Lovro Gorup u rubrici Web Dizajn od
promjena rubrike od Znatko
Zanima me koje vam se boje najbolje pašu zajedno neovisno o tome je li to odjeća, boja kuglica na boru ili boja zavjesa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

7 odgovor(a)

+8 glasa
Lara M. Uremović od

Komplementarne boje su boje koje se nalaze jedna nasuprot druge na Ittenovom krugu boja. Kombinacija takvih boja stvara živopisan i estetski ugodan učinak. Komplementarne boje su:

Trijade su kombijanacije 3 boje koje su podjednako udaljene u kružnoj paleti boja. Proizvode efekt visokog kontrasta uz očuvanje harmonije. Takav sastav izgleda živahno čak i kada se radi o blijedim i nezasićenim bojama.  U krugu od 12 boja to je svaka četvrta nijansa. Na taj način dobivamo četiri različite palete boja:

 • Trijada primarnih boja: žuta, crvena i plava
 • Trijada sekundarnih boja: zelena, ljubičasta i narančasta
 • Trijada tercijarnih boja: žuta/narančasta, crvena/ljubičasta i plava/zelena
 • Trijada tercijarnih boja: žuta/zelena, crvena/narančasta i plava/ljubičasta

 

+6 glasa
Ivana Horžić od

Svaka osoba je drugačija i samim time svaka osoba ima različit ukus, različite stvari voli. Svaka osoba ima izgrađenu svoju osobnost i karakter i prema tome nekako i bira kombinaciju boja bilo to odječe, uređenja kuće i sl. Mislim da je to jedino što utječe na odabir boje svake osobe. Naravno da je svatko drugačiji i samim time trebamo poštovati svačiji ukus jer je možda nekome i naš izbor boja neobičan.

Osobno volim ove kombinacije:
Plava i žuta: nekako uvijek volim ovu kombinaciju jer je plava mrvicu ozbiljnija boja (uvijek biram kraljevsko plavu) dok je žuta razigranija i veselija, te daje kombinaciji posebnost i podsjeća na ljeto. Ovo mi je super kombinacija osobito odjeće, ali i u dnevnom boravku bih uvijek odabrala ovu kombinaciju.

Bordo crvena i siva: ovo je više zagasitija kombinacija, dakle nije toliko razigrana, no ipak daje i nekakvu vedrinu. Siva je super jer je tamnija boja, a bordo crvena joj daje malo boje, da nije sve tmurno i hladno. Ovo mi je super kombinacija jer na kraju sve bude super usklađeno. 

Bež i bijela: ovo je jedna lagana i nježna kombinacija. Ovo mi se izrazito sviđa kod odjeće kada trebamo biti ozbiljniji, no opet da to nije tamna kombinacija. Umjesto bež tu se može iskombinirati i boja breskve koja je također lagana, te je to i dalje nježna kombinacija. 

Zelena i plava: prilikom kombinacije ovih boja uvijek nekako gledam da to budu tamnija zelena i tamnija plava. Na kraju ih iskombiniram najčešće u odjevnim kombinacijama. Ovo je kombinacija boja koja često privlači poglede ljudi, zanimljiva je i lijepa ujedno. 

+5 glasa
Antoneta Hrgović od

Poznato je koje boje su komplementarne boje, odnosno koje boje si međusobno odgovaraju, a s obzirom da pitate za vlastito mišljenje, za ove smatram da si jako dobro odgovaraju:

 • siva i smaragdno zelena - odlična kombinacija boja za zidove i zavjese te uređenje doma općenito
 • narančasta i crna - ova kombinacija možda nije za svakoga, ali mislim da može jako lijepo izgledati i u domu i u odjevnim kombinacijama ( ili pak boji kose)
 • bordo i tamnozelena - općenito si zelena i crvena boja međusobno odgovaraju, ali u ovim tonovima smatram da posebno lijepo izgledaju skupa
 • ljubičasta i crna - u ovoj kombinaciji mi je posebno lijepa patliđan-ljubičasta ili šljiva-ljubičasta
+4 glasa
Mihael Fernežir od

Što se kombiniranja boja tiče, ovdje postoji stvarno puno razno raznih mišljenja i uvjerenja o tome koja boja paše na koju, te koja boja ne paše na neku drugu boju. Rekao bih da je sve to samo stvar osobnog ukusa te da svatko ima pravo na to da mu je neka kombinacija najdraža i najljepša, iako je možda nekom drugom ta kombinacija ružna i neprivlačna.

Ja, osobno, imam nekoliko favorita kada su u pitanju kombinacije. Što se odjeće tiče, tu se često za prilično jednobojnu kombinaciju sa samo detaljima u drugoj boji. Ovdje bih ponajviše izdvojio kombinaciju crvene i plave boje kao meni najdražu. Zatim, što se nekih drugih stvari tiče, sa zidove volim svjetlije boje sa nekim tamnijim detaljima (bile to pruge, "mrlje", rubovi ili nešto drugo). I za kraj što se recimo boje automobila tiče tu volim mat boje, odnosno boje bez sjaja i to kombinaciju crne i žute boje, to mi je jedna od najdražih, ako ne i najdraža kombinacija boja za takvo nešto.

+4 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Najboljim parovima boja smatram sljedeće:

 1. crvena – zlatna
 2. plava – srebrna
 3. crna, bijela ili njihova kombinacija – žuta
 4. zagasito narančasta – siva
 5. bež – ružičasta.

U različitim odjevnim kombinacija tijekom svih godišnjih doba ili različitih prigoda, uvjerila sam se kako su prethodno nabrojani parovi boja dobitna kombinacija. Iako se možda naizgled čine nespojivima, kričavima ili nečim trećim, ja sam njihovom skladnošću uvijek bila iznova oduševljena. Neke od spomenutih kombinacija obožavam vidjeti i na dekoracijama u prostorijama u kući ( bež – ružičasta ili zagasito narančasta – siva).

+3 glasa
Paolina Rajić od
Teško je odabrati kombinacije koje uvijek idu zajedno, ali evo neke, po mojem mišljenju, jako dobre kombinacije:

ljubičasta i svijetlo zelena, narančasta i roza (pink nijansa), crna i zlatna, roza i srebrna, bijela i zlatna, bijela i kraljevsko plava, crvena i crna, smeđa i bež, ljubičasta i crna, siva i žuta, narančasta i plava, crvena i ljubičasta, zelena i zlatna, tirkizna i srebrna, crna i bijela, smeđa i narančasta, svijetlo plava i žuta...
+3 glasa
Karla Jurišić od

Volim kombinirati boje. Ne toliko na odjeći koliko u dekorativne svrhe. 

Najdraže mi je kombinirati za dekoraciju doma za vrijeme blagdana. Jedno od dražih vrsta dekoriranja mi je dekoracija bora i tu uvijek pazim na boje te kakve ću kombinacije staviti na svoj bor. Ovo su određene kombinacije boja za određene prigode

BOŽIĆ

 • crvena i zelena
 • zlatna i crvena
 • smeđa i zlatna
USKRS
 • žuta i ljubičasta
 • svijetloplava i svijetloroza
ROĐENDANI
 • bijela i zlatna
 • roza, srebrna i bijela

Slična pitanja

2 odgovora 475 👀
Lovro Gorup 10.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
9 odgovora 1.4k 👀
1 odgovor 560 👀
Iva Bašić 26.11.2020. pitanje u rubrici Razno od Iva Bašić
3 odgovora 305 👀
Lovro Gorup 30.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
1 odgovor 673 👀
4 odgovora 576 👀
4 odgovora 412 👀
1 odgovor 2.9k 👀
5 odgovora 9.0k 👀
4 odgovora 1.9k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...