243 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Djeca i roditeljstvo od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Koje je razdoblje djeteta optimalno za odabir sporta kojim se želi baviti? Zanima me u kojoj godini otprilike je dijete dovoljno odraslo za početak bavljenja sportom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+8 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir [Megaktivan] (15.6k bodova)
Ja bih rekao da to može ovisiti o više faktora.

Naravno, jedan od tih faktora jest sami sport kojim se dijete želi baviti. Ako je to neki timski, popularan sport tipa nogomet, košarka, rukomet, onda bi neko optimalno razdoblje bilo između 6 i 7 godina života. Mislim da je to nekako najbolje baš zato što od tih godina kreću sportska natjecanja u tim sportovima, pa mislim da je to onda i neki optimalni period u kojem djeca mogu bez poteškoća učiti o sportu. Ali, ako je taj sport neki nasilan i borbeni sport, poput boksa, taekwondo-a ili nešto slično, onda mislim da bi bilo bolje da se malo duže pričeka. Za takvu vrstu sportova optimalno razdoblje bilo bi oko nekih 9, 10 godina života jer je preopasno i prezahtjevno za manju djecu.

Drugi faktor jest i razvoj vašeg djeteta. Ne razvijaju se sva djeca jednakom brzinom tako da bi i tu moglo biti problema ako se vaše dijete nešto sporije razvija od druge djece svoje dobi. Prema tome i na to morate obratiti pažnju.
+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.1k bodova)
Kod nekih sportova koji zahtijevaju izrazitu gipkost, kao što su gimnastika, razni plesovi i sl., dobro je početi trenirati što ranije. Kad se radi o timskim sportovima poput nogometa, rukometa, odbojke, s njima se može početi nešto kasnije, a i dalje postizati izvrsne rezultate, ako je dijete talentirano i trudi se. Ako se dijete sportom želi baviti isključivo iz zabave ili znatiželje, mislim da nije previše bitno s koliko godina ga počne trenirati. Dobro je djecu odmalena uključiti u neki sport jer se tako kreću i održavaju zdravlje, ali i zbog druženja s vršnjacima, komunikacije, timskog duha i truda kojeg je potrebno uložiti. Ipak, ako se dijete ne želi baviti sportom, nemojte ga forsirati. Važno je vidjeti koji su djetetovi interesi i sposobnosti i u tom smjeru ga potaknuti. Ako dijete nije za borilačke sportove, niti u jednoj dobi ga nemojte siliti na judo, a ako odmalena obožava plesati, nemojte se ustručavati već u predškolskoj dobi upisati ga na neki ples. Ako stalno trči za loptom i želi trenirati nogomet, zašto ga ne upisati već sa šest godina. Dakle, sve ovisi o djetetu.
+5 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić [Megaktivan] (12.1k bodova)
U mojoj obitelji svako dijete se počelo baviti sportom sa svojih 7 ili 8 godina i mislim da je to ustvari najbolji period! Naravno, ovisi o kojem sportu se radi, koliko je dijete za njega zainteresirano i je li taj sport uopće prilagođen njihovom uzrastu. Za tako malen uzrast preporučila bih da dijete ide na neke manje zahtjevne sportove koji će im više služiti za razvijanje motorike i sportskog duha. Plivanje, gimnastika i ples su neke od aktivnosti koje su sigurno prilagođene za djecu tih godina. Ukoliko se djetetu sviđaju neke druge aktivnosti, prvo se valja raspitati je li ono primjereno za dijete tih godina jer se može dogoditi da vi dijete upišete na tu aktivnost, ono ne uspije ostvariti željeni rezultat, počne se uspoređivati s drugima i na kraju bude frustrirano zbog toga što nije dovoljno dobar.

Za nešto stariju djecu, preporučam nogomet, atletiku, odbojku, borilačke vještine, pa čak i šah!
+3 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.4k bodova)
Najbolje bi bilo od 8 -11 godina. Tada je formiran dječak i već je više toga vidio. Za takav odabir nikada nije kasno, ne mora imati ni 5 godina. Važno je da se na dijete pretjerano ne utječe nego da je to njegov izbor.

Koliko je samo nogometaša koji su počeli trenirati s 15, 16 godina.

Ako se radi o baletu, gimnastici i sličnim umjetnostima, iz osobnog iskustva, savjetovala bi ranije zato što je to potrebno dok su još kosti mekane da se može napraviti savitljivost.

Slična pitanja

1 odgovor 299 pregleda
2 odgovora 352 pregleda
1 odgovor 91 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...