Petar Jenjić u rubrici Zdravlje i medicina od
uređen od Znatko
Koji je najbolji "recept" za dobar san?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Klara Pilat od
odabran od Petar Jenjić
 
Najbolji odgovor

Iako sama potreba za snom još uvijek nije u potpunosti objašnjena, svi se mogu složiti da je dobar san neophodan za život.

Za početak, krećemo sa nekim već opće poznatim činjenicama dokazanim brojnim istraživanjima. Svi smo upoznati sa time da ne smijemo piti kavu u poslijepodnevnim satima iako neki uporno tvrde da se na njih to ne odnosi. Kofein je kemijski spoj koji djeluje kao stimulans, privremeno odgađa umor i pospanost. Loše je i konzumirati alkohol. Iako se čini da nakon pijane noći možemo spavati u nedogled, zapravo je uzrok smanjena kvaliteta sna. Ne pomaže niti dehidratacija koja se javlja konzumacijom alkohola i kofeina, ali i raznih slatkih sokova i slanih jela. Potrebno je nadoknaditi gubitak vode u organizmu, odrasli muškarac trebao bi piti oko 4 litre vode dnevno, a žena 3, ljeti i više. Preporuča se boravljenje na jakom dnevnom svjetlu, kao i smanjenje količine plavog svijetla u večernjim satima (svijetla mobitela, laptopa, televizije). Oba faktora utječu na biološki sat. Također, pomaže poštivanje rutine: vrijeme odlaska na spavanje i buđenja trebalo bi biti isto svaki dan (čak i vikendom!). 

Tjelovježbi se pridaje premalo pažnje. Ona uvelike utječe na kvalitetu sna. Nije bitno obavi li se ujutro ili navečer. Aktivan život pridonosi umoru, a umor čvrstom snu. Idealno bi bilo jesti 2-3 sata prije spavanja, nije dobro ići niti previše sit niti gladan u krevet. 

Ukoliko osoba teško zaspe, potrebno je da se prije spavanja dobro opusti. U uspavljivanju pomažu razni čajevi poput kamilice, lavande, matičnjaka... (detaljnije: https://www.krenizdravo.hr/prehrana/cajevi/najbolji-cajevi-za-dobar-i-cvrst-san) Ipak izbjegavajte zeleni i crni čaj jer u sastavu sadrže tein koji ima sličan učinak kao kofein. Za opuštanje je dobra i topla kupka, kao i (ne previše zanimljivo) štivo. Napravite si i dobar večernji ugođaj, prigušena svjetla, umirujući mirisi eteričnih ulja... 

Količina sna potrebna čovjeku ovisno o dobnoj skupini:

  • osnovnoškolci: 9-11 sati;
  • srednjoškolci: 8-10 sati;
  • stariji od 18 godina: 7-9 sati.

Na poslijetku, ali možda i najvažnije: spavati treba ići što ranije, to bolje, ali svakako prije ponoći

+6 glasa
Mihaela Blažeka od

Iz osobnog iskustva mogu preporučiti da poslušate sljedeći video na Youtube-u: Joe Rogan Experience #1109 - Matthew Walker

Radi se o podcastu Joe Rogan-a koji je ovog puta ugostio iskusnog profesora neuroznanosti i psihologije na kalifornijskom sveučilištu koji je ujedno i osnivač i direktor Centra za znanost o ljudskom snu. Slušajući taj podcast naučit ćete dosta o samom snu i kako sve to funkcionira te koje korake biste mogli slijediti do što mirnijeg i kvalitetnijeg sna. 

Slična pitanja

3 odgovora 465 👀
3 odgovora 300 👀
3 odgovora 295 👀
1 odgovor 387 👀
8 odgovora 979 👀
Mihael Fernežir 30.09.2020. pitanje u rubrici Recepti od Mihael Fernežir
3 odgovora 339 👀
2 odgovora 315 👀
4 odgovora 420 👀
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Recepti od Margareta Jurisi
2 odgovora 828 👀
1 odgovor 341 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...