55 pregleda
Marko Delivuk u rubrici Poslovanje od Marko Delivuk

trebao bih znati na što da ciljam.... te koje kvalitete da imati profesionalni menadžer koji će preuzeti funkciju direktora u mojoj d.o.o. firmi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Ako nemate veliko poslovno iskustvo - godine rada iza sebe, moram vas malo razočarati - danas je teško nači osobu, koja če pristati biti (direktor) odgovorna osoba u tuđem trgovačkom društvu, jer se u startu nameće pitanje(kod buduće odgovorne osobe) zašto vlasnik sam sebe ne stavi na to mjesto, jer sama rijeć - odgovorna - znači da ista odgovara za cjelokupno poslovanje firme - ne odgovara osnivač. Šta isti mora imati..? Prvenstveno - iskustvo u vođenju trg. društva, poznavanje problematike, u smislu kojom branšom se društvo bavi - jedno je imati Ciglanu, drugo lanac mesnica a treće lanac hotela - svako područje traži svoje poznavanje. Naj važnija caka je u tome, da propast jednog društva, ne znači i propast njegovog osnivača, jer je to jako duga tema. Morali bi postaviti novo pitanje i u istome dati što više podataka, u smislu, šta namjeravate raditi - u kojem opsegu itd, jer tako će te dobiti kvalitetniji odgovor.
+2 glasa
Branka Begić od Branka Begić

Zapošljavanje profesionalnog menadžera podrazumijeva prijenos upravljačke funkcije u poduzeću (funkcija direktora ili predsjednika uprave) na osobu koja bi nekako, s obzirom na Vaše prethodno pitanje, bilo izvan kruga Vaše obitelji.

Ključni kriteriji za odabir vanjskog menadžera su:

  • Posjedovanje kvaliteta menadžera kakvog poduzeće treba u idućih 3-5 godina.
  • Posjedovanje iskustva u profesionalizaciji poslovanja (što imaju više biti će Vam skuplji).
  • Posjedovanje specifičnih komplementarnih znanja.
  • Sposobnost poticanja i provođenja potrebnih promjena (neka ili mnoga nećete odobravati).
  • Sposobnost mentoriranja i vođenja mlađih članova obitelji uključenih u poslovanje (ako su ipak zaposleni).
  • Kompatibilnost s organizacijskom kulturom.

Pazite - prijenos upravljanja na profesionalnog menadžera ima također svoje loše strane. Profesionalni menadžer često slabije poznaje (i osjeća) povijest poduzeća. Nije duboko upoznat s vrijednostima koje se njeguju unutar poduzeća. Pogotovo kada je profesionalni menadžer došao iz korporative sredine u tvrtku koja je izrasla prirodnim rastom "od nule" zapošljavajući radnike ili članove obitelji.

Marko Delivuk od Marko Delivuk
a koje su to kvalitete menadžera koje spominjete i kakva točno iskustva treba imati u profesionalizaciji poslovanja?

Slična pitanja

3 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...