvo od
uređen od Znatko
U vjerovanju povratkasvoga carstva i i u strahu od španjolaca koji su intezibno tragali za zlatom inka, isti su svog pretedenta , još kao dijete sakrili u jednu evropsku zemlju, promjenili su mu identitet - davanjem na usvajanje ..i tu se gubi svaki trag dotičnog..(usvijen je u obitelj, koja nosi djevojačko prezime, moje pok. majke) tko zna nešto više..molio bih bez kopiranih tekstova illi osnovno - školske literature, ako je ikako moguće..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Darija Gorić od
uređen od Darija Gorić
  • Znam da prema legendi je Tupac Amaru II bio poslan u Španjolsku kao dijete. Ipak uspjeva pobjeći. I onda vratiti u Peru. Ako ne njega mislite. Tamo poduzima nekoliko ustanaka protiv španjolske vlasti. Bezuspješno jeri je na kraju uhvaćen i pogubljen.

Iako se s tom inačicom povijesti ne slažu svi jer postoje i drugi, manje poznati izvještaji o preživjelim prinčevima Inka:

  • Ima jedan koji govori o princu koji je pobjegao u Amazoniju i osnovao novu civilizaciju Inka (samo taj nije u Europi)
  • Drugi izvještaj govori o princu koji je pobjegao u Tibet i postao lama (ni taj nije u Europi)
  • Ali ima još jedna legenda koja govori da se princ sakrio u Europi u Poljsku!!! Gdje je posao visokopozicionirani političar Andrzej Benesz. Misli se da je on taj jer je g. Benesz otkrio drevni peruanski artefakt u dvorac Czorsztyn, koji se uzdiže nad rijekom Dunajec (u blizini Zakopana). Artefakt je u biti lula u kojoj se nalazio snop vezanih kožnih žica, jedina metoda pohranjivanja podataka koju su koristile Inke - quipu, a smatra se da je do dan danas nedešifrirana. Evo i o tom pismu na Znatku imamo Vaše pitanje. Zanimljivo. :)

Voljela bih vjerovati da je jedna od ovih priča istinita. A opet... Zanimljive su to priče za prepričavanje. Iako... moguće da su to samo legende koje su nastale u pokušaju da se oživi - kultura starih Inka. Nakon što su ju Španjolci uništili.

Slična pitanja

3 odgovora 475 👀
1 odgovor 258 👀
2 odgovora 226 👀
1 odgovor 437 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...