282 pregleda
Dina Kljajić u rubrici Kupovina od Dina Kljajić

Što znači oznaka OGRANIČENA CIJENA na nekim proizvodima u dućanu, trgovini ili super marketu?

Ovako izgleda :

Ograničena cijena

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+17 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor
To su vjerovatno proizvodi, kojima je cijena ograničena u dogovoru vlade i proizvođača.  Koliko me sječanje služi - vlada je dogovarala sa određenim proizvođačima, da ne dižu cijenu svog proizvoda, radi se o nekih 30-setak ,,strateških,, proizvoda. Nakon kovida i sad ovog rata u ukraijini - do tog dogovora, cijenu je formirao proizvođač, a kupac je birao tko je naj povoljniji i kvalitetniji. Ova vladina odluka je dobra za građane - ali, ako se gleda sa druge strane - vlada će tim proizvođačima. koji nisu digli cijenu proizvoda izači u susret na drugi način - i tu nastaje problem, jer će vlada u konačnici subvencionirati proizvođačima određeni iznos - dali kroz jeftiniju cijenu struje i sl .
Suzanna Marić od Suzanna Marić
Ne znam da li je to sada samo u početku, ali već su novinari pronašli te iste proizvode još jeftinijima u trgovinama nego što je propisala Vlada RH.
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Ova mjera je samo dobra došla  radničkoj klasi i sirotinji, a inače je u suprotnosti  je i sa - Trgovačkom praksom - Ustavom - Demokracijom - Kapitalizmom - to se naziva - nelojalna konkurencija .
Država će - mi to nikad nečemo saznati - kao što ne saznajemo, šta se razgovara, kad vlada održi sjednicu ,,iza zatvorenih vrata,, vlada će svim tim firmama, dati financijski ustupak, na nekom drugom mjestu - dovoljno je bilo na samom početku, kad su tražili popise artikala, pa im strani lanci nisu htjeli dostaviti, prijetili su , svašta pisali - na kraju - ništa. Kad Država potpomaže privatnu firmu - to se u svijetu, drastično osuđuje - to se desilo nekoliko puta sa kineskim firmama, koje je njihova država stimulirala - u privatnom sektoru se zna - ili posluješ sa dobitkom ili propadaš - meni, osobno, niti u đep, niti iz đepa - ali, takva je svjetska praksa u
 poslovanju.
+16 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Određeni proizvodi na našim policama će od ponedjeljka, 18. rujna 2023., imati oznaku OGRANIČENA CIJENA,  kako bi se omogućila jasna, transparentna i prepoznatljiva komunikacija potrošačima o nadzoru cijena proizvoda obuhvaćenih novom odlukom Vlade RH. Svim gospodarskim subjektima je nametnuta obveza da jasno i uočljivo istaknu ovu vizualnu identifikacijsku oznaku kako bi one bile vidljive potrošačima.

Naime, Vlada Republike Hrvatske u sklopu novoga paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena ograničava cijene za ukupno 30 grupa proizvoda od ponedjeljka, 18. rujna 2023.

Odlukom o izravnim mjerama nadzora cijena određenih proizvoda u maloprodaji, sukladno članku 6. Zakona o posebnim mjerama nadzora cijena („Narodne novine“, br. 73/97, 128/99 i 66/01), utvrđuju se konkretne mjere nadzora cijena određenih proizvoda s ciljem sprječavanja štetnih učinaka fluktuacija pojedinih cijena, kako bi se smanjila inflacija i pružila pomoć najosjetljivijim građanima.

Zato se određuju najveće cijene kojima se ti proizvodi smiju prodavati maloprodajno, pri čemu je najvažnije zaštititi kategoriju osnovnih proizvoda, uzevši u obzir njihovu namjenu i količinu/pakiranje. 

Kao relevantan referentni datum za usporedbu cijena uzet je 31. prosinca 2022. godine, s namjerom poticanja pada cijena prema razinama iz prošle godine. Tako je utvrđena najviša redovna maloprodajna cijena proizvoda u svakoj kategoriji, a očekivano je i poželjno na tržištu imati povoljnije proizvode u istoj kategoriji, kako u redovnoj prodaji, tako i na akcijama.

Ukupna vrijednost košarice proizvoda s ograničenom cijenom na kraju 2022. godine iznosila bi 99.68 eura, dok bi po novim cijenama iznosila 76.19 eura, što je 23.57% manje, uz uštedu od 23.49 eura.

+11 glasa
Petra Marić od Petra Marić

Oznaka OGRANIČENA CIJENA u hrvatskim dućanima znači da je cijena točno određeni proizvoda ograničena. I to od strane same Vlade Republike Hrvatske. Ova oznaka se koristi od nedavno (a sada je 2023. godina), od kada je Vlada RH donijela paket mjera za zaštitu građana i gospodarstva od inflacije.

Cijene tih bitnih i cijenom limitiranih proizvoda su ograničene na razinu cijena iz prosinca 2022. godine. Za sada ograničenje cijena traje do 31. prosinca 2023. godine, pa je pitanje koliko dugo će se ova mjera održati i ima li ekonomskog smisla. Ova oznaka se odnosi na , za sada, 30 osnovnih proizvoda, a oni uključuju...

  • kruh
  • mlijeko
  • brašno
  • šećer
  • suncokretovo ulje
  • meso
  • jaja
  • voće i povrće
Sve to je za socijalno ugroženu kategoriju društva za koju Vlada premijera Andreja Plenkovića ima posebnu senzibilnost.
Darija Gorić od Darija Gorić
ma da, stimuliraju veću konzumaciju šećera, sirupa sa šećerom, hrenovki i ostalih prečaca do dijabetesa, hipertenzije i palete karcinoma :(

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...