Mia Jelinčić u rubrici Pravo od
uređen od Znatko

Ima li koji primjer u sudskoj praksi kada je podstanar (najmoprimac) tužio najmodavca za povredu prava na dom -  pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Nova odluka ESLJP – Medica protiv RH

Podnositeljici ne prijeti, niti joj je ikada prijetila opasnost od iseljenja iz njezinog doma pa je stoga njezin zahtjev Europskom sudu nedopušten

Dana 19. svibnja 2022. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) donio je i objavio odluku o nedopuštenosti zahtjeva u predmetu Medica protiv Hrvatske.

Podnositeljici zahtjeva je 1978.g. na privremeno korištenje dodijeljen dio nekretnine u vlasništvu hotelske kuće u kojoj je bila zaposlena. Njen tužbeni zahtjev kojim je tražila donošenje presude kojom se zamjenjuje ugovor o najmu i prizna joj se status zaštićenog najmoprimca pravomoćno je odbijen 2013.g. uz obrazloženje da podnositeljica nije mogla na navedenom stanu steći stanarsko pravo.

U postupku pred Europskim sudom podnositeljica je tvrdila da joj je odlukom domaćih sudova povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života – pravo na dom (čl. 8. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda).

Europski sud je podnositeljičin zahtjev proglasio očigledno neosnovanim na temelju činjenice da u postupku pred domaćim sudom podnositeljici nije bilo naloženo da iseli iz predmetnog stana, a kako je podnositeljica nakon pokretanja postupka pred Europskim sudom postala vlasnica toga stana na temelju sporazuma sa dotadašnjim vlasnikom, Europski sud je zaključio kako za podnositeljicu više ne postoji nikakav rizik prisilnog iseljenja. Slijedom navedenog, Europski sud je zahtjev podnositeljice odbacio kao nedopušten.

Odluka je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku.

Slična pitanja

1 odgovor 210 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...