Zoran Jurić u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić

Što su to obrtna sredstva, kako se određuju, koliko dugo traju i čemu služe kod obrta, ali i kod društava? Imate li kakvu školsku, ali i zakonsku i po mogućnosti detaljnu definiciju iz ekonomije za obrtna sredstva? Hvala.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Arya Oberoj od Arya Oberoj
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Pozdrav!

Obrtna sredstva su sredstva jednokratne upotrebe, koja se potroše u cijelosti u jednom poslovnom procesu. Svojom vrijednošću obrta sredstva kompletno ulaze u cijenu gotovog proizvoda, tako da zaradom od prodaje proizvoda mi nadoknađujemo vrijednost uloženih obrtnih sredstava (obrtanje).

Podjela obrtnih sredstava može biti na novčana obrtna sredstva i materijalni oblici robe.

Ovo je ono što sam naučila ove godine na kolegiju iz Ekonomike, nadam se da je bar malo pomoglo. (:

–2 glasa
Andrea Skelin od Andrea Skelin
uređen od Znatko

obrtna sredstva (također kratkotrajna imovina), u ekonomskoj teoriji i praksi, naziv za dio sredstava (imovine) koji se u pravilu obrne u poslovnom ciklusu unutar jedne godine. Kod obrtnih sredstava očekuje se povrat ulaganja (unovčavanje) sredstava iz poslovanja s dospijećem kraćim od jedne godine. Nakon toga obrtna sredstva ponovno ulaze u poslovni ciklus do sljedeće faze unovčavanja i tako neprestano dok egzistira pravna osoba. 

 

...(ODGOVOR JE SANKCIONIRAN)...

 

U obrtna sredstva ubraja se materijalna (zalihe sirovina, nedovršenih proizvoda, poluproizvoda, gotovih proizvoda, trgovačke robe i dr.) i financijska imovina (kratkoročna potraživanja, kratkoročne vrijednosnice, dani kratkoročni krediti, pozajmice, predujmovi i gotov novac). 

...(ODGOVOR JE SANKCIONIRAN)...

Za osiguranje stabilnog i likvidnoga poslovanja potrebna su trajna obrtna sredstva, tj. iznos obrtnih sredstava koji neprestano kruži u poslovnom sustavu. Njih omogućuju kvalitetni trajni ili dugoročni izvori financiranja, koji se izračunavaju i osiguravaju već prilikom izradbe investicijskih projekata,

 

...(ODGOVOR JE SANKCIONIRAN)...

 

Pomanjkanje trajnih obrtnih sredstava može uzrokovati smanjenu likvidnost te u konačnici dovesti i do stečaja pravne osobe

Dora Biškup od Dora Biškup
Poštovana Andrea,

primjetila sam kako su svi odgovori koje si objavila plagirani, tj. kopirani od drugih autora čija imena nisu navedena. Pri svakom odgovaranju na pitanje, znatko.com iznad "kućice" za pisanje ima navedena pravila pa bih te molila da ih se pridržavaš kako bi kvaliteta ove stranice i dalje bila postojana. Za odgovaranje na pitanja potrebno je znanje i vrijeme, inače bi svi jednostavno kopirali sadržaj sa interneta.

Lijep pozdrav
Robert Mali od Robert Mali
opet čisto kopiranje.... fejkerica!

Slična pitanja

1 odgovor 322 👀
2 odgovora 748 👀
2 odgovora 306 👀
Margareta Jurisi 29.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Margareta Jurisi
3 odgovora 987 👀
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor 199 👀
1 odgovor 239 👀
1 odgovor 623 👀
1 odgovor 399 👀
2 odgovora 488 👀
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...