Marko Radić u rubrici Mobitel od Marko Radić
promjena rubrike od Znatko

Želim raskinuti pretplatu sa Vipnetom. Ostalo mi je još 10-ak mjeseci do isteka obveznog ugovora. Uređaj je otplaćen kroz pretplatu i želim raskinuti ugovor. No, Vipnetov izračun pokazuje krivi obračun po stavci otplate uređaja. Trebala bi biti minimalna, a ona je najveća. Naravno da se gleda ona stavka koja je najmanja, no kod mene je problem što je najskuplja cijena za raskid ugovora upravo izračunata krivo i trebala bi biti manja od ove druge (koja je ovog trena po njihovom izračunu manja).

Kome se žaliti i što napraviti po ovom pitanju? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec
Kao prvo, ugovorna obveza je namijenjena da ima oštrije uvijete raskida jer uz nju obično dobivate neku povlasticu - uređaj za 1 kn odnosno uz doplatu. Iako se i takav ugovor može raskinuti bilo kad, to u pravilu znači da ćete morati platiti odjednom kod ranijeg prekida ugovora sve preostale rate pretplate koje spadaju pod ugovornu obvezu do kraja isteka ugovorenog perioda. U pravilu se ne isplati odnosno bolje je "odguliti" pretplatu do kraja jer ćete tako plaćati u manjim ratama, a ne odjednom veći iznos.

No, ono što zna biti slučaj kod ugovorne obveze je da u svojoj cijeni mjesečna pretplata sadrži cijenu uređaja i pretplate na korištenje usluge mobilne telekomunikacijske mreže. Upravo se ugovornom obvezom mobilni operater štiti da ćete mu do kraja isplatiti cijenu uređaja koji ste dobili uz obveznu pretplatu. Pri ranijem raskidu ugovora, operater Vam može izračunati nižu cijenu ukupne otplate preostalih rata kako bi samo namirio troškove uređaja, a ne i pretplate koju tada više niti nećete nastaviti koristiti pa operater nema pravo vam ju ni naplaćivati.

U slučaju problema oko obračuna, možete se obratiti tzv. "drugostupanjskoj komisiji" koja djeluje pri telekom operateru, a ako ni tada niste zadovoljni, pravdu potražite u HAKOM-u. Ako ni tada ne dobijete zadovoljavajući odgovor i mislite da ste i dalje u pravu, ne preostaje Vam drugi nego krenuti s odvjetnikom u pravnu bitku na sudu.

Slična pitanja

1 odgovor 2.7k 👀
Borna Matić 11.06.2022. pitanje u rubrici Mobitel od Borna Matić
3 odgovora 2.1k 👀
Marinko Zadro 17.10.2020. pitanje u rubrici Mobitel od Marinko Zadro
2 odgovora 4.1k 👀
2 odgovora 7.3k 👀
1 odgovor 2.5k 👀
Ivana Basar 06.09.2020. pitanje u rubrici Mobitel od Ivana Basar
2 odgovora 78.2k 👀
1 odgovor 33.8k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...