Ivana Basar u rubrici Priroda od Ivana Basar
Čula sam da su dupini iznimno socijalna i emocionalno inteligentna bića. Zanima me, kako točno dupini komuniciraju - imaju li "kompleksne" razgovore i kako su uređene njihove socijalne zajednice?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Dupini komuniciraju zvukom. Zbog specifičnog morskog okruženja, dupini komuniciraju akustičnom komunikacijom. 

U komunikaciji koriste veliki broj frekvencija, od kliktaja do zvižduka. Eholokacijama, odnosno ponavljajućim kliktajima, komuniciraju prilikom traženja hrane. 

Dokazano je da svaki dupin koristi jedinstvenu vokalizaciju. Dupini mogu proizvesti čak do 25 različitih zvižduka. U skupini dupina upravo je 25 maksimalan broj jedinki. Mladi dupini uče zvižduke od starijih jedinki iz skupine. Ipak, ti mladi dupini razvijaju vlastiti jedinstveni zvižduk. Mladunčad razvija svoj zvižduk do prve godine života. Takav zvižduk ostaje isti tijekom prvog desetljeća života, ali se razvija i mijenja kasnije. Muška i ženska mladunčad razvija različite zvižduke. Zvižduk ženskog mladunčeta uvelike se razlikuje od majčinog. Zvižduk muškog mladunčeta razvija se od dječjeg zvižduka prema odraslom. Takav odrasli zvižduk mužjaka dupina značajno nalikuje majčinom zvižduku. 

Ženke dupina s novorođenim mladuncima drže se svoje skupine, konkretno svojih majki, baka i drugih ženki. Ženke dupina poznate su po tome što žive u dugotrajnim obiteljskim skupinama. S druge strane, mužjak dupina, kada naraste i sazrije, napušta obitelj. S obzirom na napuštanje obitelji, ne dolazi do zabune zbog sličnosti između zvižduka majke i odraslog mužjaka. 

Dupini vode kompleksnu komunikaciju, što je dokazano na Sveučilištu St. Andrews. Tim morskih biologija istraživanjima je potvrdio da dupini koriste predstavljanje i ponavljanje svojih i tuđih imena u početnoj komunikaciji s drugim dupinima koje tek upoznaju ili s dupinima koje su sreli nakon nekog vremena. 

+6 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Dupini komuniciraju kroz niz zvukova i zvižduka koji klikću, svaki sa svojim jedinstvenim vokalnim tonom. Te su razlike i vokalnoj visini ključne za kominikaciju kako bi delfini mogli dešifrirati tko govori. To znači da emitiraju zvučne valove, a zatim otkrivaju i tumače odjeke koji se odbijaju od drugih stvorenja i predmeta u vodi oko sebe, omogućavajući im da sagrade sliku svoje okoline. U plitkim područjima s blatnim dnom dupini putuju kroz 2 kilometra u kojima mogu raspoznati sve komponentne frekvencije zvižduka (13-19kHz) a mogu se i potencijalno otkriti na mnogo većoj udaljenosti od 20km.

Slična pitanja

1 odgovor 158 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
1 odgovor 175 👀
2 odgovora 357 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
3 odgovora 364 👀
3 odgovora 482 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
1 odgovor 711 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
1 odgovor 202 👀
1 odgovor 708 👀
2 odgovora 639 👀
Ivana Basar 18.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
2 odgovora 657 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...