Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od
Na koje se načine i u kojim se prirodnim lijekovima može koristiti češnjak za poboljšanje zdravlja i liječenje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Češnjak je univerzalni lijek za mnoge zdravstvene probleme. 


Dišni sustav

Češnjak je odličan lijek protiv kašlja i infekcija respiratornog puta zbog antibakterijskih svojstava kojima obiluje. Različita plućna oboljenja lakše se izliječe uz korištenje češnjaka, koji je, osim toga, značajan i u izlječenju gripe i bronhitisa, zbog antivirusnih i protuupalnih svojstava.


Kolesterol

Istraživanja su pokazala da dvije kapsule češnjaka mogu sniziti razinu kolesterola do 18 % zbog organskih komponenti iz češnjaka koje sadržavaju sumpor, čak i pri konzumiranju hrane s visokim udjelom masti.


Zubobolja

Komadić češnjaka na bolnom mjestu u zubu, zbog analgetskih i anestetskih svojstava, ublažava bol.


Kožni problemi

Svježi češnjak će, zbog antimikrobnih svojstava, svakodnevnim korištenjem (utrljavanjem u kožu) osušiti bradavice, a sprječava i upale izazvane alergijskim reakcijama.


Krvožilni sustav

Češnjak širi krve žile, pogotovo periferne, odnosno krvne žile glave, noge i oka. Osim toga, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, čime se smanjuje mogućnost i sklonost trombozi, zahvaljujući adenozinu kojeg sadrži. Djeluje i na održavanje elastičnosti krvnih žila.


Probavni sustav

Češnjak pospješuje probavu i rad želudca.


Prevencija raka

Češnjak ima značajna antikancerogena svojstva zbog čega redovito (pojačano) konzumiranje češnjaka smanjuje pojavu mnogih vrsta raka. Umjerena konzumacija samo sprječava pojavu raka rektuma i bubrega.

 

+6 glasa
Martina Rešetar od

Češnjak

Češnjak kao prirodan lijek se koristi već tisućljećima, porijetklo mu je srednja Azija, ali se češto koristio u Indiji, Grčkoj i Rimu. Sadrži više od 200 biološki aktivnih stvari, većina njih ljekovitih u lukovici poput vitamina A, B1, B2  C, minerala kalij, željezo, sumpor, jod, aminokisleine, enzima i brojnih drugih.

Češnjak ima blagi antiseptički i antibiotski učinak te se u prošlosti koristio za ispiranje rana, liječenje kolere, kuge, upale pluća, tuberkuloze kao i za kašalj i glavobolju. Osim za korištenje sprječavanja i liječenja različitih bolesti, koristi se i u borbi protiv starenja i kukaca.

Postoje znanstvena istraživanja koja su otkrila brojne činjenice o češnjaku, neke od njih su da adenozin iz češnjaka sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, organske komponente iz češnjaka koje sadržavaju sumpor smanjuju razinu kolesterola, ima vazodilatatorni učinak(širi krvne žile), snizuje krvni tlak za 5-10%, djeluje na održavanje elastičnosti krvnih žila itd.

Češnjak je definitivno čudo prirode, ali mora se ostati opreznim u primjeni češnjaka jer može prouzorčiti probleme zbog pojačanog krvarenja!

Slična pitanja

5 odgovora 530 👀
1 odgovor 277 👀
2 odgovora 301 👀
1 odgovor 359 👀
2 odgovora 806 👀
1 odgovor 265 👀
1 odgovor 286 👀
Lovro Gorup 08.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...