247 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
Što je pacemaker, kako se koristi i kome se ugrađuje? Kako je živjeti s njim? Koje se svakodnevne aktivnosti mogu obavljati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+1 glas
Marko Bruno od Marko Bruno

Pacemaker ili srčani elektrostimulator je uređaj koji pravovremeno očitava broj srčanih impulsa, a ovisno o frekvenciji otkucaja srca šalje električne impulse radi reaktivacije srčanog mišića ili održavanja normalnog pulsa. Postoje dvije verzije pacemakera:

  1. privremeni, za liječenje akutnih poremećaja srčanog ritma;
  2. trajni, za liječenje kroničnih poremećaja srčanog ritma.
Srčani elektrostimulator čini jedna ili više elektroda koje se kroz venu ugrađuju u šupljine srca, te potkožno smješteni generator koji proizvodi električne impulse. S obzirom na srčanu šupljinu i težinu aritmije, dijele se na:
  1. jednokomorni, koji najčešće stimulira desnu klijetku;
  2. dvokomorni, koji najčešće stimulira desne pretklijetku i klijetku;
  3. trokomorni (pacemaker za resinkronizaciju srčanog ritma), koji najčešće stimulira desnu pretklijetku te lijevu i desnu klijetku, a koristi se za liječenje bolesnika sa srčanim infarktom. 
Pacemaker se uglavnom koristi u liječenju usporenog srčanog pulsa (bradiaritmija). Ugradnja srčanog elektrostimulatora vrši se kirurškim putem, poglavito ispod klavikule, uz lokalnu anesteziju i adekvatni blagi sedativ. Također, pacemaker se postavlja na manje korištenu stranu tijela, i to kod dešnjaka iznad lijevog, a kod lijevaka iznad desnog prsnog mišića. Po operativnom zahvatu, provodi se programiranje aparata uz nužne pretrage radi testiranja i kontrole pacemakera
 
Govoreći o mogućim komplikacijama, važno je napomenuti da su one minimalne u odnosu na koristi. Najčešće se može javiti pneumotoraks, odnosno zatajenje pluća uslijed pojave zraka u pleuralnoj šupljini, ili hematom (infekcija rane), ali samo u manje od 1% slučajeva. Rijetko je moguć pomak elektroda, što zahtjeva ponovno kirurško postavljanje. 
 
Nakon postavljanja srčanog elektrostimulatora pacijent se može vratiti svom svakodnevnom životu i koristiti električne uređaje, no ne preporuča se nošenje mobitela u području stimulatora. Cilj ugradnje je smanjiti ili čak ukloniti znakove potencijalnog srčanog zastoja. Na kraju, za sva pitanja vezana uz pacemaker, najvažnije je savjetovati se sa svojim liječnikom koji može dati sve informacije vezane za indikaciju i postupak ugradnje te moguće komplikacije i buduće kontrole vezane za pacemaker.
 
IZVOR:

Slična pitanja

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...