1.1k pregleda
Zoran Jurić u rubrici Web Dizajn od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
otkad je došao HTML5 (verzija 5), došlo je do napretka u tehnologiji izrade web stranica. no, koje su to prednosti koje je HTML5 stvarno donio na HTML4 (verzija 4) standardom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak [Ekstraktivan] (5.2k bodova)
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Navesti svaku pojedinačnu promjenu u detalje bi zauzelo nekoliko stranica. Ipak, određene temeljne i značajne promjene te razlike između HTML-a 5 i HTML-a 4 ćemo navesti:

  • "Frame" odlazi u zaborav. Naime, u HTML5 se baš ne cijeni rad iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Elementi: frame, frameset i noframes više nisu u HTML jeziku isto važi i za: acronym, applet,basefont,big,blink,center,dir,font,isindex,strike,tt i u. Naravno - CSS može ovo "nabaviti" ako vam treba.
  • Sintaksa je puno jednostavnija. Npr. doctype deklaracija. Sada trebate napisati samo <!doctype html> i to je to - sintaksa je kompatibilna s HTML4 i XHTML1 (jedino nije s SGML, ali to je već druga priča)
  • HTML5 prepoznaje novu web anatomiju - <header> i <footer> i više ih ne treba identificirati s <div> tagom. Opušteno s ovim elementima ;)
  • <menu> i <figure> elementi su odlična novost. Naime, <menu> se može korisitit kao za glavni izbornik ili nešto slično, kao npr - toolbar, a <figure> je novi element koji će pomoći poslagati tekst i slike na vašoj stranici.
  • <section> i <article> su isto novi web standardi koji vam omogućuju označavanje određenih dijelova izgleda vaše stranice (layout) - pozitivan dodatak za SEO (svakako)
  • <audio> i <video> elementi su osobno autoru ovog teksta najdraži noviteti. Dakle, Web 2.0  - friendly, sada HTML bez dodataka može učitati audio i video elemente te ih reproducirati. Npr. automatski ili u obliku nekog playera. Jako dobra stvar skupa s novim multimedia elementima kao što je <track>, ali to je nešto što treba probati i onda proučiti kao i sve druge stvari

Isto tako treba naglasiti da je ovo možda prvi puta da se razvoj standarda programskog jezika opće prihvatio u svijetu. Da bi se održala kompatibilnost sa sadašnjim standardom (dakle HTML 4.01) - napravio se potez da se sada radi drugačija putanja kada web browser radi "rendering" stranica. Browser će procesirati HTML4 konstrukte kao "center" element jer će tamo biti još milijuni datoteka na Internetu koji koriste ovaj element. Ali budući da se više neće koristiti - pomalo će izumrijeti.

Na kraju za sve detalje postoji opširan dokument koji je objavio W3 konzorcij čijim se zahtjevima pokušavaju prilagoditi Internet preglednici i svi ostali stoga je ovo svakako jedan vjerodostojan dokument koji u tančine pojašnjava i svaku nejasnoću.

+3 glasa
99 od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
Za sve početnike u HTML-u naglašavam da - razlike su nebitne.

Slična pitanja

1 odgovor 1.3k pregleda
26.01.2014. pitanje u rubrici Web Dizajn od marijap_os
1 odgovor 650 pregleda
3 odgovora 5.6k pregleda
Goran Dren 08.04.2014. pitanje u rubrici Web Dizajn od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)
1 odgovor 533 pregleda
1 odgovor 265 pregleda
1 odgovor 1.7k pregleda
1 odgovor 726 pregleda
2 odgovora 494 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...