71 pregleda
Goran Gonar u rubrici Tehnologija od Goran Gonar

Zna li tko da li postoji barem ideja kako očistiti Zemljinu orbitu od nevjerojatne količine svemirskog smeća (svemirski otpad) koje su ljudski sateliti i letjelice ostavile da kruže u orbiti Zemlje?? Slušam da je to nemoguće. Preopsežno bi to bilo čišćenje za današnju razvijenost tehnologije.

NASAIzvor: NASA

PS. Pri tome ne mislim na Muskove satelite. ;)

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je najveći misterij svemira?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Dobro pitanje Gorane - o tome sam slušao predavanje profesora na mašinskom fakultetu u beogradu - Momčila milinovića,. on inaće radi na raketnim motoroima. Prije 5.g se o tome počelo razmišljati, jer je tog svemirskog ,,smeča,, sve više, pogotovo u L orbiti. A ako dođe do samo jednog sudara satelita - nastat će lančani sudar (rusi su prije 1.g. uništili jedan svoj sa raketom, ali na nekih 200.km,)  i to smeće se kreće u toj orbiti - Musk planira poslati još oko 30.000 satelita - kinezi isto toliko, tu je i evropa i rusi - bit će gužve i bit će udara. Prijedlog je bio,da se to leteće smeće hvata pomoču mreže - kao što se ribe hvataju, to je za sada jedinni prijrdlog, i da se te mreže ,,naelektrišu,, da budu magnetne - ili ako bi uspjeli da budu neodijumski - magnetne (10x10.cm,- drži težinu 600.kg - danas sam dobio odgovor od jedne firme iz srbije , oni imaju u prodaji, ruske - naj jači je 2.tone, povržine 20x20x5.cm) za drugi način skupljanja tog otpada nisam čuo. Po riječima Milinovića, od tolikog broja satelita, nekome će otpasti ona zaštitna oplata, i evo sudara, naj veči problem po njegovim riječima je ako dođe do jednog sudara - doči će automacki dp lančanog, jer su na istoj putanji. U najvišoj zoni več imadosta otpada, od ovih modularnih stanica, gdje prilikom popravka, neki dio se odvoji i nastavi putanju , + ima puno alata i uređaja koji su astronauti izgubili prilikom sastavljanja modula - ali, u tim visinama još noje tolika gužva, naj veča će biti na 60.km. gdje su telekounikacijski, njih je naj više.
Mario Bedeković od Mario Bedeković
Da, to je VEEELIKI problem za buduće svemirske letove. Tog smeća će biti sve više. A lančana reakcija je najveći problem, pogotovo još kada se veći komad smeća rasprsne u tisuće komadića.
+5 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija
S trenutnim saznanjima, bez obzira što ideje postoje, nema način za to. Makar i da napravi se neki čistač s mrežom. Nemamo dovoljno jake i izdržljive motore za tako nešto jer svi ti dijelovi smeća se vrte oko Zemlje izuzetno velikom brzinom koja bi potencijalnu mrežu lako potrgala. Čak i da lovimo predmete s jedne strane, uvijek postoji opasnost od smeća koje dolazi iz suprotnog smjera ili bočno te raspršivanje same mreže čime si dodano onečistila zemljina orbita.

Ukratko - to je nemoguće i za sad će ostati tako kako je uz sav rizik koji pruža. Taj rizik je trenutno vrlo mali.
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Marine - djelomično si u pravu. ,ali razmišljali su ljudi koji su u struci - zamisli 4 satelita, koji drže mrežu i idu nešto večom brzinom nego to smeće, ali ne da ga presreču - več idu istim smjerom, ali nešto večom brzinom - to je samo - ideja - riješenja nema,. Ali, ima jedna stvar, neznam dali znaš, što je predmet višlji ili dalje od zemljine gravitacije istom se brzina smanjuje. Ako si gledao kako popravljaju nešto na svemirskom modulu - on , npr. ključ pusti i ključ stoji , ako ga lagano gurne, on lagano odlazi, jer gore gdje su svemirski moduli - nema semaljske gravitacije - u  suprotnom, astronaut nebi smio izači van iz stacionarnog modula, gore se ništa ne kreče, dok ne dobije neki potisak, astronauti su zavezani konopcem, radi sigurnosti, jer, dase slučajno odgurne od modul, nema mu povratka.
Mario Bedeković od Mario Bedeković
Astronauti ili bilo što u orbiti neke planete se itetako brzo kreće kroz svemir odnosno prostor. Isto kao i Vi sada dok ste na površini Zemlje dok čitate ovu poruku. Samo zbog privida stacionarnog položaja u prostoru zbog istog gibanja, makar ono i bilo jako brzo,  sa većim ili velikim objektima oko Vas, nemamo osjećaj da se tako brzo krećemo. Nemamo sa čim vizualno usporediti kretanje, a nemamo ni otpor prostora oko nas da to osjetimo na koži.

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...