Mario Bedeković u rubrici Pravo od

Ako mi se nekad, na sudu, dogodi povreda prava na pravično suđenje, ako sudac ne dopusti neke radnje ili prekorači neke ovlasti tokom suđenja... Kako znam to prepoznati?

Što ako moj odvjetnik to ne prepozna? Mogu li ja kako upozoriti na to? Jedino ako znam momente kada se dogodi moja povreda prava. Ali trenutno ne znam, pa ako netko može objasiti... Hvala.

Kada bi barem znao uočiti taj problem bilo bi mi lakše...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
uređen od Frenki (Ilija) Atajić
To sam učio davno, spada u Procesno pravo. Povreda na pravično suđenje se smatra, ako sud odbije tvoj prijedlog da se određena osoba ispita kao svjedok- da se izvrši određeno vještačenje- pribavi određena dokumentacija, sve one radnje kojima bi išle vama u prilog a da ih je sud odobrio ili prihvatio. Vi naravno imate pravo pisanog prigovora na svaki odbijeni dokazni prijedlog, o kojem odlučuje van raspravno vijeće, ali u večini slučajeva, ono to rade pro-forme, jer se ne žele suprostaviti odluci suca ili predsjednika sudskog vijeća - jer će u nekoj budučoj rotaciji taj sudac odlučivati o ,,njegovom,, postupku - to je neki začarani krug. Vi uvjek možete sugerirati odvjetniku da predloži neku radnju, ali odvjetnik, kad uzme vaš predmet, isti prouči bar 2 tjedna tako da je spreman za raspravu i zna šta je bitno da predloži sudu. Ako izgubiš spor na 1. stupnju, i ako je to opčinski sud - ulažeš žalbu na 2-stupanjski, tj, županijski sud,ako ti je prvostupanjsko suđenje na županijskom, žalbu pišeš na vrhovni sud, ako i tu izgubiš, ostaju ti tzv. van-pravni lijekovi, a to je, ovisno kako je postupak tekao, i ako je bilo nepravilnosti za vrijeme suđenja - preispitivanje zakonitosti - preispitivanje pravomočnosti - ako se u međuvremenu pojavi neki dokaz, koji tebi ide u korist, tražiš obnovu postupka, ako se ista odbije imaš pravo žalbe.
Ako su za vrijeme suđenja prekršena neka vaša ,,ljudska,,prava - tražiš preispitivanje ustavnosti sudske odluke- kad iscrpiš sve moguće zakonske mogučnosti, ostaje ti žalba sudu za ljudska prava u Strasburgu - ali,i taj sud ne uzima sve predmete, kako netko misli, prouči spis i odluči dali će isu prihvatiti ili odbiti. Ovo je u kratko jer je to široko područje - moje područje je Trgovačko pravo, ali moram poznavati i procesno pravo, iako nisam nikad diplomirao.,radi privatnih razloga.

Slična pitanja

1 odgovor 172 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...