Što ako želim sve plaćati karticom?

145 pregleda
Dimitrije-Vuk Veličković 14.04.2016. pitanje u rubrici Tehnologija od Dimitrije-Vuk Veličković [Ekstraktivan] (9,258 bodova)
U zapadnim razvijenim zemljama plaćanje kreditnom ili debitnom karticom je prioritet a plaćanje kešom sekundarna opcija koja je negdje čak i nenoguća. Kod nas još uvijek možete skoro svugdje plačati kešom. No meni se sviđa ideja da ne nosim novčanik sa kešom beć samo karticu ili kartice. Osim u kafićima, gdje se još uvijek kod nas NE MOŽE plaćati karticom odnosno keš je obavezan?
Kuzma Topić 14.04.2016. komentar od Kuzma Topić [Megaktivan] (10,039 bodova)
A koje bi bilo pitanje ?
Znatko 18.04.2016. komentar od Znatko [Superaktivan] (1,686 bodova)
@Kuzma Topic, vidim samo ovo pitanje: "...gdje se još uvijek kod nas NE MOŽE plaćati karticom odnosno keš je obavezan?" ali i u naslovu ovu: "Što ako želim sve plaćati karticom?" Da, malo je zbunjujuće.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+1 glas
Kuzma Topić 18.04.2016. odgovor od Kuzma Topić [Megaktivan] (10,039 bodova)
20.04.2016. odabran od Dimitrije-Vuk Veličković
 
Najbolji odgovor
Kod nas se isto to uvodi postepeno, laksa kontrola protoka novca daje povlastice od drzave za koristenje kartica, jer se tako mogu pratit sve transakcije, dok baratanje gotovoinom dovodi do stvaranja sive ekonomije, tj. do lakse mogucnosti zamracivanja dijela primanja. Samo kod nas jos karticno placanje nije zazivilo do te mire da bi se ljudi prebacili potpuno sa gotovine na kartice.

Placanje karticama ne zagovaraju trgovci koji vecinu racuna isplacuju na manje iznose, oni koji su podlozniji manipulacijama sa iznosima koje prijavljuju, frizeri...

Tehnicki ako neces puno setat po kaficima mislin da bi se za sve drugo moga snac za palcat karticama.

Karticno placanje, tj. to sta se sve transakcije odvijaju preko racuna bez gotovine ako cemo pratit teorije zavjere jednoga dana ce omogucit drzavi da te doslovce te iskljuci ako si joj nepodoban i da ti zablokira bilo kakvi pristup novcima.

Slična pitanja

Naslovnica (klik na glavni Znatkov logo) sada nudi ZANIMLJIVA pitanja s puno odgovora, a opcija "NOVO!" u gornjem glavnom izborniku NEDAVNA pitanja i odgovore.

Gdje pratiti Znatka?

...