324 pregleda
Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
Koliko vremena provedenog u prirodi je optimalno za održavanje zdravlja i dobro raspoloženje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Neka istraživanja su pokazala da bismo dnevno trebali provoditi bar 20-30 minuta u prirodi kako bismo osjetili pozitivan utjecaj na naše zdravlje i smanjili stres. Pritom se naravno preporuča ne koristiti elektroničke uređaje, nego se što više prepustiti utjecaju prirode. Boravak u prirodi opskrbljuje tijelo D vitaminom, poboljšava vid, daje nam energiju, oslobađa nas stresa i poboljšava mentalno zdravlje, a uz to je i dobra prilika za tjelesnu aktivnost.

+8 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

Provedena istraživanja su dokazala da bi svaka osoba dnevno u prirodi trebala provoditi oko 30 minuta. Naravno to može biti 10 minuta kraće ili dulje. Bitno je samo da se provede minimalno 20 minuta svaki dan u prirodi. Svježi zrak je jako bitan faktor za zdravlje svake osobe. To je pogotovo bitno tijekom zime kada je u kući zrak suh i pogodan za razmnožavanje brojnih bakterija. Naravno da to pomaže u održavanju našega zdravlja, dakle osobe koje više vremena provode na svježem zraku su i zdravije. Bitno je kada osoba ide van tokom zime i hladnog vremena da se dobro obuće, dakle slojevito i toplo. Iako je vani hladno razne su aktivnosti kojima se osoba može baviti, to je hodanje, grudanje ukoliko ima snijega, vježbanje vani.... Ljeti su svi vani te tada nije ni potrebno posebno naglašavati važnost ovoga, a aktivnosti kojima se bave su razne.  

+7 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović

Preporuča se provoditi što je više moguće vremena u prirodi. Minimalno bi se dnevno 'u prirodi' trebalo provoditi trideset minuta. Po mogućnosti to bi vrijeme bilo dobro provesti u tjelovježbi/nekoj aktivnosti, a najbolje aktivnosti za to su:

  • brzo hodanje
  • planinarenje
  • trčanje
  • vožnja bicikla
  • rolanje
Vrijeme se u prirodi ne treba provoditi u tjelovježbi, ono već i samo po sebi ima svoje benefitie, osim što umanjuje stres, opskrbljuje tijelo vitaminom D, poboljšava mentalno zdravlje i vid te daje energiju.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
3 odgovora
3 odgovora
1 odgovor
3 odgovora
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...