u rubrici Web Dizajn od
Radim svoj prvi web i kako sam naišao na mnoštvo informacija na internetu, nadam se da će mi ovdje netko pomoći i objasniti kako da krenem, na što da pazim, gdje da to nađem, ...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+16 glasa
Hrvoje Novak od
odabran od Znatko
 
Najbolji odgovor

Odlično pitanje! Ako će Vaša web-stranica biti dobro osmišljena te odlično izrađena time ste upravo pogodili ključnu točku svake web stranice (tj. hrvatski - web sjedišta). Upravo koncept web stranice daje prvu i pravu sliku o Vama tj. tvrtki u kojoj radite. Sjetite se samo koliko nam je svima prvi dojam ključan. Ako ćete koristiti Vašu web stranicu za promoviranje web-poslovanja posebno je u tad bitno imati kvalitetno napravljen home page tj. početnu stranicu. To ne mora biti uvijek početna stranica i tada govorimo o tzv. landing page-u.

Dobro osmišljena web stranica će Vam omogućiti privlačenje novih te okupljanje starih posjetitelja tj. klijenata. Inače, ne dovoljno dobra izrađena web-stranica može prouzrokovati gubitak postojećih kupaca ali i potencijalnih stalnih posjetitelja. I to ne samo u početku već tokom cijelog vremena postojanja web stranica. Želim Vam naglasiti da kod izrade web stranice, naglasak je najčešće upravo na toj početnoj stranici (home page).

Evo nekoliko pravila koja Vam poreporučam....

Neka bude jednostavna (tzv. KISS metoda)

Jedan od bitnih dolaska posjetitelja na Vašu stranicu će biti putem tražilica tako da upišu traženi pojam i na rezultatima tražilice odaberu Vašu tvrtku. U tom trenutku posjetitelj nešto traži i ako, nakon klika na Vašu web stranicu, ne dobije rezultate koje je tražio - napušta Vaše web sjedište i odlazi dalje. Informacije koje ćete im tada pružiti moraju biti potrebite, jednostavno koncipirane, jasne i jednostavnog web dizajna.

Evo primjera. Bacimo li pogled na Google tražilicu i to onu početnu - zapravo nemamo apsolutno ništa specijalno za vidjeti. Osim onog uokvirenog polja za upis riječi za pretraživanje. Istina tu je i nekoliko linkova (opcije menija) koji nam mogu pomoći u pretrazi, ali ih ne koristimo često. I to je sve. Nema više ništa. Ali opet, skoro svakodnevno iznova dolazimo na Google tražilicu. Prednost ovakve stranice svakako leži u jednostavnosti dolaska do hrpetine informacija. Dakle, tu je bitno pravilo - što web stranicu napravite jednostavnijom za posjetitelje to će im ona biti pristupačnija, a u konačnici za Vas i posjećenija. Više posjeta = više kupaca.

Klasična pogreška će biti kod web dizajnera koji će nastojati Vaše web starnice učiniti što više "in", "fancy", "moderno", "kičasto"  i to s jako puno za-učitati zahtjevne grafike s brojnim opcijama i izbornicima. ALI! Sada možete i sami zaključiti da će izazvati suprotan efekat od onoga koji priželjkujete. Posjetitelji će se u pravilu pogubiti na takavim, za posjetitelja prilično zbunjujuće oblikovanim stranicama.

Za kraj - neka web stranica bude lijepa, jednostavna, no najbitnije da je - efikasna u onome za što je namijenjena.

Kako odabrati naziv domene tj. web sjedišta?

Neće baš svatko tko posjetiti Vaše web stranice ciljati na Vas i znati čime se i bavite. Moguće je da igrom slučaja naiđe na njih. Upravo radi ovakvih slučajnih posjetitelja bi se trebali fokusirati da vaša početna stranica ima u sebi jasnu poruku, odnosno da se iz nje može doći do informacije čime se Vaša tvrtka zapravo bavi.

Dobro predstavite sadržaj

Česta pogreška je danas kada se razne web stranice pretrpaju sa ogromnim i učestalim grafičkim sadržajima (slikama) dok su im tekstualne informacije umanjene, skrivene i stisnute u neki kutak koji nije odmah uočljiv. E takva web stranica jednostavno ne uspije dobiti pozitivan feedback od posjetitelja.

Koristite linkove, ali - optimalno

Kada korisnici posjete početnu stranicu, ne nađu li odmah tražene informacije, sljedeće što traže su tematski linkovi. Ako ih imate. Zato je dobro da ih imate. Tu je jako važno da koristite tematske riječi za naziv linkova na Vašim web stranicama. Zašto je to bitno? Pa jer linkovi bi trebaju pomoći posjetiteljima da pronađu ono što traže, a, eto, nisu našli kroz već prvi dolazak na Vaše web stranice. OK, ne možete baš sve informacije koje nudite na web stranici staviti na početnu web stranicu, no zato grupirajte informacije po web stranicama, a do njih neka vode brižljivo osmišljeni linkovi.

Pretraživanje na web stranici

Iako će posjetitelji dolaziti na Vaše stranice pretraživajući npr. Google, posjetitelji će u većini slučajeva na Vašim web stranicama potražiti okvir za pretraživanje u koji mogu unositi sve svoje upite. Tu Vam je bitno da osigurajte da okvir za pretraživanje postoji. Ako radite custom web stranicu, "taj mali search okvir" može biti vrlo kompleksan za programere. Zato ne pretjerujte sa search opcijama.

Dozirajte primjenu vizualnih elemenata - slika

Iako znamo da slika doista govori više od riječi - dozirajte stavljanje slika. Nemojte nikako pretjerati u postavljanju slika! Uvrstite samo potrebite grafičke elemente, slike, ilustracije, fotogracije na svoju početnu web stranicu. Ako ćete nepotrebno ubacivati npr. privlačne žene ili muškarce (foto modele), a koji nemaju ama baš nikakve povezanosti sa Vašom web stranicom, znajte da će posjetiteljima biti nezanimljivo to miješanje sadržaja. Oni znaju koji sadržaj traže i žele samo to dobiti. Zato neka umjerena količina slika prate sadržaj Vaše web stranice

Za kraj
 
Za kraj, najbitnije za koncipiranje tj. planiranje kvalitetne početne stranice (home page) leži u jako dobrom poznavanju onoga što zapravo Vaši korisnici točno žele od Vaše web stranice, te pružanju toga prema pravilima koje sam ovdje naveo.

od
Mislim da je najbitnije naći dobrog poslovnog partnera u ovom poslu tj. web-dizajnera. Onda se možeš osloniti na njega, a ti fokusirati na svoj dio posla.‌
23.01.2014. pitanje u rubrici Web Dizajn od putnik20_st Kako koncipirati web za putničku agenciju?
Mario Daka od
@mia99 u pravu si osim nema smisla ako
a) nemaš novaca za njega,
b) već se baviš informatikom od prije
:)
+13 glasa
od
Da budete ukorak s najnovijim trendovima u koncipiranju novi web-stranica, Forbes donosi nekoliko preporuka koje sam pronašao na LiderPress-ovim stranica pa evo ih u cijelosti:
 
Kontinuirano 'skrolanje'
 
Ono vodi od jedne priče do druge, ili od jednog članka do drugog, automatski i bez klikanja. Ipak, prilikom njegove upotrebe preporučuje se oprez s izbornicima jer se navigacijski izbornik brzo gubi iz vidnog polja. Stoga je poželjno ugraditi 'floating navigation'.
 
Veći font
 
Kako su danas ekrani i njihova rezolucija na mobitelima, računalima i televizorima svake godine sve veći, fontovi koji su se prije koristili doimaju se presitnima. Kako veličina ekrana ne bi odudarala od veličine slova nužno je njihovo povećanje.
 
Responzivan dizajn 
 
Prema analizama iz trećeg tromjesečja 2013. čak 28% ukupnog mrežnog prometa otpada na mobilne uređaje što je povećanje od 67% u odnosu na prošlu godinu. U prošlosti su se internetske stranice za mobilne uređaje stvarale odvojeno od onih za računala. Sada internetske stranice imaju mogućnost da budu osjetljive i da se prilagode uređaju i njegovom zaslonu. To znači da više nema potrebe istovremeno održavati dvije web-stranice, već samo jedne prilagođene svim dimenzijama ekrana različitih uređaja.
 
Flat design tj. ravni dizajn
 
Moderno je danas imati ravni ili flat dizajn. Prvi su ga počeli koristiti Apple i Windows, a postaje popularan i na društvenim mrežama. Osim što daje novi izgled stranici, flat dizajn povećava performanse jer je jednostavan.
 
Parallax
 
Uz učestalu uporabu 'flat' dizajna, porasla je popularnost i 'Parallax' tehnologije koja prikazuje web-stranicu u više slojeva koji se pomiču neujednačenim brzinama. U kombinaciji s još nekim metodama, 'Parallax' omogućava stvaranje zanimljivog i unikatnog dinamičnog efekta.
Goran Dren 23.01.2014. pitanje u rubrici Obrazovanje od Goran Dren
02.05.2014. promjena rubrike od Znatko
Gdje se školovati za WEB DIZAJN?

Slična pitanja

2 odgovora 747 👀
11.12.2013. pitanje u rubrici Web Dizajn od jadran2014
1 odgovor 580 👀
3 odgovora 836 👀
Goran Dren 30.12.2013. pitanje u rubrici Web Dizajn od Goran Dren
1 odgovor 543 👀
2 odgovora 468 👀
2 odgovora 737 👀
Hrvoje Novak 30.06.2014. pitanje u rubrici Web Dizajn od Hrvoje Novak
2 odgovora 2.8k 👀
2 odgovora 646 👀
3 odgovora 470 👀
1 odgovor 1.4k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...