289 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Politika od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako mogu glasovati na političkim izborima? Kako se pripremiti, što trebam prije provjeriti, gdje se javiti, kome se javiti, a sve kako bi na dan izbora mogao izaći na izbore i glasti na izborima.
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
Izbori za šta, za svaki izbor je drugačije.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.7k bodova)

Svi birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj no ipak žele glasati izvan svog prebivališta, imaju ovdje navedene tri mogućnosti:

  • a) ako žele glasati u Republici Hrvatskoj, mogu tražiti privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, za mjesto gdje će se zateći na dan izbora, a taj zahtjev mogu podnijeti bilo kojem nadležnom uredu državne uprave;
  • b) ako žele glasati u inozemstvu, trebaju tražiti prethodnu registraciju u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske ili nadležnom uredu u Hrvatskoj; 
  • c) ako nisu sigurni gdje će boraviti na dan održavanja izbora, mogu od nadležnog ureda u kojem su upisani u registar birača zatražiti potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta i onda mogu glasati na bilo kojem mjestu u tuzemstvu ili inozemstvu.
+5 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić [Megaktivan] (15.3k bodova)
Glasovati na izborima je vrlo jednostavno, a iz osobnog iskustva znam da nije niti komplicirano niti zbunjujuće. U principu sami čin glasovanja je sveden na najjednostavnije zaokruživanje broja ispred stranačke opcije ili pojedinca/kandidata kojeg želimo vidjeti na vlasti idućih 4/5 godina. Ako želimo sudjelovati u izborima, smatram da je bitnije dobro se pripremiti prije i proučiti koje se političke opcije nude na glasačkom listiću i slažu li se ideje njihovih političkih programa s našim idejama i vizijama kako bi društvo trebalo izgledati. Ne treba vjerovati u predizborna obećanja kojih uvijek ima, već proučiti "tko se s čime u prethodnom periodu bavio, a čime nije".

Slična pitanja

3 odgovora 275k pregleda
1 odgovor 171k pregleda
2 odgovora 130 pregleda
1 odgovor 786 pregleda
2 odgovora 170 pregleda
1 odgovor 554 pregleda
2 odgovora 767 pregleda
1 odgovor 116 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...