727 pregleda
Ivana Basar u rubrici Stanovanje od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko
Na koje načine i s kojim proizvodima mogu smanjiti količinu vlage u prostoru i spriječiti nastanak plijesni?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Osim što ostavlja neugodni miris na pokućstvu i odjeći, vlaga dovodi i do razvoja plijesni koja može biti izrazito opasna za naš dišni sustav. Stoga je bitno što temeljitije i brže suzbiti problem.

  • fasada

​Kuće bez fasade imaju veću mogućnost upijanja vlage, stoga je fasada iznimno bitna da očuvanje i funkcionalnost, kao i toplinsku izolaciju vašeg doma. Iako je to skup pothvat i nerijetko ljudi nisu u financijskoj mogućnosti ostvariti ga, potrebno je naglasiti utjecaj koji može imati na kvalitetu vašega života.

  • provjetravanje doma

Provjetravanje doma pomoći će smanjiti nakupljanje vlage u prostoru. Posebno je bitno provjetravati nakon kuhanja, pranja, tuširanja i te fizičkih aktivnosti unutar kuće zbog pojačanog disanja.

  • klima uređaj

Većina modernijih modela klima uređaja ima ugrađen sustav odvlaživanja no zbog njihove bvisoke cijene i velike potrošnje struje, nisu najekonomičnija opcija

  • isušivači/odvlaživači zraka

Isušivači i odvlaživači zraka su vjerojatno najefikasniji u suzbijanju vlage iz doma, a time i prevenciji nastanka plijesni​. Postoje manji modeli koji nisu strujni te su prigodni za manje prostore u kojima se treba brzo upiti vlaga u zraku (npr. kupaonica). Mogu se kupiti u svim većim trgovačkim lancima. Strujni odvlaživači su, naravno, skuplji, ali i efikasniji. U kupnju istih se isplati uložiti da spriječite nakupljanje vlage u većim prostorima, skladištima ili pak čitavom domu.

 

Prilažem i stranicu na kojoj se odvlaživači mogu naći povoljnije :

https://www.jeftinije.hr/L3/1532/grijanje-rashladni-uredzaji/ugodan-zrak/odvlazivaci

 

Marija Smiljan od Marija Smiljan
Nemojte živjeti u vlažnom stanu. To vam je rješenje za vlagu.
+11 glasa
Laura Marjanović od Laura Marjanović
uređen od Znatkica

Iz osobnog iskustva za uklanjanje vlage u kući mi je najviše pomoglo provjetravanje prostorija, ali i sredstvo za odstranjivanje plijesni iz trgovine Pevex. Osim toga, po vrlo jeftinoj cijeni sam nabavila sakupljač vlage Airmax iz Bauhausa koji je ovim dvjema prvo navedenim stvarima pomogao u sprječavanju daljnjeg nastajanja vlage. Mislim da ako uspješno nabavite sprej i sakupljač vlage i uz to provjetravate dom redovito možete ukloniti vlagu bez problema.

 

Goran Gonar od Goran Gonar
Ovakve kutijice su dobar proizvod ako imate malo vlage. Ne i ako imate puno.
+10 glasa
Iva Murat od Iva Murat
uređen od Iva Murat

Ako imate vlagu u kući, primijetit ćete kondenzaciju na staklima i zidovima. Popratne pojave mogu biti plijesan i neugodan miris. Kako biste smanjili vlagu, poboljšajte ventilaciju prostora. To možete učiniti ugradnjom ventilacijskih rozeta ili nape s odvodom zraka, a možete kupiti i kućne odvlaživače zraka. Izbjegavajte sušenje rublja u prostoriji i često prozračujte. Ako ste u kući već primijetili nastanak plijesni, nakon što ste otklonili vlagu, morate ukloniti i plijesan. To možete učiniti krpom natopljenom alkoholom ili vodikovim peroksidom, a dijelove namještaja i ostale stvari koje su jako zahvaćene plijesni bacite. Ponekad je potrebno pozvati službe specijalizirane za uklanjanje plijesni, jer ona ostaje u zraku i nakon što ju uklonite sa zidova. 

Izvor: http://www.aerotehna.hr/vlaga_u_kuci.html.

Slična pitanja

2 odgovora
Ivan Gačić 04.11.2021. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 12.02.2022. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...