436 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Razno od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako, pod kojim uvijetima i pravilima korištenja mogu i smijem postaviti neko pitanje na Znatku? Zanima me detaljan odgovor koji će koristiti svim postavljačima pitanja na Znatku, a ne samo meni. Hvala.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+23 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.6k bodova)
uređen od Znatko
 
Najbolji odgovor

Ovo su pravila odgovaranja na Znatku zatečena 17. svibnja 2015. godine kada sam odgovarao na ovo pitanje:

 1. Uljudno i točno odgovarajte na postavljena pitanja jer ćete jedino tako dobiti pozitivne bodove drugih korisnika.
 2. Kršenje autorskih prava (kopiranje sadržaja s drugih web stranica) se odmah sankcionira isključenjem korisnika i, naravno, svih bodova.
 3. Komentiranje odnosno postavljanje pitanja unutar odgovora nije dozvoljeno jer za to postoji opcija komentiranja odnosno opcija postavljanja novog (vezanog) pitanja.
 4. Odgovaranje jednim linkom (ili s više njih) kao jedinim odgovorom nije dozvoljeno. Potrebno je napisati kompletan i jasan odgovor. Ipak, linkove možete staviti samo kao pomoć Vašem kompletnom i potpunom odgovoru. To je zato jer sadržaji sa drugih stranica mogu s vremenom nestati, pa će takav odgovor posati nepotpun. Također, kao pomoć Vašem kompletnom i potpunom odgovoru možete koristiti linkove s YouTube-a koji će se samostalno ugraditi u Vaš odgovor kao video sadržaj.
 5. Oglašavanje (samo-promocija) nije dozvoljena te se sankcionira brisanjem unesenog sadržaja i gubljenjem bodova.
 6. Vrijeđanje po bilo kojoj osnovi se odmah sankcionira isključenjem korisnika i, naravno, svih bodova. Znatko stalno pravi Vaš IP (od kuda dolazite, iz kojeg grada, itd.).
 7. Poštivanje Zakona o elektroničkim medijima pogotovo na dio koji se odnosi na ove zabrane.
Mario Daka od Mario Daka [Megaktivan] (15.7k bodova)
Za one koji skupljaju mjesečne bodove na Znatku kao ja, znajte da za postavljanje pitanja dobijete malo bodova dok za odgovaranje na pitanja dobijete puuuno više bodova. Sretno!
Znatko od Znatko [Superaktivan] (2.5k bodova)
Samo-promocija tj. oglašavanje je dozvoljeno samo onima koji imaju službeno odobrenje (putem emaila) nekoga od Znatkove ekipe ili Znatkovih partnera.
+19 glasa
Znatko od Znatko [Superaktivan] (2.5k bodova)
uređen od Znatko

Objašnjenje kako postaviti pitanje na Znatku:

 1. Morati biti registrirati i aktivni član Znatka kako biste postavili pitanje, te Vaš email korišten prilikom registracije treba biti potvrđen tj. ovjeren.
 2. Pitanje postavljajte tematski vezano uz tematiku Znatka (u budućnosti se može mijenjati).
 3. Pitanje se sastoji od 4 dijela tj. elementa:
  • Naslov pitanja - sažetak pitanja u obliku jedne upitne rečenice
  • Kategorija pitanja - odabir jedne od ponuđenih kategorija (pull-down izbornik)
  • Opis pitanja - duži tekst pitanja (do 5000 znakova) koji može sadržavati programski kod, linkove, YouTube filmić, itd. u službi pojašnjenja glavnog pitanja
  • Tagovi (oznake) - kratke riječi koje opisuju tematiku pitanja, pisane malim slovima, te odvojene razmakom (kod pisanja fraza ovdje kod tagova  koristite "minus"; npr. mala-životinja, veliki-kamen, web-stranica, ...)
 4. Nakon pitanja možete odabrati da li želite da Vam odgovor Znatko pošalje i na email.
 5. Kliknite "Pošaljite pitanje" i Vaše pitanje je objavljeno na Znatku. Pričekajte neko vrijeme dok ne dobijete konačni odgovor. Kako ne biste predugo čekali na odgovor, podijelite Vaše pitanje putem društvenih mreža koje Vi osobno koristite.

S pravne strane tj. vezano uz pravila i uvijete korištenja, te poštivanje Zakona o elektroničkim medijima postavljanje pitanja na Znatku je otvoreno u svakom obliku i svakom korisniku sve dok je tematski vezano uz tematiku koju pokriva Znatko odnosno njegova online zajednica.

Želite li proširiti tematiku koju će pokrivati Znatko - javite se Znatku ovdje kako biste postali moderator ovdje na Znatku za određeno novo područje.

Znatko od Znatko [Superaktivan] (2.5k bodova)
uređen od Znatko
Dodali bi samo da Vas molimo da, iako je dozvoljeno manje, da upisujete točno (ni više ni manje!) 15 tematskih tagova ispod pitanja. Preporuka je koristiti oko 75% postojećih tagova, te oko 25% novih koji još ne postoje. Pri tome, poželljna je upotreba fraza tj. tagova od dvije ili više riječi (a ne samo jedna riječ) gdje se riječi odvajaju NE razmakom već minusom (znak "-" i tako čine cjelinu tj. frazu. Fraze se pak odvajaju razmakom. Npr. bijela-kuća žuto-zeleni-oblak narančasta-muška-majica bijelo-obojani-bicikl.

Također, razmišljajte o novim tagovima da ne budu predugački te da će se moći ponovno koristiti kod nekog drugog pitanja. To znači da budu višestruko iskoristivi kod budućih pitanja, a ne unikatni i nikad više korišteni. Možda treba malo vježbe, ali samo pogledajte većinu pitanja i kako su koncipirani tagovi.
+10 glasa
Mia M. od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
Mislim da bi pravilo na Znatku trebalo se držati starih školskih principa koje smo učili u školi kad smo bili mali. Sjećam se profesora koji je često znao ponoviti da nema glupih pitanja nego samo glupih odgovora. Po tome bi svatko tko želi nešto pitati trebao imati priliku to i učiniti. Ako svatko može pitati što želi Google ili Bing, onda predlažem da svatko može bilo što pitati i ovdje. Ne bi trebalo biti ograničenja ili pravila što se može pitati, a što ne već bi svako pitanje trebalo biti dozvoljeno.

Iako ovdje pitanje glasi o tome kako postavljati pitanje, mislim da bi pravilnik trebao biti napisan za one koji odgovaraju jer sam vidjela svakakve odgovore, ne dovoljno stručne, ali su očito nekoga svoga registrirali kako bi im dao glasove i na takve neke banalne i nebitne odgovore. Ja sam za to da se takvi odgovori obrišu, a pitanja da budu po želji svakog prisutnog.

Slična pitanja

1 odgovor 299 pregleda
1 odgovor 285 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...