50 pregleda
Adriana Horvat u rubrici Hrana i piće od Adriana Horvat
Zanima me mišljenje drugih o GMO proizvodima i o njihovim posljedicama na zdravlje ljudi.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Goran Gonar od Goran Gonar

Ha, čuj... Dobro pitanje, ali da napravim prvo mali uvod u temu.

Svi znamo da su GMO (genetski modificirani organizmi) su organizmi čiji je genetski materijal umjetno izmijenjen kako bi se postigle željene karakteristike, kao što su otpornost na štetnike, poboljšana rodnost ili produženi rok trajanja, itd. GMO se često koristi za uzgoj biljaka koje su otpornije na bolesti, štetočine ili herbicide. Uvoz GMO-a u Hrvatsku imamo već godinama. Uvežena GMO hrana se nadzire i kontrolira i to sve prema Zakonu o genetski modificiranim organizmima. GMO usjevi su, s druge strane, kod nas i dalje zabranjeni. Ipak, postoji dozvoljena granica upotrebe GMO u domaćim proizvodima.

GMO hrana

Prisutnost finalnig GMO proizvoda na tržištu ovisi o regulativama i preferencijama potrošača u određenoj zemlji ili regiji, ali i o političkim odlukama. Neki potrošači preferiraju ipak i dalje prirodne odnosno GMO-free proizvode pa tamo postoji tražnja za takvim proizvodima. Istovremeno, u nekim dijelovima svijeta GMO proizvodi su legalni i široko se koriste u poljoprivredi.

S obzirom da dolazak GMO hrane na naše stržište, jedino što mogu izraziti je važnost rigoroznog testiranja i praćenja GMO hrane da se osigura njihova sigurnost za potrošače i okoliš. U timo je možda najbitnije osigurati da potrošači imaju pravu informaciju o proizvodima kako bi mogli donositi informirane odluke pri kupnji s obzirom da se GMO uvoz hrane ne može spriječiti.

Iako mislim da će GMO proizvodi vjerojatno ostati dio poljoprivredne industrije, konačni utjecaj GMO na našu hranu na stolu ovisit će o širem društvenom i političkom kontekstu, strankama koje su na vlasti kod nas ali i utjecaju EU. 

Da li je GMO hrana zdrava ili ne je pak pitanje za svakog osobno, ali bez obrira što svatko ima svoje mišljenje o tome, znanstvena zajednica i što znanost misli je ipak tu odlučujuć faktor. Barem po mom skormnom mišljenju. :) Što ostali misle?

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...