Ana Pilato u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato
tagovi uređeni od Redakcija

Kako je bilo na vinskoj kušaonici „Italija u vinu, hrani i glazbi“?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

U zagrebačkom restoranu Muzej, u srijedu, 29. rujna 2021. godine održana je vinska kušaonica pod nazivom „Italija u vinu, hrani i glazbi“. Bila je to kušaonica za sva čula! Organizaciju potpisuju Zajednica Talijana u Zagrebu i udruga
Vinoljupci
, a događanje se odvija uz podršku Talijansko-hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Republike Italije.

Ideja iza ove kušaonice jest istaknuti važnost i desetljećima dugu, uspješnu suradnju Italije i Hrvatske na brojnim gospodarskim i kulturnim poljima, sa posebnim naglaskom na talijansku manjinu u Zagrebu. Upravo iz tog razloga, na kušaonici su predstavljena vina elitnih hrvatskih – točnije – istarskih vinara talijanskog porijekla. Kušala su se tako vina Benvenutti, Kozlović, Cattunar, Degrassi i Capo, dok se za dobru hidriranost pobrinula voda Romerquelle.

Osim u izvrsnim istarskim vinskim etiketama, posjetitelji kušaonice imali su prilike kušati i talijanski Prosecco DOC rose, čiju proizvodnju potpisuje Konzorcij za zaštitu imena Prosecco DOC iz Treviza, kojim je ujedno i najavljen sajam Prosecco Days koji će se održati u listopadu u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, a na kojem se očekuje gostovanje čak 25 talijanskih vinara, proizvođača Prosecca DOC.

Prisutnima su se u pozdravnom govoru obratili Irena Lučić, voditeljica udruge Vinoljupci, Daniela Dapas, predsjednica Zajednice Talijana u Zagrebu, Andrea Perkov, direktorica Talijansko hrvatske gospodarske komore, veleposlanik Republike Italije u Zagrebu, Nj.E. g. Pierfrancesco Sacco te saborski zastupnik g. Furio Radin.

  • Gđa Perkov u svom je govoru još jednom pozvala prisutne ljubitelje vina da posjete sajam Prosecco Days, gdje će dva dana moći uživati u vrhunskim talijanskim pjenušavim vinima. Iako je primarno riječ o poslovnom sajmu, isti je otvoren i za javnost, te je tako dostupan svim ljubiteljima mjehurića.
  • Nj.E. g. Sacco u svom je govoru istaknuo je značaj i dugogodišnju stabilnost talijansko-hrvatske suradnje na područima politike, gospodarstva i kulture. Naglasio je kako je talijanska manjina najveća autohtona manjina u Hrvatskoj, te je kao takva vrlo značajna u društvenom i gospodarskom smislu.
  • G. Furio Radin također se osvrnuo na važnu ulogu talijanske manjine u Hrvatskoj, uzevši za primjer upravo istarske vinare, čija su poslovna dostignuća značajna za hrvatsko gospodarstvo, ali i iznimno važna u smislu povezanosti dvaju zemalja.

Osim u izvrsnim vinima, posjetitelji kušaonice imali su priliku uživati u biranim malim zalogajima kao i u izvrsnoj živoj glazbi za koju se pobrinuo akustični duo Swing That Blues. Kao šećer na kraju, svi prisutni prošli su mini vinsku radionicu, na kojoj su naučili osnove proizvodnje, kategorizaciju i načine posluživanja vina te mali vinski bonton. Radionicu je održala Irena Lučić, voditeljica udruge Vinoljupci, koja neprekidno od 2014. godine promovira vino i vinsku kulturu.

Obzirom na uspjeh manifestacije, vjerujemo da u budućnosti možemo očekivati još vinskih susreta koji slave vino, hranu, glazbu i dobrosusjedske odnose.

Živjeli! (h) (d) :)

Tomislav Gatara od Tomislav Gatara
Tomislav Sokol: „Hrvatski prošek i talijanski prosecco nisu konkurencija, tvrditi suprotno može samo neznalica ili netko zlonamjeran“

Slična pitanja

1 odgovor 222 👀
1 odgovor 306 👀
1 odgovor 320 👀
1 odgovor 338 👀
1 odgovor 461 👀
2 odgovora 782 👀
2 odgovora 272 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...