225 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Djeca i roditeljstvo od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kralj lavova je crtani film koji ima i nastavke i remake, jako je popularan, a djeca ga žele gledati i kad odrastu, te je toliko zanimljiv i mamama i tatama. Kako to?!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Domagoj D. od Domagoj D. [Superaktivan] (1.0k bodova)
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Poštovani Zorane!

Za popularnost ovog naveliko obožavanog animiranog filma, postoji nekoliko (ako ne desetak) razloga.
Jedan od prvih i najbitnijh razloga jest radnja. Priča filma uvelike je bazirana na radnji slavnog Shakespearovog djela Hamlet (u orginalu: The Tragedy of Hamlet, Prince Of Denmark), jednog od najvećih i najznačajnijih književnih djela u povijesti. Jedna od scenaristkinja filma opisala ga je kao "Hamlet u Africi s ubačenom pričom o Bambiju - Bamblet" Paralele između Kralja Lavova i Hamleta su očite i mnogobrojne. U Simbi (glavnom liku), prepoznajemo lik mladog princa (Hamleta) čiji otac tragično umire (Hamletov otac) pod sumljivim okolnostima (ubija ga njegov brat Scar - odnosno Klaudije). Nadalje lik Shakesperove Ofelije prepoznajemo u liku Nale, a lik prijatelja i pomagača Horacija, u liku Rafikija. Kao i Hamletu, tako se i Simbi obrača duh njegova oca koji traži pravdu. Još jedna paralela (ili referenca) jest odgađanje radnje, Oba su mlada princa izgubila oca te obojica "bježe" od odgovorinosti da nešto po tom pitanju učine.
Ovo nije samo zgodna slučajnost ili simpatična referencijalnost. Hamlet je, kao što sam već rekao, jedno od najznačajnijih djela svetske književnosti, samim time i jedno od najčitanijh. Ta je priča, o princu koji je izgubio oca te sada traga za istinom, toliko utisnuta u kulturu i svijest (a još važnije i kolektivnu podsvijest) svakog naroda da je gotovo neizbrisiva i sa sobom nosi ogroman značaj.
Naravno, nije samo Hamlet zaslužan što je Kralj Lavova poznat. Tu je klasičnu tragediju trebalo pametno i kreativno zamaskirati i oblikovati u jednu unirvezalnu i dirljivu priču. Takav je film zapravo prva originalna Disneyeva priča, iako je bazirana na predlošku. Gledatelji su diljem svijeta prepoznali kvalitetu Shakespearova djela, ali i ono bitnije, originalnost, inovativnost i emocionalnost koju je donio Kralj Lavova. Tako su osim djece (koja su prepoznala dirljivu priču o lavovima) u filmu mogli uživati i brojni (ako ne i brojniji) odrasli gledatelji, razumijevajući duboke psihološke odnose među likovima i emocionalno se povezujući s pričom.
A kako bi se gledatelji uspješno povezali s pričom, u bilo kojem filmu, jedan od najbitnijih i često zanemarenih elemenata jeste glazba. Glazbu za film radili su Elton John i Hans Zimmer, dvojica iznimno talentiranih i raznovrsnih glazbenika koji su savršeno poduprli priču svojim nenametljivim, ali i nezaboravnim songovima i soundtrackovima.

Kralj Lavova osvojio je 2 Oscara, 3 Zlatna Globusa, BAFTu i brojne druge nagrade kritike i publike.

 

 

 

+3 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić [Ekstraktivan] (5.0k bodova)

Pozdrav!

Zato što je poučan i topao film kao prekrasne slike prirode uz lijepu glazbu kao i sretnog završetka ''Kralj lavova'' u ostalom primio je brojne nagrade vole ga i stari i mladi i djeca jasno možemo ga gledati vječno.

Kralj Lavova je poučan crtani film radi mnogih scena koje možemo vidjeti u tom crtanom filmu.Jedna od njih je ona scena koja je čak često puta citirana. Parafrazirati ću scenu. Kada je mladi Simba nakon što je bio prognan iz Pride Rock-a, Lutao je i bježao sam od sebe, nakon nekog vremena sreo je majmuna koji ga je poučio malo o prošlosti.

Poučio ga je na način da mu je dao udarac po tjemenu sa štapom, na što mu je Simba zbunjeno odgovorio što s tim udarcem pokušava. Majmun mu je na to odgovorio da je taj udarac kao prošlost, nekad bolna. Na nama je hoćemo li bježati od nje ili učiti od nje.

Ovo je bila samo jedna od poučnih scena u moru sličnih iz ovog crtanog filma. 

Svakako preporučujem da ga pogledate, sami i/ili sa svojim najmlađima. :D

Slična pitanja

1 odgovor 18.1k pregleda
2 odgovora 2.1k pregleda
Znatko medijski pokriva

Međunarodna konferencija za digitalne dizajnere i developere

Labin, 23.-24.09.2022.

PROGRAM | PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022


Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.2k pitanja

14.6k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...