555 pregleda
Ivana B. u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivana B. (3.9k bodova)
Kako pretjerano strogi roditelji utječu na svoju djecu i njihovo ponašanje? Mislite li da djeca takvih roditelja mogu imati posljedice zbog pretjerano striktnog odgoja i kako ta djeca prilagođavaju svoj život da bi zadovoljila svoje roditelje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+15 glasa
Iva Murat od Iva Murat (33.7k bodova)
odabran od Ivana B.
 
Najbolji odgovor

Pretjerana strogoća nikako nije dobra u odgoju djece. Važno je razlikovati autoritarni i autoritativni odgojni stil. Roditelji koji pribjegavaju autoritarnom odgojnom stilu, bit će izuzetno strogi, željet će kontrolirati velik dio djetetova vremena i života općenito, postavljat će vrlo kruta pravila i zahtijevat će disciplinu iznad svega. Takvi roditelji djeci pružaju vrlo malo topline koja je svakom djetetu prijekopotrebna za normalan razvoj. Takva djeca se često osjećaju nevoljeno i neshvaćeno. Ovakav odgoj može djelovati na djecu na različite načine. Neka djeca će se povući u sebe i udovoljavati zahtjevima roditelja, a druga djeca će naučiti kako lagati i varati te proći nekažnjeno za ono što čine. Kako god, ishod za djecu gotovo uvijek je loš. Takva djeca često razviju neke oblike rizičnog ponašanja, a u opasnosti su od razvijanja depresivnih i anksioznih poremećaja. S druge strane, autoritativni stil odgoja je najbolji za razvoj djece. Roditelji koji pribjegavaju takvom odgoju djeci pružaju jednaku količinu kontrole i topline. Dakle, ti roditelji djeci jasno postavljaju granice i pravila ponašanja, a eventualne kazne za neprihvatljivo ponašanje su primjerene i dosljedne. Ovi roditelji djeci pružaju mnogo topline, provode s njima kvalitetno vrijeme, trude se pokazati djeci da ih vole, poštuju i razumiju. Možemo zaključiti da je važno da roditelj procijeni kada, u kojim situacijama i koliko strog treba biti te da se u odgoju ne smije zapostaviti najvažnija komponenta - ljubav.

+14 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (69.6k bodova)
uređen od Nikolina Šrajbek
Autoritarni stil roditeljstva karakterizira krutost i strogoća u odgoju, bez topline i podrške, postavljanje visokih očekivanja i zahtjeva uz strogi nadzor i kontrolu. Roditelji su skloni kažnjavanju, postavljaju granice i pravila, a sam se odnos između roditelja i djeteta temelji na nadređenosti i podređenosti.

Vjerujem da strogi roditelji negativno utječu na svoju djecu koja će kasnije, najvjerojatnije, biti agresivna, frustrirana, s niskim pragom tolerancije, povučena, nepovjerljiva, nesigurna, pokorna, niskog samopouzdanja i samopoštovanja.

Kako bi djeca dobila ono što žele, koriste se silom, kao i njihovi roditelji, a u svojim postupcima nisu spontana.

Jasno je da djeca moraju znati i razumjeti pravila ponašanja, ali djeca, isto tako, zaslužuju toplinu i osjećaj prihvaćenosti. Strogoća se u odgoju djeteta može pokazati na drugačije načine, a ne dernjavom, prijetnjama i stavljanjem svojih potreba i mišljenja na prvo mjesto.

Negativne emocionalne reakcije roditelja će kod djece izazvati nepovoljan socio-emocionalni razvoj, a samim time ostavljaju i negativne posljedice na kognitivni razvoj.

Doza ozbiljnosti i čvrstih pravila treba postojati u zdravom roditeljstvu, uz emocionalnu toplinu i podršku, zato što će se samo na taj način izbjeći negativne posljedice koje striktni odgoj donosi.
+10 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir (20.2k bodova)
Ja bih rekao da to može imati podijeljene i različite posljedice.

Prije svega djeca strogih roditelja prije će se naučiti biti poslušni i neće biti razmažena kao neka djeca kojoj roditelji sve udovoljavaju. Možda u početku neće biti lagano jer će definitivno biti puno plača, no strogim i dosljednim pristupom, strogi roditelji  prije će djecu naučiti da ne mogu uvijek dobiti sve što žele i da se za mnoge stvari čovjek mora dosta namučiti da bi si ih priuštio.

S druge strane, ta djeca će se često naći u situaciji da se boje uopće pitati roditelje za nešto, da ih roditelji ne bi pokudili ili da se ne bi počeli derati na djecu. S tog stajališta, strogost može imati i negativnih posljedica.

Najbolje bi, kao i u svemu drugome, i u strogosti i odgoju bilo pronaći neku zlatnu sredinu koja će zadovoljiti obje strane.
+9 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (18.8k bodova)
Prestrogi roditelji nikako ne mogu utjecati savršeno/odlično u odgoju svoga dijeteta makar oni smatraju da rade sve što je u najboljem interesu njihova dijeteta. Takvi roditelji sasvim sigurno žele najbolje svojem dijetetu jer su svjesni kakav ih svijet vani čeka ali najbolje neće doprinjeti na takav način. Nikada grubo, glasno, naglo, kontrola i zapovjedanje nisu ostavili dobar učinak na dijete. Zapravo štoviše previše autoritativan pristup djeci ima dvije krajnje posljedice, jedna je da će dijete biti plašljivo i asocijalno naprema van, česti smo svjedoci da roditelji koji su dominatni imaju tihu i povučenu djecu dok može utjecati i obrnuto a to je da dijete može postati agresivno. Takva ponašanja mogu doprinjeti i raznim poremečajima kod njihove djece, najčešće anksioznosti. Sasvim sigurno je i da takav odgoj neće rezultirati na sve same negativnosti jer većinom takva djeca su nepovjerljiva prema stranim osobama i više su pouzdana, više su svjesna i ozbiljnija, kreativnija i samostalnija pa će im to i doprinjeti neko dobro u životu. Sve što prelazi u fizičko nasilje i pretjerano je za psihičko zdravlje dijeteta ne može doprinjeti nikakvome i takvo zlostavljanje svakog živog bića je kazneno djelo za koje treba postupati po službenoj dužnosti.
+6 glasa
Ema Ciguljin prije od Ema Ciguljin (64 bodova)
Iz sopstvenog iskustva govorim a dijete sam strogih roditelja, da ne umijem da se zauzmem za sebe i da radim sve da su oni sreći, potiskujući svoja osjećanja i svoje potrebe. Znači raskinula sam vezu jer su mi oni rekli biraj ili mi ili on. Ako izaberes njega nas zaboravi da uopste postojimo. A vrlo rado bih uradila dosta stvari iz inata ali znam da ću sebi naškoditi.

Slična pitanja

3 odgovora
2 odgovora
Nikolina Šrajbek 30.11.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Nikolina Šrajbek (69.6k bodova)
2 odgovora
Ivana B. 17.09.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivana B. (3.9k bodova)
4 odgovora
Lovro Gorup 17.11.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Lovro Gorup (4.4k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 30.01.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivan Gačić (8.6k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...