Redakcija u rubrici Poslovanje od

Da li Hrvati mogu imati manje poreze na plaću?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji su postulati Udruge Glas Poduzetnika (UGP)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Igor Pureta od
uređen od Igor Pureta
Mogu, ako bi to Vlada ¸napravila. tPostoji puno troškova u javnoj i državnoj upravi koji su nepotrebni pa bi njihovim smanjenjem došlo i do smanjenja potrebe za tako visokim porezeima. To može biti smanjenje broja zaposlenih, digitalizacija određenih poslova kako bi ih građani mogli sami obavljati, smanjenje broja tijela, organizacijskog ustroja, pa i broja zaposlenih u tim tijelima, itd.

dr. sc. Igor Pureta
https://www.ramiro.hr/upravljanje-ljudskim-resursima/psiholoska-procjena
Mladen Tomić od
Jasno. Čekamo te krkane
Samo koliko dugo mi već čekamo‌
Igor Pureta od
Za to, Mladene, postoje dvije narodne mudrosti:
Prva je: Tko čeka, dočeka, a koliko će trebati čekati ne znamo, a sigurno je da će nam to biti presoporo.
Druga je: Uzdaj se u se i svoje kljuse, pa je na nama da to čekanje skratimo kako god znamo i umijemo :-)

https://www.ramiro.hr/razvoj-organizacije/stratesko-planiranje
Dina Kljajić od
Na stvarno dovoljno dugoj lenti vremena - i to nam se može dogoditi. Ako razmišljate o budućnosti, želite li stvarno promjenu? To svatko treba sa sobom. Jer promjene mogu biti i loše i dobre.‌
Igor Pureta od
Na stvarno dugoj lenti vremena se može dogoditi svašta, a obično se dogodi ono što netko drugi želi jer on aktivno radi da se to dogodi. Ono što je nama po volji se može (i ne mora) dogoditi ako na tome aktivno radimo i okupljamo ljude oko sebe koji s nama dijele istu želju.

https://www.ramiro.hr/razvoj-organizacije/organizacijska-kultura
+6 glasa
Monika Kiris od
uređen od Monika Kiris

Hrvatske javne financije su trenutno u odličnom stanju, što otvara mogućnost za smanjenje poreza na plaću. Prema najnovijim podacima iz trećeg kvartala 2023., Hrvatska bilježi značajan pad javnog duga, ostvarujući treći najveći pad među članicama EU. Razlozi za ovu povoljnu situaciju uključuju snažan nominalni rast BDP-a od oko 13,3%, potaknut visokom inflacijom, te povećanje prihoda od turizma i priljev sredstava iz EU fondova. Unatoč rastu troškova, Hrvatska je ostvarila suficit proračuna od 0,3% BDP-a.

Ova pozitivna kretanja u javnim financijama, uz pad bruto potreba za financiranjem na najnižu razinu u 15 godina, te dobivanje pozitivnih ocjena rejting agencija s ciljem postizanja 'A-' rejtinga, stvaraju povoljan kontekst za razmatranje smanjenja poreza na plaću. Povećanje nominalnih plaća od 14,5% u 2013. i predviđenih dodatnih 10% rasta plaća do 2024., uz solidan prosječni rast zaposlenosti od oko 2%, rezultirat će suficitima jedinica lokalne države iznad očekivanja.

Stoga, prema argumentima HUP-a, postoji prostor za značajnije rasterećenje plaća putem smanjenja poreza na dohodak. Aktivno korištenje fiskalnog prostora jedinica lokalne države potiče konkurenciju, cjenovnu konkurentnost rada i jačanje poduzetništva. 

Važno je istaknuti da se nekonkurentan porezni tretman osobnog dohotka, uz više cijene energenata za poduzeća u odnosu na prosjek EU, nepovoljno odražava na konkurentnost hrvatskih poduzeća, posebno izvoznika u euro područje koje je suočeno s recesijom. Osim toga, pogoršani uvjeti financiranja i globalne napetosti u dobavnim lancima mogu dodatno negativno utjecati na međunarodno integrirana hrvatska poduzeća. Dakle, s obzirom na trenutno povoljnu situaciju u javnim financijama, postoji potencijal za smanjenje poreza na plaću kako bi se poboljšala konkurentnost i potaknuo gospodarski rast.

Slična pitanja

3 odgovora 344 👀
1 odgovor 960 👀
1 odgovor 572 👀
Goran Dren 25.02.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor 184 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...