256 pregleda
Nikolina Šrajbek u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.6k bodova)
tagovi uređeni od Znatko
Zanima me postoji li neka učinkovita prirodna metoda ili proizvod iz ljekarne koji pomažu u borbi s hemeroidima.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Iva I od Iva I [Superaktivan] (4.3k bodova)
odabran od Nikolina Šrajbek
 
Najbolji odgovor
Hemoroidi nastaju spuštanjem analnih jastučića (splet krvih žila) koji se nalaze ispod sluznice u analnom kanalu prema njegovu otvoru. Hemoroidi nisu opasni, ali mogu biti vrlo neugodni. Razlikujemo unutarnje i vanjske, a ovisno o tome razlikuje se i metoda liječenja.

Vlakna dokazano smanjuju ispadanje i krvarenje hemoroida te djeluju i preventivno, a preporuča se uzimanje 5 do 7 grama vlakna na dan kroz duže vrijeme. Najpopularniji je psilijum, dok su ostale namirnice bogate vlaknima lubenice, citrusno voće, smokve i suhe šljive.

Kako bi se smanjilo oštećivanje hemoroida bitno je pažljivo održavati higijenu, koristiti mekani toaletni papir, ne koristiti sapune i šampone već samo ispirati običnom vodom. Također se vazelinom može namazati analni otvor i unutarnji dio.

Za smanjenje boli mogu se uzeti tablete s paracetamolom.

Od prirodnih proizvoda za vanjsku upotrebu koriste se hladni oblozi, nevenova mast, gospina trava u maslinovu ulju. U ljekarni se mogu nabaviti kreme i masti za hemoroide, ali ono što zna posebno olakšati su šumeće tablete za regulaciju pražnjenja crijeva.

Bitno je naglasiti da je potpuno izliječenje hemoroida najčešće moguće samo kirurški, dok su sve ostalo samo metode zaliječenja i smanjena boli i neugodnosti.

Slična pitanja

1 odgovor 296 pregleda
1 odgovor 134 pregleda
2 odgovora 143 pregleda
3 odgovora 235 pregleda
2 odgovora 181 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...