145 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Pravo od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
uređen od Znatko

Ima li koji primjer u sudskoj praksi kada je podstanar (najmoprimac) tužio najmodavca za povredu prava na dom -  pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Znatko

Nova odluka ESLJP – Medica protiv RH

Podnositeljici ne prijeti, niti joj je ikada prijetila opasnost od iseljenja iz njezinog doma pa je stoga njezin zahtjev Europskom sudu nedopušten

Dana 19. svibnja 2022. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) donio je i objavio odluku o nedopuštenosti zahtjeva u predmetu Medica protiv Hrvatske.

Podnositeljici zahtjeva je 1978.g. na privremeno korištenje dodijeljen dio nekretnine u vlasništvu hotelske kuće u kojoj je bila zaposlena. Njen tužbeni zahtjev kojim je tražila donošenje presude kojom se zamjenjuje ugovor o najmu i prizna joj se status zaštićenog najmoprimca pravomoćno je odbijen 2013.g. uz obrazloženje da podnositeljica nije mogla na navedenom stanu steći stanarsko pravo.

U postupku pred Europskim sudom podnositeljica je tvrdila da joj je odlukom domaćih sudova povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života – pravo na dom (čl. 8. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda).

Europski sud je podnositeljičin zahtjev proglasio očigledno neosnovanim na temelju činjenice da u postupku pred domaćim sudom podnositeljici nije bilo naloženo da iseli iz predmetnog stana, a kako je podnositeljica nakon pokretanja postupka pred Europskim sudom postala vlasnica toga stana na temelju sporazuma sa dotadašnjim vlasnikom, Europski sud je zaključio kako za podnositeljicu više ne postoji nikakav rizik prisilnog iseljenja. Slijedom navedenog, Europski sud je zahtjev podnositeljice odbacio kao nedopušten.

Odluka je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku.

Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...