Marija Miljević u rubrici Hrana i piće od
tagovi uređeni od Redakcija

Što znači oznaka "Prosecco DOC" za vina?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koja je razlika između "prosecco" vina i "prošeka"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Darko Međimurec od
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Prosecco DOC (tal. Denominazione di Origine Controllata) je oznaka organizacije koja autorizira authotonost talijanskih vina koja smiju bili klasificirana kao "prosecco vino" te vina koja su tako označena garantiraju svoje izvorno porijeklo.

Prosecco DOC

Svaka boca Prosecco DOC-a označena je jedinstvenim alfanumeričkim kodom koji se nalazi sa strane kod čepa i QR koda koji vam omogućava da provjerite autentičnost boce ako ga fotografirate pametnim telefonom. Također, bitno je da na stražnjoj strani boce informativna zaljepljena oznaka mora obavezno sadržavati riječi "Prosecco DOC" i potvrdu o podrijetlu u Italiji ("Made in Italy").

Proizvodno područje Prosecco DOC pjenušavog vina nalazi se na sjeveroistočnom području Italije, točnije na teritorijima koji se nalaze unutar 5 provincija Veneto (Treviso, Venecija, Vicenza, Padova, Belluno) i 4 u Furlaniji-Julijskoj krajini ( Gorica, Pordenone)., Trst i Udine), koja su ujedno i jedna od najljepših područja talijanskog poluotoka.

Milan Šaljivđija od
Ja mislio da je to neki .doc fajl od Worda... Prosecco.doc :D :D :D
+7 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Vino "prosecco" ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla - DOC, što je skraćeno od Denominazione di Origine Controllata ili "kontrolirana oznaka izvornosti". Nazvan po nekadašnjem selu Prosecco, sada dio talijanskog grada Trsta, Prosecco DOC proizvodi se isključivo na ograničenom području sjeveroistočne Italije.

Inače, godišnje (statistika za 2020. godinu) se proizvede 500 milijuna boca vina Prosecco DOC, te se procjenjuje da ovo vino ostvaruje promet od oko 2.4 milijarde eura. Od svih proizvedenih boca, oko 80% su pjenušava prosecco vina. Na talijanskom tržištu proda se 21.5% boca (najviše u sjeverno-zapadnoj i sjevero-istočnoj italiji), dok u izvoz ide preostalih 78.5% (najviše u Europi - 70%, Sj. Americi - 22.5%, te preostalo na svim ostalim kontinentima pa i u Africi - 0.1%). Vina prosecco se distribuiraju najviše u masovnoj maloprodaji i distribuciji (69%), HO.RE.CA (20%) te ostalim privatnim kanalima. 

Ivan Gačić 16.10.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivan Gačić
16.10.2021. tagovi uređeni od Redakcija
Što znači HoReCa ili HO.RE.CA.?
Tomislav Gatara od
Tomislav Sokol: „Hrvatski prošek i talijanski prosecco nisu konkurencija, tvrditi suprotno može samo neznalica ili netko zlonamjeran“‌

Slična pitanja

2 odgovora 797 👀
1 odgovor 291 👀
1 odgovor 921 👀
1 odgovor 363 👀
1 odgovor 242 👀
1 odgovor 309 👀
Lovro Gorup 25.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup
1 odgovor 585 👀
1 odgovor 322 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...