Ivan Gačić u rubrici Zdravlje i medicina od
Čemu sve služi i pomaže u radu štitna žljezda u vratu tj. štitnjača?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+9 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Štitnjača je žlijezda smještena ispod grkljana, a ispred dušnika (Slika 1).

 MSD medicinski priručnik za pacijente: Poremećaji štitnjače

Slika 1: Položaj štitnjače

Najvažnija funkcija ove najveće žlijezde u unutrašnjosti ljudskog organizma jest lučenje dva hormona: tiroksin i trijodtironin. Ukoliko dođe do smanjenja ili povećanja koncentracije ovih hormona, dijagnosticira se poremećaj u radu štitnjače. Zadaća hormona proizlazi iz različitih funkcija u regulaciji metabolizma (primjerice, stvaranje topline i regulacija potrošnje kisika, povećavanje sinteze proteina, ubrzavanje metabolizma lipida...). 

Štitnjača je odgovorna za poticanje lučenja hormona rasta, rasta kosti u dužinu te okoštavanje. Osim toga, održava organizam budnim i sudjeluje u reakciji na podražaje, kao i u pamćenju

 

Izvor: https://vitamini.hr/zdravlje-z/prehrana-kod-bolesti-stitnjace-6737/

+7 glasa
Christina Khouri od

Štitnjača ili štitna žlijezda je jedna od endokrinih žlijezda u ljudskom organizmu. Nalazi se na prednjoj strani vrata te ima oblik leptira. Sastoji se od dva režnja povezana istimusom, središnjim dijelom. Uloga štitnjače u tijelu je lučenje dva hormona; trijodtironin (T3) i tiroksin (T4)  pomoću kojih se regulira rad ostalih stanica u tijelu. Navedena dva hormona rade pod utjecajem trećeg hormona, TSH kojeg luči hipofiza. 

+6 glasa
Sandra Vukov od
Štitnjača je mala štitna žlijezda koja u promjeru ima oko 5cm a leži tik pod kožom ispod Adamove jabučice u vratu.

Ona može stvoriti velike probleme, ako ne proizvodi uravnoteženu količinu horomona nanosi štetu organizmu.

Da bi kontrolirala metabolizam, štitnjča proizvodi hormone T4 tiroksin i T3 trijodtironin, koji naređuju stranicama koliko energije trebaju koristiti. Zdrava štitnjača opskrbljuje tijelo ispravnim dozama hormona potrebnim za održavanje metaboličkih funkcija na zadovoljavajućem nivou. Kako tijelo trpši hormone, štitnjača proizvodi nove. Količina hormona štitnjače u krvotoku pod kontrolom je hipofize. Ona se može pregledati pretragom krvi i ultrazvukom štitnjače.
+6 glasa
Augustina Kolak od

Štitna žlijeza (eng. thyroid gland) je dio endokrinog sustava i proizvodi hormone štitnjače koji su ključni za metaboličko zdravlje. 

Nalazi se na prednjem dijelu vrata neposrednno ispod grkljana. Ima oblik leptira i sastoji se od dva režnja smještena s obje strane dušnika. Normalna štitnjača se obično ne vidi izvana ili se ne može osjetiti ako se na vrat pritisne prstom.

Štitnjača proizvodi hormone koji reguliraju brzinu metabolizma u tijelu kontrolirajući rad srca, mišića, probave, razvoj mozga i održavanje kostiju. Ispravno funkcioniranje štitnjače ovisi o dobroj opskrbi jodom iz prehrane. Stanice koje proizvode hormone štitnjače specijalizirane su za ekstrakciju i apsorpciju joda iz krvi i ugrađuju ga u hormone štitnjače. 

Izvor: https://www.yourhormones.info/glands/thyroid-gland/

 

+5 glasa
Augustina Kolak od
prikazano od Znatko

Štitnjača proivodi hormone koji reguliraju brzinu metabolizma u tijelu kontrolirajući rad srca, mišića i probave, razvoj mozga i održavanje kostiju. Njeno ispravno funkcioniranje ovisi o dobroj opskrbi jodom iz prehrane. Stanice koje proizvode hormone štitnjače specijalizirane su za ekstrakciju i apsorpciju joda iz krvi kojega ugrađuju u hormone štitnjače. Signali dolaze iz male žlijezde smještene na dnu našeg mozga, koja se zove hipofiza. Hipofiza proizdvodi hormon koji stimulira štitnjaču (TSH). TSH tada štitnjači govori koliko hormona treba proizvesti i izlučiti. Razina TSH u krvi raste i pada, ovisno o potrebama tijela za proizvodnjom više ili manje hormona štitnjače. Hipofiza reagira izravno na hormone štitnjače u krvi ili na signale hipotalamusa koji se nalazi iznad hipofize kao dio mozga. Hipotalamus oslobađa vlastiti hormon, tirotropin (TRH) koji pak potiče oslobađanje TSH u hipofizi. Štitnjača proizvodi tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Uz to, u štitnjači postoje i druge stanice koje proizvode hormone, tzv. C-stanice koje proizvode kalcitonin. Kalcitonin igra ulogu u regulaciji kalcija i fosfata u krvi, što je važno za zdravlje i održavanje kostiju.

 

Izvor: https://www.yourhormones.info/glands/thyroid-gland/

+4 glasa
Sara Adžić od

Štitnjača je organ koji se nalazi na predjelu vrata. Režnjevite je građe te tako razlikujemo lijevi i desni režanj. Njezina primarna funkcija je lučenje dva hormona- trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Njihovo lučenje regulira TSH (tireostimulirajući hormon) kojeg odpušta dio hipofize. U blizini štitnjače nalazi se i paratireoidna žlijezda koja izlučuje hormon kalcitonin koji ima ulogu u metabolizmu kalcija. Štitnjača ima mnoge uloge, a neke od njih su:

  • regulira metabolizam masti
  • regulira brzinu otkucaja srca
  • regulira metabolizam masti
  • regulira apetit
  • pravilan rad štitne žlijezde od iznimne je važnosti u trudnoći (razvoj živčanog sustava fetusa) 

 

Slična pitanja

2 odgovora 1.5k 👀
2 odgovora 449 👀
1 odgovor 248 👀
1 odgovor 281 👀
1 odgovor 304 👀
Nikolina Šrajbek 15.05.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek
1 odgovor 441 👀
Augustina Kolak 21.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak
3 odgovora 3.5k 👀
Lovro Gorup 24.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
4 odgovora 417 👀
2 odgovora 517 👀
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Zoran Jurić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...