Ana Pilato u rubrici Hrana i piće od
tagovi uređeni od Ana Pilato

Kakva vina će vinoljupci kušati na Prosecco Days u Zagrebu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

PROSECCO DAYS 2021 u Zagrebu

Dva dana, 14. i 15. listopada 2021. u zagrebačkom hotelu Dubrovnik održat će se prvi poslovni vinski sajam Prosecco Days na kojem će svoje pjenušave perjanice prezentirati dvadeset talijanskih proizvođača Prosecca DOC. Neki od njih – poput Ville Sandi, Bottege i Astorie – već su poznati i etablirani na hrvatskom tržištu, no većina će pjenušavih vina imati svoju hrvatsku premijeru. 

Prosecco Days

Organizatori ovog događanja su udruga Vinoljupci i Talijansko hrvatska gospodarska komora (THGK) uz potporu Veleposlanstva Republike Italije i Konzorcij za zaštitu imena Prosecco DOC iz Treviza.

Cilj ovogodišnjeg vinskog susreta Prosecco Days je ojačati postojeće i stvoriti nove poslovne veze između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora. Promenadno kušanje vina na rasporedu je oba sajamska dana u periodu od 12 do 18h. Osim predstavnika struke, u vrhunskom Proseccu DOC mogu uživati i svi ljubitelji pjenušavih vina, obzirom da je sajam otvoren za javnost.

Sajam će započeti stručnim predavanjem pod nazivom “Prosecco DOC – prošlost, sadašnjost i budućnost“, koje će održati gđa Andrea Perkov, generalna direktorica THGK, a tijekom kojeg će se prisutnima obratiti i direktor Konzorcija proizvođača Prosecca DOC g. Luca Giavi

Na programu će se naći četiri stručne radionice koje će voditi najpoznatiji hrvatski vinski bloger Nenad Trifunović Vinopija. Prvog dana sajma održat će se i gala večera pod nazivom „Prosecco & Dijamanti“. Glavne zvijezde ove ekskluzivne priče bit će, naravno, vrhunska pjenušava vina, a uvažene goste očekuje i stručno predavanje o dijamantima, kao i mogućnost isprobavanja dragocjenog nakita, za koje će se pobrinuti jedan od partnera večere – Zlatarna Rodić. Za dobru hidriranost tijekom oba sajamska dana, brine se Romerquelle, voda-partner sajma.

Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje povezuju duga povijest gospodarske suradnje i snažne poslovne spone. Kada je riječ o proizvodnji, distribuciji i izvozu vina, brojke debelo pretežu u korist Talijana, svjetskih lidera na spomenutom području. Iako su popularni pjenušavci dobiveni od sorte glera u Hrvatskoj već dugo prisutni i vidljivi, prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima više nego dovoljno. Jedan od razloga koji navode na taj zaključak je opći porast popularnosti pjenušavih vina u Hrvatskoj kojem svjedočimo posljednjih nekoliko godina, kao i trend povećanja proizvodnje pjenušaca od strane domaćih vinara.

Na hrvatskom, ali i na ostalim tržištima, Prosecco DOC je zbog dobre cijene i stabilne kvalitete visoko kompetitivan u odnosu na druga pjenušava vina, poput, primjerice, francuskog šampanjca i španjolske cave. Nadamo se da će sajam Prosecco Days motivirati domaće vinare na udruženo tržišno djelovanje, a zatim i na zaštitu i brandiranje domaćih pjenušavih vina – o čemu uistinu mnogo možemo naučiti od Talijana.

Kaže se da u jednoj čaši pjenušca nalazi se navodno 33,3 milijuna mjehurića, pa ovim putem pozivamo sve ljubitelje pjenušavaca da posjete sajam Prosecco Days 14. i 15. listopada 2021. i zajedno sa Znatkom provjere istinistost ove tvrdnje.

Marija Miljević 16.10.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Marija Miljević
16.10.2021. tagovi uređeni od Redakcija
Kako je bilo na prvom Prosecco Days u Zagrebu?
+7 glasa
Znatko od

PROGRAM SAJMA - PROSECCO DAYS 2021

Četvrtak, 14.10.2021.

  • 10.00 – 11.30 Stručno predavanje „Prosecco – prošlost, sadašnjost i budućnost“, predavačica: gđa Andrea Perkov, direktorica Talijansko hrvatske gospodarske komore, uvodna riječ g. Andrea Battistella, vicedirektor Konzorcija za zaštitu imena Prosecco DOC iz Trevisa (dvorana Frankopan) 
  • 12.00 – 12.30 Svečano otvorenje sajma uz nazočnost NJ.E. g. Pierfrancesca Sacca, veleposlanika republike Italije u Zagrebu (dvorana Ban Jelačić)
  • 12.00 – 18.00 Promenadno kušanje vina (dvorana Ban Jelačić)
  • 14.30 – 15.30 Radionica „Proseco DOC – sve što vas zanima, a niste imali koga pitati“, voditelj: Nenad Trifunović Vinopija (dvorana Frankopan)
  • 16.30 – 18.00 Radionica „Prosecco DOC rosé – jer volimo ružičasto“, voditelj: Nenad Trifunović Vinopija (dvorana Frankopan)
  • 19.30 – 22.00 “Prosecco&dijamanti” gala večera feat. Zlatarnice Rodić (samo uz pozivnicu)

Petak, 15.10.2021.

  • 12.00 – 18.00 promenadno kušanje vina (dvorana Ban Jelačić)
  • 12.00 – 13.30 Radionica „Prosecco BIO&Traditional – samo prirodno“, voditelj: Nenad Trifunović Vinopija (dvorana Frankopan)
  • 14.30 – 16.00 Radionica „Prosecco DOC: od Brut Nature do Dry – detalji koji čine razliku“, voditelj: Nenad Trifunović Vinopija (dvorana Frankopan)

Slična pitanja

1 odgovor 347 👀
1 odgovor 276 👀
2 odgovora 521 👀
1 odgovor 882 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...