🎂🎉 U UTORAK JE ZNATKOV 8. ROĐENDAN! 🎉🎂

Što znači oznaka "Prosecco DOC" za vina?

45 pregleda
Marija Miha 14.10. pitanje u rubrici Hrana i piće od Marija Miha [Superaktivan] (1,834 bodova)
16.10. tagovi uređeni od Redakcija

Što znači oznaka "Prosecco DOC" za vina?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koja je razlika između "prosecco" vina i "prošeka"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Darko Međimurec 16.10. odgovor od Darko Međimurec [Megaktivan] (19,801 bodova)
18.10. odabran od Marija Miha
 
Najbolji odgovor

Prosecco DOC (tal. Denominazione di Origine Controllata) je oznaka organizacije koja autorizira authotonost talijanskih vina koja smiju bili klasificirana kao "prosecco vino" te vina koja su tako označena garantiraju svoje izvorno porijeklo.

Prosecco DOC

Svaka boca Prosecco DOC-a označena je jedinstvenim alfanumeričkim kodom koji se nalazi sa strane kod čepa i QR koda koji vam omogućava da provjerite autentičnost boce ako ga fotografirate pametnim telefonom. Također, bitno je da na stražnjoj strani boce informativna zaljepljena oznaka mora obavezno sadržavati riječi "Prosecco DOC" i potvrdu o podrijetlu u Italiji ("Made in Italy").

Proizvodno područje Prosecco DOC pjenušavog vina nalazi se na sjeveroistočnom području Italije, točnije na teritorijima koji se nalaze unutar 5 provincija Veneto (Treviso, Venecija, Vicenza, Padova, Belluno) i 4 u Furlaniji-Julijskoj krajini ( Gorica, Pordenone)., Trst i Udine), koja su ujedno i jedna od najljepših područja talijanskog poluotoka.

Milan Šaljivđija 19.10. komentar od Milan Šaljivđija [Aktivan] (364 bodova)
Ja mislio da je to neki .doc fajl od Worda... Prosecco.doc
+5 glasa
Redakcija 16.10. odgovor od Redakcija [Ekstraktivan] (9,497 bodova)

Vino "prosecco" ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla - DOC, što je skraćeno od Denominazione di Origine Controllata ili "kontrolirana oznaka izvornosti". Nazvan po nekadašnjem selu Prosecco, sada dio talijanskog grada Trsta, Prosecco DOC proizvodi se isključivo na ograničenom području sjeveroistočne Italije.

Inače, godišnje (statistika za 2020. godinu) se proizvede 500 milijuna boca vina Prosecco DOC, te se procjenjuje da ovo vino ostvaruje promet od oko 2.4 milijarde eura. Od svih proizvedenih boca, oko 80% su pjenušava prosecco vina. Na talijanskom tržištu proda se 21.5% boca (najviše u sjeverno-zapadnoj i sjevero-istočnoj italiji), dok u izvoz ide preostalih 78.5% (najviše u Europi - 70%, Sj. Americi - 22.5%, te preostalo na svim ostalim kontinentima pa i u Africi - 0.1%). Vina prosecco se distribuiraju najviše u masovnoj maloprodaji i distribuciji (69%), HO.RE.CA (20%) te ostalim privatnim kanalima. 

Ivan Gačić 16.10. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivan Gačić [Superaktivan] (4,859 bodova)
16.10. tagovi uređeni od Redakcija
Što znači HoReCa ili HO.RE.CA.?
Tomislav Gatara 24.11. komentar od Tomislav Gatara [Superaktivan] (2,178 bodova)
Tomislav Sokol: „Hrvatski prošek i talijanski prosecco nisu konkurencija, tvrditi suprotno može samo neznalica ili netko zlonamjeran“

Slična pitanja

NOVI ZNATKOV STRUČNI INTERVJU

Sanja Veletanlić

Sanja Veletanlić

Go2human Hub (Ljudomat)

Virtualna asistencija i outsourcing

[ Vidi sve intervjue ]

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

7,011 pitanja

11,558 odgovora

2,139 komentara

1,173 korisnika

...