173 pregleda
Marko Radić u rubrici Turizam i putovanja od Marko Radić (8.7k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Znate li neko super-mistično mjesto u Hrvatskoj? Da izgleda mistično ili da ima neku jako, jako zanimljivu mističnu priču (legendu) koja se veže uz to mjesto?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji hrvatski grad je najromantičniji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Maja Simenic od Maja Simenic (2.5k bodova)
odabran od Marko Radić
 
Najbolji odgovor
  • Ukleta kuća kod Lovrana

Na udaljenosti od 1,5 km od Lovrana smjestila se kuća iznad koje se nalazi velika kamena hrid, visoka nekoliko stotina metara. 1923. godine kuća je izgorila u požaru, a kasnije je kuću kupila jedna obitelj. Za vrijeme obnove kuće dogodilo se nešto neobično. Legenda glasi:  "Pijavica je digla krov i razbacala crijepove, ali ni jedna druga kuća u selu nije stradala. Nakon toga se vlasnik razbolio i umro. Idući vlasnik je također preminuo od iznenadne smrti. Nakon toga ju je kupio novi vlasnik i krenuo u obnovu. No, dogodila mu se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao. Svoju smrt su tamo dočekali i češki turisti kada su se u kuću sklonili od kiše, a potom je udario grom. Mještani vjeruju da tamo obitavaju tri duha žena koje su mučene i ubijene u kući. Jedna je umrla za vrijeme Drugog svjetskog rada, a dvije nakon. Ubio ih je talijanski fašistički časnik Scrobognia, rodom iz Rijeke. Zbog suradnje s komunističkim bandama, fašisti su lovili djevojke i vodili ih u logor. Neke od djevojaka završile su u Opatiji za zabavu visokih časnika, a one koje im se nisu svidjele Scrobognia je, navodno, odvodio u kuću na osami."

  •  Kuća duhova u Škrinjarima

Kuća  je već godinama prazna. Stanovnici ju zovu "kuća duhova". Oni koji su bili unutra  unutra govore kako su čuli čudne zvukove: korake, lupanje vratima, plač bebe i krikove, a vidjeli su i siluetu žene i djeteta. Neki pak tvrde da su čuli plač iz bunara u kojem se navodno utopila djevojčica. Ostali koji su bili u kući pričaju kako krici pripadaju ženi koja je tamo ubijena i potom zabetonirana u temelje kuće. Prema svjedočanstvima prolaznika, može se vidjeti silueta žene, a potom se ona pretvorila u siluetu djeteta, ali umjesto očiju ima šupljine.

+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat (33.8k bodova)

Evo nekih mističnih legendi koje se vezuju uz određena mjesta u Hrvatskoj:

Ugljan

Na otoku postoji kuća jednog ribara koji se jednog dana nije vratio iz plovidbe. Mještani su godinama tvrdili da mogu vidjeti duh pokojne udovice koji se pojavljuje na balkonu, te su djecu iz mjesta savjetovali da izbjegavaju proći pokraj te kuće. Duh se navodno pojavljuje svaki put kad je hladno i puše bura, a pored kuće je stajao i stari, napušteni brod koji je pridonosio sablasnoj atmosferi. Kuća je u međuvremenu dobila novog vlasnika koji ju je preuredio.

 

Autocesta kod Nove Gradiške

Na autocesti Zagreb-Slavonski Brod, i to na dionici kod Nove Gradiške, više vozača primijetilo je čudne pojave. Od toga da im se odjednom ugasi radio, iznenadnog gubitka koncentracije, pa sve do osjećaja paralize ili osjećaja da im neobjašnjiva sila vuče automobil. Neki vozači čak su prijavili da su vidjeli duhove, a jedan vozač je izjavio da je vidio bebu na jastuku nasred autoceste, koja je nestala čim joj je prišao. Ova dionica autoceste tragično je poznata i po tome što su ovdje poginuli Toše Proeski, Dolores Lambaša, kao i mnogi drugi putnici.

 

Tunel Učka

Poznata je priča o lijepoj djevojci duge, crne kose koja stoji uz cestu kod Tunela Učka i stopira. Ona čeka automobile u kojima je samo vozač, a kad ju muškarac pusti u automobil, ona mu gata iz dlana. Čim napuste tunel, lijepa djevojka ispari iz automobila koji se kreće. Policija dojave o ovoj pojavi prima još od 1988. godine.

 

Lokrum

Prekrasan otok Lokrum kod Dubrovnika nekada je bio u vlasništvu benediktinaca. Vjeruje se da su ga benediktinci prokleli nakon što ih je dubrovačka vlast potjerala s Lokruma. Prokleli su ga kružeći oko njega držeći svijeće naopako, a prokletstvo se, prema priči, može skinuti samo ako se skupi sav vosak koji je tada iskapao. U vrijeme Austro-Ugarske, mnogi vladari su ljetovali na Lokrumu. Među njima su bili Ludvig II. bavarski, nadvojvoda Maksimilijan, Franjo Ferdinand... Nedugo nakon povratka s otoka sve ih je zadesila tragična sudbina. 

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Augustina Kolak 29.12.2020. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Augustina Kolak (16.3k bodova)
1 odgovor
Ivana B. 17.09.2020. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Ivana B. (3.9k bodova)
2 odgovora
2 odgovora
Znatkica 27.12.2020. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Znatkica (5.2k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...