Kada uzeti lombardni kredit?

562 pogleda
Dimitrije-Vuk Veličković pitano 27.04.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,982 bodova)
Lombardni kredit je onaj koji za osiguranje ima neki od vrijednosnih papira (štednja, osiguranje, dionice, ...). Dakle, zna se što je, zna se bit lombardnog kredita. Ako nekog zanima, mogu napisati i povijest i zašto se zove lombardni kredit. No, mene zanima kada se isplati uzeti lombardni kredit? Tko su ljudi koji uzimaju taj kredit? Koji case study tu postoji da netko veli "aha, uzeti ću za to lombardni kredit"?

1 odgovor

+2 glasova
Ninja Web Ratnik [nwr] odgovoreno 28.04.2016. od korisnika Ninja Web Ratnik [nwr] Superaktivan (2,741 bodova)
selected 30.04.2016. od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković
 
Najbolji odgovor

Lombardni kredit nenamjenski je gotovinski kredit na temelju zaloga vrijednosnih papira (oni su kolateral). Npr. to mogu biti štedno-ulagački proizvodi kao što su oročene štednje, stambene štednje, police osiguranja života, novčani fondovi, itd.

Lombardni kredit je kredit koji ima najmanju moguću kamatu, te često izdavatelj kredita ne traži nikakav poseban zalog ili provjeru kredibilnosti primatelja kredita jer, budimo realni, banci prije podizanja istog damo "lovu na ruke".

Prema mom saznanju, lombardni kredit ima smisla koristiti u jednom od ova tri slučaja:

  1. Imaš financijska sredstva (npr. dionice, fond, itd.) koja znaš da će ti rasti u budućnosti pa ih ne želiš dirati dok ne narastu, ali do tada trebaš novce odnosno kredit. Najbolja opcija za lombardni kredit.
  2. Loš si štediša i znaš da ako potrošiš postojeće novce na nešto, više ih nikad nećeš skupiti. Lombardni kredit je idalan za one koji ne znaju štediti odnosno koji nisu dovoljno financijski disciplinirani. Nakon što takva osoba otplati lombardni kredit, na kraju dobiva i ono na što je potrošila kredit i svoje novce (glavnicu) koje je banka cijelo vrijeme čuvala (kao kolateral).
  3. Želite barem "na prvu" sakriti lovu od porezne kontrole, te prikazati da za Vašu imovinu nemate sredstva već da ste ju kupili "na kredit". I da ju npr. još otplaćujete. ("imaginarni kredit")
U praksi lombardni krediti najčešće iznose oko 100.000 kuna. Koriste se za nenamjensku potrošnju, tako da baš i nisu zanimljivi za kupovinu stana. Ali nije to i nemoguće.

Evo ovo su neki scenariji kada se lombardni kredit isplati. A kakva su Vaša iskustva?

Neznani Neznalica pitano 18.11.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Neznani Neznalica Aktivan (669 bodova) Što je to hipotekarni kredit?

Slična pitanja

2 odgovora 297 pogleda
1 odgovor 184 pogleda
2 odgovora 2,147 pogleda
1 odgovor 876 pogleda
0 odgovora 67 pogleda
1 odgovor 494 pogleda
Marko Radić pitano 31.03.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Marko Radić Superaktivan (1,503 bodova)
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,092 pitanja

2,753 odgovora

1,331 komentara

716 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...