Goran Dren u rubrici Poslovanje od Goran Dren
Što je to "paušalni obrt" i kako ga otvoriti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Evo ovako... Bitne karakteristike za ulazak u paušalni obrt kod poduzetništva su sljedeće:

  1. Manji su porezi !!!
  2. Manji su doprinosi !!!
  3. Ne moraju se voditi poslovne knjige !!!
  4. Jednostavnije je izdavanje računa (fiskalizacija) !!!

Kada nećete moći ući u paušalno oporezivanje?

Ako ste u sustavu PDV-a, ako ste tijekom ove godine imali primitke veće od 149.500 kn, ako imate izdvojenih registriranih pogona, ili ako se bavite trgovinom ili ugostiteljstvom.

Za ulazak u sustav "paušalnog obrta" potrebno je...

Osoba koja ostvaruje primitke od obavljanja samostalne djelatnosti obrta, u skladu s propisima o obrtu i samostalne djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, može dohodak određivati u paušalnom iznosu ukoliko ispunjava sljedeće uvjete:

  1. nije obveznik poreza na dodanu vrijednost prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost (zbog izmjena Zakona o PDV-u, odnosno praga za ulazak u PDV na 230.000,00 kuna, u izmjenama Zakona o porezu na dohodak propisan dodatni uvjet za paušalno plaćanje poreza na dohodak)
  2. da ostvareni ukupni godišnji primici ne mogu biti veći od 149.500 kn,
  3. nema izdvojenih poslovnih jedinica 
  4. nema izdvojenih proizvodnih pogona
  5. ne obavlja samostalnu djelatnost ugostiteljstva 
  6. ne obavlja samostalnu djelatnost trgovine (obavljanjem djelatnosti trgovine ne smatra se djelatnost onih osoba koje su registrirane za obavljanje djelatnosti proizvodnje, a svoje proizvode prodaju na tržištu)

Ukoliko tijekom poreznog razdoblja prestanu postojati uvjeti za plaćanje paušalnog poreza na dohodak, Porezna uprava ukinut će doneseno rješenje o plaćanju paušalnog iznosa i donijeti rješenje o plaćanju predujma poreza na dohodak od samostalne djelatnosti (i onda nastupa obveza vođenja poslovnih knjiga).

Također, postoji danas i mogućnosti paušalnog oporezivanja obrtnicima koji djelatnost obavljaju u supoduzetništvu, tj. zajedničkom obrtu. Oni su dužni imenovati nositelja zajedničke djelatnosti koji je odgovoran za izvršavanje propisanih obveza.

Kako se prijavljuje / odjavljuje iz paušalnog obrta? 

Jednostavno! Dovoljno je u roku osam dana prijaviti početak obavljanja djelatnosti. I to u Uredu za gospodarstvo u mjestu gdje imate prebivalište. Pri tome donijeti potvrdu o reguliranju Vašeg trenutnog statusa - da li ste zaposlen/nezaposlen/umirovljenik, ovisno o djelatnosti potvrdu o nekretnini u kojoj ćete obavljati obrt, te za kraj još samo kopiju osobne iskaznice i to je sve.

+5 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec
Ja ću dodati ono što paušalni obrt nije i ne smije biti... Nije definicija ali možda nekome pomogne...

Paušalni obrt tj. paušalno oporezivanje kod obrta NIJE dopušteno osobama kojima je slobodno zanimanje osnovna djelatnost!

Prema postojećim propisima, slobodnim zanimanjima smatraju se odvjetnici, bilježnici, liječnici i stomatolozi u privatnoj praksi, vrhunski sportaši i umjetnici, novinari, prevoditelji i slična zanimanja osoba koje su po osnovi tih djelatnosti upisane u - registar poreznih obveznika.
–1 glas
Andrea Skelin od Andrea Skelin
uređen od Znatko
Riječ je o vrsti poslovnog subjekta koji je klasičan obrt, ali se oporezivanje provodi paušalno. Dakle, to je je običan obrt kakvog otvaraju svi. Razlika nastaje isključivo kod porezne strane, jer se porez uplaćuje paušalno.

-(ODGOVOR JE SANKCIONIRAN)-

Ovakav obrt danas je jako popularan, a osigurava i super uvjete za samostalno zapošljavanje. Davanja državi kod ovog tipa obrta su mala, a potrebna papirologija najmanja moguća. Obrtnik se zbog toga može punim kapacitetom posvetiti onome bitnom – radu s klijentima i uspješnom poslovanju.


-(ODGOVOR JE SANKCIONIRAN)-


Samostalno zapošljavanje je iznimno popularno u svijetu, a jača i u Hrvatskoj. Sve je više onih koji se odlučuju za pokretanje vlastitog biznisa. Mnogima od njih, paušalni obrt se pokazao najboljim odabirom, upravo zbog minimalne papirologije i relativno niskih davanja. Država je paušalnim obrtnicima izišla u susret te smanjila broj evidencija koje je potrebno voditi (na knjigu računa i račune).


-(ODGOVOR JE SANKCIONIRAN)-

Slična pitanja

2 odgovora 731 👀
Zoran Jurić 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
1 odgovor 623 👀
1 odgovor 497 👀
2 odgovora 762 👀
Zoran Jurić 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
1 odgovor 1.2k 👀
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor 2.3k 👀
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
2 odgovora 1.5k 👀
Zoran Jurić 30.04.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
1 odgovor 1.3k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...