Filip Jurišić u rubrici Zdravlje i medicina od
tagovi uređeni od Znatko
Koliko različitih tipova dijabetesa postoji i kako se oni manifestiraju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+16 glasa
Mia Marijanović od

Filipe, imaš nekolika podijela dijabetesa. Npr. prema godinama starosti, te prema grupi ili jednom organu a koji je povezan sa dijabetesom. No, najznačajnija podjela je onda na dva tipa dijabetesa:

 1. Dijabetes - Tip 1 (insulin-zavisni) - najteži oblik šećerne bolesti
 2. Dijabetes - Tip 2 - najrasprostranjeniji oblik šećerne bolesti kojoj pogoduje moderan način života

Dijabetes je krončina autoimuna bolest, što uzrokuje pojačanu podložnost raznim infekcijama. Iako jedinstveni uzrok šećerne bolesti je nepoznat, ipak postoje čimbenici koji zajedno stvaraju povećanje opasnosti od nastanka ove bolesti. Najčešće je uzrok promjena načina života koja uključuje sve manje tjelesne aktivnosti te brzu i visokokaloričnu prehranu. Nasljedni (genski) faktor može imati ulogu u razvoju oba tipa dijabetesa. Prekomjerna tjelesna težina također povećava šanse za nastanak dijabetesa tipa 2 jer tjelesne stanice pretile osobe mogu postati imune na inzulin, no ne povećava rizik nastanka dijabetesa tipa 1. Nadalje, ako primijetite da imate velik broj ovih simptoma, svakako se obratite liječniku:

 1. Povećana potreba za mokrenjem i žeđ
 2. Naglo mršavljenje - npr. 5-10 kg u 2 do 3 mjeseca
 3. Pretjerana potreba za hranom
 4. Mučnina i poriv za povrćanjem
 5. Problemi s kožom (npr. gljivične infekcije)
 6. Sporo zarastanje rana - jedan od najčešćih simptoma dijabetesa
 7. Vaginalne infekcije
 8. Umor
 9. Zamagljen vid
 10. Trnci u rukama i stopalima
+11 glasa
Nikolina Šrajbek od

Tip 1 još se naziva juvenilni dijabetes, a može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Postupnim propadanjem beta stanica gušterače, koje proizvode inzulin, dolazi do smanjenja/nedostatka inzulina. Razina šećera u krvi bez inzulina postaje previsoka zbog čega dolazi do hiperglikemije. Ovaj tip dijabetesa obično se otkrije 10 do 20 dana od pojave bolesti. Kod starijih osoba bolest započinje sporo te se u početku čini da se radi o dijabetesu tipa 2. 

simptomi: slabost, gubitak težine, prekomjerena glad ili žeđ, učestalo mokrenje, pospanost, smetnje vida


Dijabetes neovisan o inzulinu ili dijabetes tipa 2 karakterizira visoka koncentracija glukoze u krvi zbog premale količine izlučenog inzulina iz gušterače ili nepravilnog funkcioniranja proizvedenog inzulina (neosjetljivost mišića na inzulin). Ovoj bolesti prethodi preddijabetes- stanje koje može potrajati desetak godina. Češće se pojavljuje od dijabetesa tipa 1. Klasični simptomi javljaju se kad se dijabetes ne liječi, a dolazi do pogoršanja. 

simptomi: kožne infekcije, balanitis, inkontinencija urina, učestalo noćno mokrenje, mokrenje u krevetu (kod djece), periferna vaskularna oboljenja, ulceracije stopala, periferne neuropatije, srčana oboljenja, letargija, erektilna disfunkcija


Tipična klinička slika dijabetesa očituje se u 3 klasična simptoma: poliruija, polidipsija i gubitak tjelesne težine. 


Gestacijski dijabetes javlja se usred trudnoće (između 24. i 28. tjedna) kod žena koje inače ne boluju od šećerne bolesti zbog hormonalnih i metaboličkih promjena u organizmu. Povlači se ubrzo nakon poroda. 

simptomi: povećana žeđ, povećana razina glukoze u krvi, učestalo mokrenje, zamućen vid, gljivične infekcije, svrbež kože

+10 glasa
Augustina Kolak od
prikazano od Znatko

Dijabetes je bolest kod koje tijelo ne proizvodi dovoljno ili nikako inzulin, ne koristi pravilno proizvedeni inzulin ili pokazuje kombinaciju oboje. Kad se dogodi bilo što od navedenog, tijelo ne može dobiti šećer iz krvi u stanice. To dovodi do visoke razine šećera u krvi.

Glukoza, oblik šećera koji se nalazi u krvi, jedan je od glavnih izvora energije. Nedostatak inzulina ili rezistencija na inzulin uzrokuje nakupljanje šećera u krvi. To može dovesti do mnogih zdravstvenih problema.

Tri su glavne vrste dijabetesa:

 • dijabetes tipa 1
 • dijabetes tipa 2
 • gestacijski dijabetes
Vjeruje se da je Dijabetes tipa 1 autoimuno stanje, što znači da imunološki sustav greškom napada i uništava beta stanice u gušterači koje proizvode inzulin. Nije jasno što potiče napade, mogu postojati i genetski i okolišni razlozi ali se smatra da životni stil ne igra ulogu.
 
Dijabetes tipa 1 započinje kao rezistencija na inzulin što znaci da tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin. To stimulira gušteraču da proizvodi više inzulina sve dok više ne može pratiti korak s potražnjom. Proizvodnja inzulina se smanjuje, što dovodi do visokog šećera u krvi. Točan uzrok Dijabetesa tipa 2 nije poznat, ali može utjecati genetika, nedostatak vježbanja, pretilost, te drugi zdravstveni čimbenici. 
 
Gestacijski dijabetes nastaje zbog hormona koji blokiraju inzulin te se stvara tijekom trudnoće. 
 
Opći simptomi dijabetesa: pretjerana žeđ i glad, često mokrenje, pospanost ili umor, suha koža, zamagljen vid, sporo zacjeljujuće rane. Simptomi oba tipa dijabetesa se mogu javiti u bilo kojoj dobi, ali se općenito tip 1 javlja kod djece i mladih odraslih. Tip 2 se javlja kod osoba starijih od 45 godina. No, mlađim se ljudima sve češće dijagnosticira dijabetes tipa 2 zbog neaktivnog načina života i povećanja težine. 
 

 

+3 glasa
Arnela Abadžija od
Postoji dijabetes tipa jedan i tip dva dijabetes tipa jedan jeste ta insulinska ovisnost gdje osoba je stekla sama tu bolest i ovisna o insulinu i mora da prima insulin kako bi mogla da razgradi šećer s obzirom da njegov insulin u organizmu nije sposoban za to ili nadbubrežne žljezde ga ne proizvode dovoljno u slučaju da se ne prima ta insulin da bi čovek ne bi imao energiju jer ne bi šećer mogao da pretvori u energiju insulin bi najverovatnije razgrađivao neka masna tkiva i onda dolazi do razgradnje određenih dijelova tkiva gdje se kaže da je zapravo šećer pojeo dijelove prstiju pa često ta osoba mora da ide na amputaciju određenih dijelova tijela kako se bolest ne bi još više proširila drugi tip dijabetesa je više nasledan tip i on je rasprostranjen jako simptomi su pretjerana pretjerano mokrenje gubljenje na kilaži pretjeran umor blijedilo

Slična pitanja

1 odgovor 186 👀
2 odgovora 161 👀
1 odgovor 188 👀
3 odgovora 432 👀
3 odgovora 278 👀
1 odgovor 243 👀
1 odgovor 300 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...