451 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Priroda od Ivan Gačić
promjena rubrike od Znatko
Čuo sam za izraze tamna energija te tamna tvar kad se priča o dalekom svemiru, galaksijama, suncima i planetima. Što danas znanost astrofizika ili astronomija zna o tamnoj materiji i tamnoj energiji te koja je razlika između tog dvoje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+19 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec

...slijedi pojednostavljeno objašenje... :)

Tamna tvar je ono što znamo postoji, ali ne vidimo. Mjerenja pokazuju da bi tu nešto trebalo biti, ali jednostavno ne možemo vidjeti tih 27% svemira jer nam nije dostupno direktnom opažanju. Dakle, to je dio svemira koji se sastoji od sunca i planeta i galaksija i galaktičkih jata, ali ga ne možemo direktno vidjeti.

Tamna energija to je nešto što niti vidimo, niti znamo što je. No, matematički smo izračunali da mora postojati 70% tamne energije u svemiru jer smo otkrili da se svemir širi, ali ne i zašto pa smo tu nepoznanicu nazvali "tamna energija" iako nitko ne zna što bi to uopće moglo biti. I još nešto bitno. Ne da zbog tamne energije usporava svemir u svom širenju, niti se širi jednakom brzinom, već se zbog nje se - svemir širi ubrzano!

+15 glasa
Paolina Rajić od Paolina Rajić

Tamna energija je nevidljivi dio svemira koji ispunjava prostor i uzrokuje njegovo ubrzano širenje. Mjerenja iz 2003. godine pokazuju da tamna energija sačinjava 70% gustoće svemira.

Tamna tvar je dio svemira koji ne emitira i ne reflektira dovoljno zračenja da bi je se moglo izravno opažati. Na njezino postojanje upućuju opažanja njezinih gravitacijskih učinaka, odnosno promatranjem njezinog učinka na druge lakše uočljive tvari u svemiru. Predviđa se da tamna tvar sačinjava oko 27% svemira. Više je poznato o tome što tamna stvar nije nego što je. 

Ivan Gačić od Ivan Gačić
Naravno, ja ne znam - ali mislim da je ovo krivo. :(
Paolina Rajić od Paolina Rajić
Molim vas, možete li argumentirati?
Ivan Gačić od Ivan Gačić
Tamna tvar i energija sačinjavaju većinu svemira, a ne manjinu kako ste naveli!
+4 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
Nama je vidljivo samo 2% svemira. 68%cini tamna energija a ostalo tamna tvar

Tamna energija, prema modernoj fizikalnoj kozmologiji, je nevidljiv sastojak svemira koji ispunjava sav prostor i uzrokuje njegovo ubrzano širenje

Kaze Einstein, širenjem svemira i nastankom sve veće količine prostora u njemu dolazi do sve većeg nakupljanja tamne energije, zbog čega se pak širenje ubrzava. Druga zanimljiva teorija dolazi iz kvantne mehanike i kaže da se, opet, u “praznom prostoru” stalno formiraju virtualne čestice, odnosno čestice koje iznimno brzo nastaju i potom odmah nestaju, te da takve reakcije daju energiju za širenje prostora.

Opet, kao i s energijom, “tamna” je zato jer ju ne vidimo, tj. nema interakcije između nje i elektromagnetskog zračenja, uključujući svjetlost. No za razliku od tamne energije, tamna tvar ima potpuno suprotan učinak–ona gravitacijski djeluje na vidljivu tvar, pa je prema nekim astronomima možda prikladniji naziv za nju “tamna gravitacija”,

Ne znamo što je ona, no teorija tamne tvari potrebna nam je da bi objasnili nekoliko fenomena u svemiru. Na prvom je mjestu ponašanje galaksija, uključujući i našu Mliječnu stazu.
Goran Gonar od Goran Gonar
Znači ovako?
2% vidljivi svemir
68% tamna energija
30% tamna tvar

Slična pitanja

2 odgovora
6 odgovora
Ivan Gačić 21.05.2022. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
2 odgovora
3 odgovora
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Priroda od Zoran Jurić
2 odgovora
Ivan Gačić 19.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
2 odgovora
Michelle Koprivnjak 17.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Michelle Koprivnjak
1 odgovor
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Znanost od Margareta Jurisi
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...