18.9k pregleda
Lovro Gorup u rubrici Promet i vozila od Lovro Gorup
promjena rubrike od Znatko
Koji je točan postupak dobivanje vozačke dozvole za plovila? Koja je cijena dozvole i gdje u Hrvatskoj se dozvola može dobiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Magdalena od Magdalena

U Hrvatskoj možete položiti ispit za voditelja brodice, skipera ili zapovjednika jahte


Za voditelja brodice postoje dva ispita, za A (brodice do 7 metara i motorom do 15 kilovata) i B kategoriju (brodice i jahte do 30 bruto tona, koje se koriste u osobne svrhe). Ispit za A kategoriju može polagati osoba koja ima navršenih 15, a za B kategoriju 16 godina. Isto tako postoji i tzv. dopunski ispit, na kojem netko tko ima položen ispit za A kategoriju jednostavno polaže za B kategoriju. Nije nužno odslušati tečaj kao pripremu za ispit, već se za ispit može prijaviti i izravno u lučkim kapetanijama ili pak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Prema jednoj zagrebačkoj autoškoli cijene samog ispita za A kategoriju su oko 170 kn, a za B kategoriju oko 440 kn, dok je cijena dopunskog ispita 145 kn. 

Kako bi postali skiperom, morate položiti ispit barem za upravljanje brodicom C kategorije (sve brodice i jahte do 30 bruto tona, korištene čak i u gospodarske svrhe). Za ovu ispravu nužno je odslušati tečaj koji traje 31 sat te priložiti važeću potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti. Ona se izdaje na 5 godina te se produžuje prilaganjem nove važeće potvrde o zdravstvenoj sposobnosti. Cijena polaganja za ovu dozvolu (tečaj + ispit) je 2 540 kn

Slična je i procedura za polaganje ispita za zapovjednika jahte, osim što se broj sati tečaja koji se mora obaviti prije ispita utvrđuje prema željenoj kategoriji. Ispit za zapovjednika jahte također se dijeli na A (do 100 bruto tona) i B (do 500 bruto tona) kategoriju te se obnavlja svakih 5 godina prilaganjem važeće potvrde o zdravstvenoj sposobnosti. Za ispit za A kategoriju treba odslušati tečaj od 75 sati, dok za B kategoriju treba odslušati tečaj od 214 sati. Cijena polaganja (tečaj + ispit + liječnički pregled) za A kategoriju je 6 500, a za B kategoriju 12 500 kn.

 

+1 glas
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
uređen od Matija Kranjčić
Dozvola za voditelja brodice je potrebna kako biste mogli upravljati vlastitom, tuđom ili iznajmljenom brodicom ili jahtom. Dozvolu se može dobiti kada položite ispit za voditelja brodice koji se sastoji od usmenog dijela koji je podijeljen an pet poglavlja, ali su ukupno tri ispitivača. Ispiti se provode u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu i u Lučkim kapetanija Republike Hrvatske. Preporučam odlazak na predavanje za voditelja brodice jer se tamo može nabaviti i skripta po kojoj se lakše i organiziranije priprema za ispit. Proći ispit zna biti zeznuto, ali je bitno da se možeš snaći sa znanjem kojeg imaš. :)
Znatko od Znatko
Odgovor je ispravljen i sada je originalan.
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...