195 pregleda
Ana Pilato u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato (7.8k bodova)
tagovi uređeni od Redakcija

Kako je bilo na vinskoj kušaonici „Italija u vinu, hrani i glazbi“?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Znatko

U zagrebačkom restoranu Muzej, u srijedu, 29. rujna 2021. godine održana je vinska kušaonica pod nazivom „Italija u vinu, hrani i glazbi“. Bila je to kušaonica za sva čula! Organizaciju potpisuju Zajednica Talijana u Zagrebu i udruga
Vinoljupci
, a događanje se odvija uz podršku Talijansko-hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Republike Italije.

Ideja iza ove kušaonice jest istaknuti važnost i desetljećima dugu, uspješnu suradnju Italije i Hrvatske na brojnim gospodarskim i kulturnim poljima, sa posebnim naglaskom na talijansku manjinu u Zagrebu. Upravo iz tog razloga, na kušaonici su predstavljena vina elitnih hrvatskih – točnije – istarskih vinara talijanskog porijekla. Kušala su se tako vina Benvenutti, Kozlović, Cattunar, Degrassi i Capo, dok se za dobru hidriranost pobrinula voda Romerquelle.

Osim u izvrsnim istarskim vinskim etiketama, posjetitelji kušaonice imali su prilike kušati i talijanski Prosecco DOC rose, čiju proizvodnju potpisuje Konzorcij za zaštitu imena Prosecco DOC iz Treviza, kojim je ujedno i najavljen sajam Prosecco Days koji će se održati u listopadu u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, a na kojem se očekuje gostovanje čak 25 talijanskih vinara, proizvođača Prosecca DOC.

Prisutnima su se u pozdravnom govoru obratili Irena Lučić, voditeljica udruge Vinoljupci, Daniela Dapas, predsjednica Zajednice Talijana u Zagrebu, Andrea Perkov, direktorica Talijansko hrvatske gospodarske komore, veleposlanik Republike Italije u Zagrebu, Nj.E. g. Pierfrancesco Sacco te saborski zastupnik g. Furio Radin.

  • Gđa Perkov u svom je govoru još jednom pozvala prisutne ljubitelje vina da posjete sajam Prosecco Days, gdje će dva dana moći uživati u vrhunskim talijanskim pjenušavim vinima. Iako je primarno riječ o poslovnom sajmu, isti je otvoren i za javnost, te je tako dostupan svim ljubiteljima mjehurića.
  • Nj.E. g. Sacco u svom je govoru istaknuo je značaj i dugogodišnju stabilnost talijansko-hrvatske suradnje na područima politike, gospodarstva i kulture. Naglasio je kako je talijanska manjina najveća autohtona manjina u Hrvatskoj, te je kao takva vrlo značajna u društvenom i gospodarskom smislu.
  • G. Furio Radin također se osvrnuo na važnu ulogu talijanske manjine u Hrvatskoj, uzevši za primjer upravo istarske vinare, čija su poslovna dostignuća značajna za hrvatsko gospodarstvo, ali i iznimno važna u smislu povezanosti dvaju zemalja.

Osim u izvrsnim vinima, posjetitelji kušaonice imali su priliku uživati u biranim malim zalogajima kao i u izvrsnoj živoj glazbi za koju se pobrinuo akustični duo Swing That Blues. Kao šećer na kraju, svi prisutni prošli su mini vinsku radionicu, na kojoj su naučili osnove proizvodnje, kategorizaciju i načine posluživanja vina te mali vinski bonton. Radionicu je održala Irena Lučić, voditeljica udruge Vinoljupci, koja neprekidno od 2014. godine promovira vino i vinsku kulturu.

Obzirom na uspjeh manifestacije, vjerujemo da u budućnosti možemo očekivati još vinskih susreta koji slave vino, hranu, glazbu i dobrosusjedske odnose.

Živjeli! (h) (d) :)

Tomislav Gatara od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
Tomislav Sokol: „Hrvatski prošek i talijanski prosecco nisu konkurencija, tvrditi suprotno može samo neznalica ili netko zlonamjeran“

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Nino Marić 23.02.2022. pitanje u rubrici Hrana i piće od Nino Marić (15.5k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Marija Miha 16.10.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Marija Miha (10.3k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 12.03.2022. pitanje u rubrici Hrana i piće od Nino Marić (15.5k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Ana Pilato 08.10.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato (7.8k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.3k korisnika

...