1.4k pregleda
Zoran Jurić u rubrici Zdravlje i medicina od Zoran Jurić
Srce mi je zdravo, nosio sam i holter i prošao ergometriju. Neki dan sam imao cijelu večer preskakanja srca (aritmiju) jedna za drugim i ponekad mi se to ponavlja. Pročitao sam na internetu da je ta aritmija možda povezana sa nepravilnim radom štitnjače? Kako to?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Maja Kos od Maja Kos
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Štitna žlijezda je tzv. endokrini ljudski organ koji je leptiraste forme te je smješten u prednjem donjem dijelu vrata. Nadzire ga hipofiza. Zajedno s ostalim žlijezdama s unutrašnjim izlučivanjem regulira funkcioniranje našeg tijela i raspodjelu energije u tijelu. Štitnjača je glavna "energetska žlijezda" odnosno regulator rada svih tjelesnih stanica jer hormoni koje proizvodi direktno utječu na stanični metabolizam.

Srce je ljudski organ koji pruža neprekidnu cirkulaciju krvi tijekom srčanog ciklusa i jedan je od najvitalnijih organa u našem tijelu.

Preskakanja srca, odnosno aritmija srca, su u visokom postotku povezane sa nepravilnim radom štitnjače. Dakle, s obziromda štitnjača luči dva hormona: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) koji su važni za uravnoteženu funkciju cijelog organizma, gdje upravo ta dva hormona sudjeluju u održavanju bazalnog, osnovnog metabolizma stanica ljudskog tijela. Njihov manjak može usporiti metabolizam i do 40%, a višak ubrzati metabolizam čak 60 do 100%. Jasno, ove promjene u metabolizmu često su svima vidljive u promjeni tjelesne težine. Pri tome je važno znati da tako štitnjača na staničnoj razini utječe na sagorijevanje glukoze uz prisustvo kisika što u konačnici povećava količinu oslobođene energije.

Za kraj znajte da upravo zato što su aritmija i štitnjača povezane, bitno je da pri uočavanju ikakvih nepravilnosti rada srca napravite laboratorijsku obradu hormona štitnjače i na temelju nje zatražiti stručno mišljenje doktora-specijaliste.

+2 glasa
Dora Biškup od Dora Biškup

Štitnjača, smještena neposredno ispod grkljana, s obiju strana dušnika i ispred njega, jedna je od najvećih endokrinih žlijezda koje masa u odraslih iznosi 15 do 20 grama. Ona luči dva važna hormona- tiroksin i trijodtironin ili Ti T4. Oba hormona snažno potiču metaboličke procese u tijelu. Potpuni nedostatak hormona štitnjače obično uzrokuje smanjenje bazalnog metabolizma za 40 do 50% ispod normalnih vrijednosti, a izuzetno veliko lučenje hormona štitnjače može povećati intenzitet bazalnog metabolizma 60 do 100% iznad normalne vrijednosti. Lučenje hormona štitnjače nadzire ponajprije tireotropin (TSH) kojeg luči adenohipofiza.

Niže ću Vam navesti djelovanje navedenih hormona štitnjače na specifične tjelesne funkcije pomoću kojih možete razumjeti njihov utjecaj na rad srca.

  • Povećani protok krvi i srčani minutni volumen

Kad se poveća metabolizam, tkiva troše kisik brže nego inače, a konačni se proizvodi metabolizma iz tkiva oslobađaju u većim količinama. Zbog toga nastaje širenje krvnih žila u većini tkiva u tijelu pa se povećava protok krvi. Protok se krvi osobito povećava kroz kožu, zbog povećane potrebe za otpuštanjem topline iz tijela. Zbog povećanog protoka krvi povećava se i srčani minutni volumen (količina krvi koju srce ispumpava u minuti).

  • Povečana srčana frekvencija

Pod utjecajem hormona štitnjače, srčana se frekvencija povećava znatno više nego zbog povećanja srčanog minutnog volumena, što znači da utječe na podražljivost srca. Taj učinak je važan pri kliničkoj prosudbi jer pokazuje je li stvaranje hormona štitnjače preveliko ili premalo.

  • Povećana snaga srčane kontrakcije

Povećanje enzimske aktivnosti uzrokovano povećanim lučenjem hormona štitnjače povećava snagu srca i kad se luče samo neznatno veće količine hormona. To je slično povećanju snage srčane kontrakcije koje se pojavljuje pri blagoj vrućici ili pri mišićnom radu.

Kako bi se održala normalna metabolička aktivnost u tijelu, u svakom trenutku se mora lučiti točno određena količina hormona štitnjače. Ako štitnjača nepravilno radi, luči previše ili premalo hormona, jasno Vam je da to ima direktan utjecaj na rad srca pa Vam stoga savjetujem, ako sumnjate da je štitnjača uzrok nepravilnog rada srca, da posjetite liječnika  i provjerite koncentraciju hormona.

 

Izvor: Guyton i Hall, Medicinska fiziologija (2017)

Slična pitanja

6 odgovora
2 odgovora
4 odgovora
3 odgovora
Margareta Jurisi 23.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi
2 odgovora
3 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...