121k pregleda
Ivana Basar u rubrici Posao od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko

Koja je razlika između imenice zanimanje i zvanje? Mogu li se te dvije riječi upotrebljavati kao istoznačnice? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Zanimanje je ono čime se netko bavi, a donosi mu zaradu. Najčešće se na službenoj dokumentaciji pod kategorijom zanimanje piše naziv radnog mjesta, primjerice prodavač, automehaničar, doktor...

Zvanje je posao koji se obavlja zbog duboke povezanosti, privlačnosti i/ili talenta te podrazumijeva određeni skup vještina koje su stečene iskustvom ili usavršavanjem, a nužno ne ovise o formalnom fakultetskom stupnju obrazovanja. 

+12 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić
uređen od Ivana Mačić

Primjeri ispravnog određivanja što je zanimanje (spominje se i zvanje!):

 1. Osoba koja je završila školu za automehaničara (zvanje), a radi kao vozač taksija po zanimanju je vozač taksija.
 2. Osoba s diplomom profesora njemačkog jezika (zvanje) koja obavlja poslove turističkog vodiča po zanimanju je turistički vodič.
 3. Osoba sa zvanjem doktora medicine koja radi kao saborski zastupnik po zanimanju je saborski zastupnik.
 4. Osoba sa završenom srednjom zubotehničkom školom koja na tržnici prodaje voće i povrće po zanimanju je "prodavač voća i povrća na tržnici".
 5. Osoba koja je završila pravni fakultet može po zanimanju biti npr. javni bilježnik, sudac općinskog suda, odvjetnik, novinar, ali isto tako i konobar, soboslikar, prodavač ulaznica itd., dakle može obavljati zanimanje koje nije ni u kakvoj vezi s njegovim formalnim obrazovanjem.
 6. Osoba koja je bilo što formalno završila i zaposlena je na radnom mjestu direktor u tvrtki u kojoj NIJE vlasnik (ili je manjinski vlasnik/dioničar) smatra se da joj je zanimanje: direktor ili predsjednik uprave (odnosno zamjenik direktora, prokurist, zamjenik predsjednika uprave, član uprave, itd.).
 7. Osoba koja je bilo što formalno završila i pokrenula svoj vlastiti (ili u partnerstvu) obrt ili tvrtku, te je zaposlena u tom obrtu ili tvrtki kao direktor te dobiva plaću ima zanimanje poduzetnik.
 8. Osoba koja je bilo što formalno završila i ima bilo koje zvanje, a svoj novac ulaže u poslovanje neke tvrtke i suvlasnik je te tvrtke (zarađuje od godišnje dobiti tvrtke ili prodajom udjela u tvrtki), ali nije direktor, obavlja zanimanje investitor.

Još primjera naziva za zanimanje, grupirano u nekoliko grupa - pronađite se :) 

 • Zakonodavci, dužnosnici i direktori
  - Saborski zastupnik, državni tajnik, ravnatelji obrazovne institucije, ravnatelj zdravstvene ustanove, ravnatelj ustanove za socijalnu skrb, čelnik strukovne komore, čelnik političke stranke, predsjednik suda, komercijalni direktor, direktor proizvodnje, direktor hotela...
 • Znanstvenici, inženjeri i stručnjaci
  - Liječnik, glavna medicinska sestra, stomatolog, fizioterapeut, farmaceut, veterinar, nastavnik, sveučilišni profesor, sudac prekršajnog suda, financijski stručnjak, programer, kemičar, arhitekt, grafički dizajner, svećenik, novinar, glumac, redatelj...
 • Tehničari i stručni suradnici
  - Komercijalist u prodaji, tehničar za strojeve i uređaje, tehnolog proizvodnje vina, laboratorijski tehničar, medicinska sestra, optičar, profesionalni sportaš, poslovna tajnica, zastupnik u osiguranju, fotograf, glavni kuhar, dizajner, kapetan plovila, pilot...
 • Administrativni službenici
  - Knjigovođa, bankarski službenik, upravni referent, skladištar, poštanski službenik, recepcionar, anketar...
 • Uslužna i trgovačka zanimanja
  - Policajac, zaštitar, vatrogasac, kućepazitelj, poslovođa u trgovini, prodavač, blagajnik, konobar, kuhar, frizer, kozmetičar, dadilja, turistički vodič, instruktor vožnje...
 • Poljoprivrednici, šumari, ribari, lovci
  - Ratar, voćar, vinogradar, uzgajivač stoke, peradar, pčelar, vrtlar...
 • Zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji
  Građevinar, zidar, automehaničar, vodoinstalater, stolar, bravar, monter metalnih konstrukcija, monter telekomunikacijskih uređaja, električar, tapetar, šivač, pekar, mesar, obućar, ronilac, pirotehničar...
 • Rukovatelji postrojenjima i strojevima, industrijski proizvođači i sastavljači proizvoda
  - Rukovatelj kružnom pilom, rukovatelj tekstilnom prešom, kotlovničar, vozač kamiona, strojovođa, vozač viličara, vulkanizer, kormilar, mornar...
 • Jednostavna zanimanja
  - Čistačica, sobarica, radnik u proizvodnji, ručni pakiratelj, pomoćni radnik u građevinarstvu, berač voća i povrća, poljoprivredni radnik, sakupljač drva, priprematelj brze hrane, perač posuđa, ulični prodavač, dostavljač...
 • Vojna zanimanja
  - Časnik, dočasnik, ročnik, vojnik, kadet...
+10 glasa
Duh Robot od Duh Robot
uređen od Duh Robot

Pozdrav!

Zanimanje je vrsta posla koji se obavlja, dok je zvanje stupanj obrazovanja unutar nekog zanimanja.

Zanimanja su klasificirana Nacionalnom klasifikacijom zanimanja, dok zvanja mogu biti prilagođena nekoj profesiji.

Evo primjera za vatrogastvo:

Zanimanje VATROGASAC

Zvanja u vatrogastvu:

DOČASNIK
DOČASNIK I.KLASE
VATROGASAC
VATROGASAC I. KLASE
VATROGASNA MLADEŽ
VATROGASNI ČASNIK    
VATROGASNI ČASNIK I. KLASE
VIŠI VATROGASNI ČASNIK         
VIŠI VATROGASNI ČASNIK I KLASE

Izvadak iz NKZ-a:

5.1. Definicija zanimanja

Zanimanje je skup poslova i radnih zadaća (radnih mjesta) koji su svojim sadržajem i vrstom organizacijski i tehnološki toliko srodni i međusobno povezani da ih obavlja jedan izvršitelj koji posjeduje odgovarajuća znanja, sposobnosti i vještine.

U državnoj statistici zanimanje podrazumijeva posao (radno mjesto) što ga obavlja osoba radi stjecanja sredstava za život.

Posao (radno mjesto) definira se kao skup radnih zadaća koje izvršava jedna osoba. Podaci o organizacijski i tehnološki srodnim poslovima odnosno radnim mjestima skupljaju se u zanimanja. Poslovi mogu biti više ili manje složeni. Za pojedine poslove u iskazivanju podataka vezanih uz zanimanja mogu se odrediti operativne definicije.

Zanimanja nezaposlenih osoba određuju se prema poslovima koje su obavljali prije nastanka nezaposlenosti, odnosno prema osposobljenosti za rad. Zanimanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva iskazuju se kao osposobljenost za rad, kao zvanje.

Prema poslovima koje osoba obavlja ili je obavljala, odnosno za koje se osposobljava, može se utvrditi sadašnje, prošlo ili buduće zanimanje.

 

 

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...