Marinko Zadro u rubrici Odnosi i veze od
Koja je razlika između pojmova psihopat i sociopat? Da li su to različite riječi za isti pojam ili postoji neka znanstvena razlika? Kada se koristi ova podjela?!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Dora Biškup od

Dijagnoze sociopata i psihopata pripadaju antisocijalnim poremećajima osobnosti. Ovi poremećaji dijele mnoge obrasce ponašanja, što često dovodi do njihova izjednačavanja i konfuzije. Osobine koje sociopati i psihopati dijele uključuju:

  • Nepoštivanje zakona i društvenih normi
  • Nepoštivanje prava drugih
  • Nemogućnost osjećanja kajanja ili krivice
  • Sklonost iskazivanju nasilnog ili agresivnog ponašanja

No, kako ne bi bilo zabune, to nisu različite riječi koje opisuju isti pojam i među njima postoji razlika koja će biti jasna nakon opisivanja karakteristika ovih dvaju dijagnoza.

Sociopati su nervozni, nestabilni i lako ih se uznemiri. Skloni su emocionalnim ispadima, uključujući i napade bijesa. Iz navedenih razloga, često nisu u stanju zadržati stalni posao ili biti na jednom mjestu jako dugo. Često je teško, ali ne i potpuno nemoguće, da sociopati uspostave emocionalan odnos s drugima. Neki mogu uspostaviti privrženost određenom pojedincu ili grupi, ali nemaju nikakvog obzira prema društvu ili društvenim normama, pa će smislene privrženosti sociopata biti rijetke, malobrojne i ograničene.

U očima drugih obično će izgledati kao da su bezobrazni. Zbog svih navedenih karakteristika, lakše je prepoznati sociopata, nego psihopata.

Psihopati su po prirodi agresivni i "predatorski" nastrojeni. Druge gledaju kao predmet zabave i makar im nedostaje empatije, često su šarmantni. Lako mogu steći povjerenje drugih zbog svojih manipulativnih sposobnosti. Ono što ih razlikuje od sociopata je nemogućnost uspostavljanja emocionalnih odnosa. Unatoč tome, oni nauče oponašati emocije i makar ih ne osjećaju, uspješno mogu zavarati ljude. Neki su toliko dobri u toj manipulaciji i mimikriji da imaju obitelji i ozbiljne veze bez da njihov partnera posumnja u prirodu njihove naravi.

Također se vjeruje da ih razlikuje uzrok pojave. Psihopatija je navodno posljedica fiziološkog nedostatka koji dovodi do nerazvijenosti dijela mozga koii je odgovoran za emocije, dok je sociopatija najvjerojatnije posljedica traume iz djetinjstva ili fizičkog i emocionalnog zlostavljanja.

Izvor: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/wicked-deeds/201801/the-differences-between-psychopaths-and-sociopaths

https://www.centarzdravlja.hr/zdrav-zivot/psihologija/koja-je-razlika-izmedju-psihopata-i-sociopata/

+6 glasa
Sandra Vukov od
Neki stručnjaci sociopate vide kao "vruće glave". Djeluju bez razmišljanja kako će drugi bit pogođeni. Psihopati su više "hladnog srca" i proračunati. Pažljivo smišljaju svoje poteze i planirano koriste agresiju kako bi dobili ono što žele. Psihopat i sociopat često se koriste naizmjenično u uobičajenom govoru kako bi opisali osobu koja je patološki sklona kriminalnom nasilnom ponašanju i koja nema nikakvog obzira prema osjećajima ili interesima drugih, nit osjećaja kajanja ili krivnje zbog svojih zločina.
+4 glasa
Kuzma Topić od
Psihopati i sociopati pate od antisocijalnog poremecaja. Kod psihopata to je manjak povezanosti, empatije i konzistentnosti te moze povrjediti bliznje bez osjecaja krivice. dok je kod sociopata impulzivnost problem, imaju nekontrolirano ponasanje, velike predispozicije za nasilje, kriminalne aktivnosti, dok kod ozljedivanja svojih bliznjih osjecajaju krivnju. Uzrocnik problema kod psihopata je uglavnom genetske predispozicije dok su kod sociopata ozljede mozga ili sopcijalni utjecaji tjekom zivota, zlostavljanja, napustenost...

Slična pitanja

3 odgovora 1.2k 👀
Marinko Zadro 18.09.2016. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Marinko Zadro
3 odgovora 761 👀
6 odgovora 2.1k 👀
5 odgovora 1.8k 👀
1 odgovor 406 👀
6 odgovora 2.7k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...