366 pregleda
Ivana B. u rubrici Stanovanje od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Na koje načine i s kojim proizvodima mogu smanjiti količinu vlage u prostoru i spriječiti nastanak plijesni?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.4k bodova)

Osim što ostavlja neugodni miris na pokućstvu i odjeći, vlaga dovodi i do razvoja plijesni koja može biti izrazito opasna za naš dišni sustav. Stoga je bitno što temeljitije i brže suzbiti problem.

  • fasada

​Kuće bez fasade imaju veću mogućnost upijanja vlage, stoga je fasada iznimno bitna da očuvanje i funkcionalnost, kao i toplinsku izolaciju vašeg doma. Iako je to skup pothvat i nerijetko ljudi nisu u financijskoj mogućnosti ostvariti ga, potrebno je naglasiti utjecaj koji može imati na kvalitetu vašega života.

  • provjetravanje doma

Provjetravanje doma pomoći će smanjiti nakupljanje vlage u prostoru. Posebno je bitno provjetravati nakon kuhanja, pranja, tuširanja i te fizičkih aktivnosti unutar kuće zbog pojačanog disanja.

  • klima uređaj

Većina modernijih modela klima uređaja ima ugrađen sustav odvlaživanja no zbog njihove bvisoke cijene i velike potrošnje struje, nisu najekonomičnija opcija

  • isušivači/odvlaživači zraka

Isušivači i odvlaživači zraka su vjerojatno najefikasniji u suzbijanju vlage iz doma, a time i prevenciji nastanka plijesni​. Postoje manji modeli koji nisu strujni te su prigodni za manje prostore u kojima se treba brzo upiti vlaga u zraku (npr. kupaonica). Mogu se kupiti u svim većim trgovačkim lancima. Strujni odvlaživači su, naravno, skuplji, ali i efikasniji. U kupnju istih se isplati uložiti da spriječite nakupljanje vlage u većim prostorima, skladištima ili pak čitavom domu.

 

Prilažem i stranicu na kojoj se odvlaživači mogu naći povoljnije :

https://www.jeftinije.hr/L3/1532/grijanje-rashladni-uredzaji/ugodan-zrak/odvlazivaci

 

+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.5k bodova)
uređen od Iva Murat

Ako imate vlagu u kući, primijetit ćete kondenzaciju na staklima i zidovima. Popratne pojave mogu biti plijesan i neugodan miris. Kako biste smanjili vlagu, poboljšajte ventilaciju prostora. To možete učiniti ugradnjom ventilacijskih rozeta ili nape s odvodom zraka, a možete kupiti i kućne odvlaživače zraka. Izbjegavajte sušenje rublja u prostoriji i često prozračujte. Ako ste u kući već primijetili nastanak plijesni, nakon što ste otklonili vlagu, morate ukloniti i plijesan. To možete učiniti krpom natopljenom alkoholom ili vodikovim peroksidom, a dijelove namještaja i ostale stvari koje su jako zahvaćene plijesni bacite. Ponekad je potrebno pozvati službe specijalizirane za uklanjanje plijesni, jer ona ostaje u zraku i nakon što ju uklonite sa zidova. 

Izvor: http://www.aerotehna.hr/vlaga_u_kuci.html.

+5 glasa
Laura Marjanović od Laura Marjanović [Ekstraktivan] (8.2k bodova)
uređen od Znatkica

Iz osobnog iskustva za uklanjanje vlage u kući mi je najviše pomoglo provjetravanje prostorija, ali i sredstvo za odstranjivanje plijesni iz trgovine Pevex. Osim toga, po vrlo jeftinoj cijeni sam nabavila sakupljač vlage Airmax iz Bauhausa koji je ovim dvjema prvo navedenim stvarima pomogao u sprječavanju daljnjeg nastajanja vlage. Mislim da ako uspješno nabavite sprej i sakupljač vlage i uz to provjetravate dom redovito možete ukloniti vlagu bez problema.

 

Slična pitanja

1 odgovor 147 pregleda
2 odgovora 530 pregleda
1 odgovor 183 pregleda
6 odgovora 403 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...