Lovro Gorup u rubrici Hrana i piće od
Jednom sam načuo da se žir koristi u ljudskoj prehrani. Zanima me je li to istina i ako jest, na koje sve načine se koristi? Zanima me još pridonosi li korištenje žira zdravoj prehrani.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Žirovo brašno

Žir je zbog sastojka tanina jako gorak, no ta se gorčina može ublažiti tako što se žir oguli i kuha u kipućoj vodi. Potom se osuši, melje ili prži. Žirovo se brašno može koristiti u pripremi palačinki, kolača ili kruha, ali i u drugim jelima, no prije samog korištenja potrebno ga je pomiješati s nekim drugim brašnom za bolji učinak.


Kava

Žir sadrži mnoge hranjive tvari: minerale, proteine, masti i ugljikohidrate. Prženi i mljeveni žir može se koristiti kao kava. Prvo je potrebno skinuti kapicu žira i oguliti koru. Zatim ga je potrebno nasjeckati i staviti na sušenje u pećnicu na 100 stupnjeva. Nakon što se osuši, ispržiti ga pa samljeti da bude kao prah. Ova kava povoljno djeluje na probavni (hemeroidi) i krvožilni (anemija) sustav. Regulira i rad srca te menstrualne bolove. 

+2 glasa
Iva Murat od

Glavni sastojak žira, tanin daje mu gorčinu. Kako biste tu gorčinu ublažili, ogulite ga, skuhajte i više puta mijenjajte vodu. Potom se žir može pržiti, sušiti i mljeti kako bi se dobilo brašno od žira. Ovo brašno pomiješajte s ostalim brašnom kad radite kolače i peciva. 

Žir se također može koristiti kao kava. Prvo mu skinite kapicu i koru te ga narežite na sitno. Zatim ga sušite u pećnici na umjerenoj temperaturi. Sljedeći korak je popržiti ga kako bi dobio tamniju boju, a nakon toga ga sameljite. 

Žir je dobar za naše zdravlje jer je pun minerala, ali sadrži i ugljikohidrate te nešto proteina. Ljudima koji boluju od anemije, preporučuje se ubaciti žir u prehranu, jer je bogat željezom. Žir povoljno djeluje na probavu, regulira rad štitnjače i menstrualne cikluse, a može pomoći stabilizirati krvni tlak.

Slična pitanja

2 odgovora 272 👀
3 odgovora 620 👀
3 odgovora 601 👀
1 odgovor 188 👀
5 odgovora 2.6k 👀
3 odgovora 760 👀
2 odgovora 1.7k 👀
Nino Marić 17.08.2022. pitanje u rubrici Hrana i piće od Nino Marić
4 odgovora 1.0k 👀
1 odgovor 292 👀
1 odgovor 155 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...