165 pregleda
Marija Miha u rubrici Hrana i piće od Marija Miha [Ekstraktivan] (6.0k bodova)
tagovi uređeni od Redakcija

Kako je bilo na prvom Prosecco Days u Zagrebu?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kakva vina ćemo kušati na Prosecco Days u Zagrebu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (17.9k bodova)
odabran od Marija Miha
 
Najbolji odgovor

Održan prvi Prosecco Days – susret talijanskih proizvođača vina i ljubitelja mjehurića

Prosecco Days 2021

Dva dana, 14. i 15. listopada 2021., u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, u samom središtu grada, odvijao se prvi poslovni vinski sajam Prosecco Days. Dvadeset talijanskih proizvođača Prosecca DOC prezentiralo je ukupno više od 60 vinskih etiketa, među kojima i velik broj Prosecca DOC Rosé – ružičastog pjenušca koji je novitet čak i na talijanskom tržištu, plasiran tek 2020. godine. Na popisu izlagača našla su se neka velika i poznata imena, poput Ville Sandi, Bottege i Astorie. No, većina izlagača je po prvi puta prezentirala svoje pjenušce na hrvatskom tržištu, koje su prepoznali kao zanimljivo zbog rastućeg trenda proizvodnje i potrošnje pjenušavih vina. Osim B2B susreta, ovaj je sajam bio prilika da i brojni ljubitelji vina dođu kušati nove prosecco okuse i stilove. Osim spomenutih vinara, na sajmu je prisustvovala i tvrtka Cibus Et Terra, proizvođač ručno rađene opreme za vinare. Organizatori ovog događanja su udruga Vinoljupci i Talijansko hrvatska gospodarska komora, dok je sajam održan uz potporu Veleposlanstva Republike Italije i Konzorcija za zaštitu imena Prosecco DOC iz Treviza.

Svečano otvorenje sajma Prosecco Days održalo se u četvrtak, 14. listopada u 12 sati. Gđa Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci i gđa Andrea Perkov, direktorica Talijansko hrvatske gospodarske komore, organizatorice sajma, pozdravile su sve prisutne, vidno zadovoljne odazivom talijanskih vinara i hrvatske vinske struke. Veleposlanik Republike Italije u Zagrebu, NJ.E. g Pierfrancesco Sacco ukazao je na važnost suradnje Italije i Hrvatske te naglasio kako ovakve manifestacije služe povezivanju i jačanju ne samo poslovne nego i međudržavne suradnje. Vicedirektor konzorcija za zaštitu Prosecca DOC g. Andrea Batistela istaknuo je kako se nada da je ovo tek prvi ovakav sajam u nizu, te kako vjeruje u uspješnu buduću suradnju talijanskih vinara i hrvatskih vinskih profesionalaca. Naposlijetku, izaslanica gradonačelnika Zagreba gđa Tanja Operta, voditeljica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, zahvalila je prisutnima na inicijativi jačanja talijansko-hrvatskih poslovnih odnosa i naglasila kako će takvi projekti uvijek naići na podršku Grada Zagreba.

Iako je Prosecco Days primarno zamišljen kao poslovni sajam s ciljem jačanja postojećih i stvaranja novih poslovnih veza između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora, sajam je pobudio i veliko zanimanje vinskih zaljubljenika.

Na dvodnevnom sajamskom programu, osim promenadnog kušanja pjenušaca, našlo se i predavanje pod nazivom „Prosecco DOC – prošlost, sadašnjost, budućnost“ koje je održala gđa Perkov. Prvo spominjanje Prosecca datira još iz 13. stoljeća, svoj boom doživljava u renesansi kada slovi za „vino koje daje dugovječnost i ljepotu“, dok je danas jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Italije: Svaka četvrta boca vina proizvedena u Italiji je prosecco, a čak 80% proizvedenog Prosecca DOC popije se izvan matične Italije.

U sklopu sajma održane su četiri stručne vinske radionice koje je u suradnji sa vinarima osmislio i vodio najpoznatiji vinski bloger i veliki znalac Nenad Trifunović Vinopija. Radionice su zbog svog stručnog, ali istovremeno i opuštenog pristupa, naišle na snažan odaziv publike – kako vinskih profesionalaca, tako i hobista – koji su se rado uključivali u diskusiju o vinu svojim pitanjima i komentarima. Važno je napomenuti kako se na radionicama poštivalo zlatno pravilo koje glasi „koliko vina toliko i vode“, a za dobru hidriranost pobrinuo se Romerquelle, voda-partner sajma.

Prvog dana sajma održana je i gala večera „Prosecco&Dijamanti“ na kojoj su osim sa ukusnim sljedovima hrane, pjenušci sljubljeni sa – dijamantima. Partneri gala večere, Zlatarnice Rodić, za prisutne su pripremili kratko, ali vrlo edukativno predavanje o dijamantima, a prisutne predstavnice ljepšeg spola imale su priliku isprobati i fotografirati se sa dragocjenim nakitom. Dijamanti nisu slučajno izabrani kao tema večere - najdragocjeniji i najsjajniji kamen najbolje dočarava vrijednost koju prosseco ima za Talijane: uspoređuju ga i nazivaju dijamantima u čaši.

Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje povezuju duga povijest gospodarske suradnje i snažne poslovne spone. Kada je riječ o proizvodnji, distribuciji i izvozu vina, brojke debelo pretežu u korist Talijana, svjetskih lidera na spomenutom području. Iako su popularni pjenušavci dobiveni od sorte glera u Hrvatskoj već dugo prisutni i vidljivi, prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima više nego dovoljno.

Obzirom na interes i na atmosferu koja se mogla vidjeti na sajmu sigurni smo da je ovo tek prvi Prosecco Days u nizu te da će se suradnja udruge Vinoljupci, Talijansko hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Republike Italije nastaviti. Vjerujemo kako će uspjeh sajma motivirati domaće vinare na udruženo tržišno djelovanje te ih potaknuti da, po uzoru na uspješne talijanske susjede, prionu na zaštitu i brendiranje domaćih mirnih i pjenušavih vina.

Milan Šaljivđija od Milan Šaljivđija [Proaktivan] (925 bodova)
Vidim, nije Vam bilo loše. :) Što mene niste zvali? ;)

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...