122 pregleda
Monika Kiris u rubrici Priroda od Monika Kiris

Hoće li Zakon o poljoprivrednom zemljištu urušiti poljoprivrednu proizvodnju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija

Zakon o poljoprivrednom zemljištu prijeti isključenju ulagača iz poslovanja

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu (ZPP) mogao bi 'pokazati zube' krajem ove godine te početkom 2024. godine s obzirom na to da se na njegovim temeljima raspisuju novi natječaji za zakup poljoprivrednog zemljišta. 

Nadležnost za upravljanje poljoprivrednim zemljištem prenosi se na jedinice lokalne samouprave (JLS), koje već sada ograničavaju maksimalnu površinu zemlje koja se može iznajmiti na samo 25 hektara - što je najveća novost koju definira zakonsko rješenje.

Ova mjera posebno negativno utječe na poljoprivredne proizvođače koji obrađuju velike površine, a koji na ključni resurs računaju u koncesijama na 20 godina i uložili su znatna sredstva u modernu poljoprivrednu tehnologiju i stočarsku proizvodnju. Osim velikih proizvođača, mnogi OPG-ovi različitih veličina bit će pogođeni, budući da su im potpore iz europskih fondova vezane uz ukupni proizvodni potencijal. 

Zakon ne samo da ne podržava uspješne poljoprivrednike koji su ozbiljno uložili u zakupljeno zemljište, već prijeti njihovom brzom isključenju iz poslovanja.

Pritom će lokalna vlast dobiti gotovo neograničenu diskreciju za dodjelu zemljišta novim i malim OPG-ovima u cilju ostvarivanja potpore Europske unije. Neki od tih OPG-ova ponekad su u vlasništvu članova lokalnih vlasti, što stvara potencijalne sukobe interesa.

Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
To je napravljeno, - samo da se ojača - HDZ ..sad će se iči po noči učlanjivati u hdz (kao što se nekad, po noči krstila djeca) lokalni močnici če sad biti jači od ministara - otvarat će se opg-ovi na djecu, samo da ljudi dođu do zemlje - jednim udarcem - HDZ, je ubio 7 muha - lokalni močnici će biti - podaniji stranci - stranka če dobiti nove članove - više para od otvaranja dodatnih opg-ova na djecu i u konačnici - pogodovali su i velikim uvoznicima i velikim trgovačkim lancima ..!! Brtavooo..sam vi glasajte..ja sam svoje izglasao..
Suzanna Marić od Suzanna Marić
Glasati treba po srcu i to opet i opet i opet... na sljedećim izborima...

Mario Bedeković od Mario Bedeković
Da, to bi svi trebali, ali to se nitko ne da ("puhati u vjetar";). Trebamo bolje rješenje, gđo. Marić.

Slična pitanja

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...