260 pregleda
Filip Jurišić u rubrici Zdravlje i medicina od Filip Jurišić (2.8k bodova)
tagovi uređeni od Znatko
Koliko različitih tipova dijabetesa postoji i kako se oni manifestiraju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Mia Marijanović od Mia Marijanović (9.2k bodova)

Filipe, imaš nekolika podijela dijabetesa. Npr. prema godinama starosti, te prema grupi ili jednom organu a koji je povezan sa dijabetesom. No, najznačajnija podjela je onda na dva tipa dijabetesa:

 1. Dijabetes - Tip 1 (insulin-zavisni) - najteži oblik šećerne bolesti
 2. Dijabetes - Tip 2 - najrasprostranjeniji oblik šećerne bolesti kojoj pogoduje moderan način života

Dijabetes je krončina autoimuna bolest, što uzrokuje pojačanu podložnost raznim infekcijama. Iako jedinstveni uzrok šećerne bolesti je nepoznat, ipak postoje čimbenici koji zajedno stvaraju povećanje opasnosti od nastanka ove bolesti. Najčešće je uzrok promjena načina života koja uključuje sve manje tjelesne aktivnosti te brzu i visokokaloričnu prehranu. Nasljedni (genski) faktor može imati ulogu u razvoju oba tipa dijabetesa. Prekomjerna tjelesna težina također povećava šanse za nastanak dijabetesa tipa 2 jer tjelesne stanice pretile osobe mogu postati imune na inzulin, no ne povećava rizik nastanka dijabetesa tipa 1. Nadalje, ako primijetite da imate velik broj ovih simptoma, svakako se obratite liječniku:

 1. Povećana potreba za mokrenjem i žeđ
 2. Naglo mršavljenje - npr. 5-10 kg u 2 do 3 mjeseca
 3. Pretjerana potreba za hranom
 4. Mučnina i poriv za povrćanjem
 5. Problemi s kožom (npr. gljivične infekcije)
 6. Sporo zarastanje rana - jedan od najčešćih simptoma dijabetesa
 7. Vaginalne infekcije
 8. Umor
 9. Zamagljen vid
 10. Trnci u rukama i stopalima
+7 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (69.6k bodova)

Tip 1 još se naziva juvenilni dijabetes, a može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Postupnim propadanjem beta stanica gušterače, koje proizvode inzulin, dolazi do smanjenja/nedostatka inzulina. Razina šećera u krvi bez inzulina postaje previsoka zbog čega dolazi do hiperglikemije. Ovaj tip dijabetesa obično se otkrije 10 do 20 dana od pojave bolesti. Kod starijih osoba bolest započinje sporo te se u početku čini da se radi o dijabetesu tipa 2. 

simptomi: slabost, gubitak težine, prekomjerena glad ili žeđ, učestalo mokrenje, pospanost, smetnje vida


Dijabetes neovisan o inzulinu ili dijabetes tipa 2 karakterizira visoka koncentracija glukoze u krvi zbog premale količine izlučenog inzulina iz gušterače ili nepravilnog funkcioniranja proizvedenog inzulina (neosjetljivost mišića na inzulin). Ovoj bolesti prethodi preddijabetes- stanje koje može potrajati desetak godina. Češće se pojavljuje od dijabetesa tipa 1. Klasični simptomi javljaju se kad se dijabetes ne liječi, a dolazi do pogoršanja. 

simptomi: kožne infekcije, balanitis, inkontinencija urina, učestalo noćno mokrenje, mokrenje u krevetu (kod djece), periferna vaskularna oboljenja, ulceracije stopala, periferne neuropatije, srčana oboljenja, letargija, erektilna disfunkcija


Tipična klinička slika dijabetesa očituje se u 3 klasična simptoma: poliruija, polidipsija i gubitak tjelesne težine. 


Gestacijski dijabetes javlja se usred trudnoće (između 24. i 28. tjedna) kod žena koje inače ne boluju od šećerne bolesti zbog hormonalnih i metaboličkih promjena u organizmu. Povlači se ubrzo nakon poroda. 

simptomi: povećana žeđ, povećana razina glukoze u krvi, učestalo mokrenje, zamućen vid, gljivične infekcije, svrbež kože

+7 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak (16.3k bodova)
prikazano od Znatko

Dijabetes je bolest kod koje tijelo ne proizvodi dovoljno ili nikako inzulin, ne koristi pravilno proizvedeni inzulin ili pokazuje kombinaciju oboje. Kad se dogodi bilo što od navedenog, tijelo ne može dobiti šećer iz krvi u stanice. To dovodi do visoke razine šećera u krvi.

Glukoza, oblik šećera koji se nalazi u krvi, jedan je od glavnih izvora energije. Nedostatak inzulina ili rezistencija na inzulin uzrokuje nakupljanje šećera u krvi. To može dovesti do mnogih zdravstvenih problema.

Tri su glavne vrste dijabetesa:

 • dijabetes tipa 1
 • dijabetes tipa 2
 • gestacijski dijabetes
Vjeruje se da je Dijabetes tipa 1 autoimuno stanje, što znači da imunološki sustav greškom napada i uništava beta stanice u gušterači koje proizvode inzulin. Nije jasno što potiče napade, mogu postojati i genetski i okolišni razlozi ali se smatra da životni stil ne igra ulogu.
 
Dijabetes tipa 1 započinje kao rezistencija na inzulin što znaci da tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin. To stimulira gušteraču da proizvodi više inzulina sve dok više ne može pratiti korak s potražnjom. Proizvodnja inzulina se smanjuje, što dovodi do visokog šećera u krvi. Točan uzrok Dijabetesa tipa 2 nije poznat, ali može utjecati genetika, nedostatak vježbanja, pretilost, te drugi zdravstveni čimbenici. 
 
Gestacijski dijabetes nastaje zbog hormona koji blokiraju inzulin te se stvara tijekom trudnoće. 
 
Opći simptomi dijabetesa: pretjerana žeđ i glad, često mokrenje, pospanost ili umor, suha koža, zamagljen vid, sporo zacjeljujuće rane. Simptomi oba tipa dijabetesa se mogu javiti u bilo kojoj dobi, ali se općenito tip 1 javlja kod djece i mladih odraslih. Tip 2 se javlja kod osoba starijih od 45 godina. No, mlađim se ljudima sve češće dijagnosticira dijabetes tipa 2 zbog neaktivnog načina života i povećanja težine. 
 

 

Slična pitanja

1 odgovor
Margareta Jurisi 01.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi (897 bodova)
3 odgovora
3 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
Zoran Jurić 23.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Zoran Jurić (8.5k bodova)
3 odgovora
Lovro Gorup 10.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (4.4k bodova)
3 odgovora
Margareta Jurisi 28.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi (897 bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...