124 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Umjetnost i kultura od Lovro Gorup (3.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Koji je točan postupak objavljivanja vlastite knjige? Kako reklamirati knjigu i na koje sve načine prikazati knjigu javnosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Sara Cindrić od Sara Cindrić (2.9k bodova)

Negdje sam pročitala da u Hrvatskoj više ljudi piše knjige nego što ih čita. To je, naravno, preuveličavanje, ali u svakom izrazu ima neke istine. Zato se u Hrvatskoj jako teško probiti kao pisac. Kod izdavanja knjige postoje dva osnovna načina: pronaći izdavača ili se samostalno uputiti u cijeli taj proces.

Ako se odlučite knjigu objaviti samostalno, na početku će te potrošiti hrpu novca (lektura, prijelom, izrada naslovnice itd.) koji Vam se može i ne mora vratiti, ali ćete zato imati potpunu kontrolu nad knjigom i dobru zaradu ako knjiga bude prodavana. Ako se odlučite za izdavača, oni će sav posao obaviti za Vas, ali ćete nad tim procesom imati vrlo malo kontrole zbog čega ćete se osjećati kao da Vaša knjiga uopće nije Vaša knjiga. Ako se knjiga pokaže neuspješnom, niste u gubitku jer niste ništa ni uložili. Ako se knjiga pokaže uspješnom, od prodaje ćete dobiti samo manji postotak. S time da, ako iza Vas stoji neki veliki izdavač, šanse su naravno veće da knjigu prodate nego ako ju sami objavite (mada taj dio najviše ovisi o promociji).  

IZDAVAČ

Istražite izdavače, napravite popis najboljih (s obzirom na žanr Vaše knjige i općenito način poslovanja izdavača) te im pošaljite e-mailove (najbolje ideju s prilogom iz knjige i razlozima zašto vjerujete da će Vaša knjiga biti čitana). Nakon što dobijete pozitivan odgovor, zna tu biti još istraživanja i ispravljanja, ali Vaš je posao manje-više gotov. 

SAMOSTALNO

Napišite knjigu. Platite nekome da Vam ju uredi, napravi prijelom, izradi naslovnicu. Dignite knjigu na Amazon. Kad netko knjigu naruči, oni uzmu proviziju za tiskanje i slanje, ali svejedno puno više novca ide u Vaš džep nego kad izdavači sebi pokupe svu zaradu. To je, naravno, pod uvjetom da knjigu netko i kupi (inače ste u ogromnom minusu). Nemate izdavača pa nemate ni pomoć oko promocije. Snalazite se sami ili plaćate stručnjaka. 

NATJEČAJ

Još jedna opcija je da pobijedite na natječaju koji garantira objavljivanje knjige (kao VBZ-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman). To bi Vas riješilo puno muka po tom pitanju. 

PROMOCIJA

Čitanost knjiga (nažalost) ovisi puno više o marketingu nego o kvaliteti same knjige. Zato je taj dio posla najbolje ostaviti stručnjacima. Ali, generalno, društvene mreže, vizualni book trailer, zamolba blogera Vašeg žanra da napišu recenziju, intervjui,..

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Nikolina Šrajbek 14.04.2021. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Nikolina Šrajbek (57.0k bodova)
1 odgovor
Lovro Gorup 16.11.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Lovro Gorup (3.4k bodova)
1 odgovor
Augustina Kolak 29.12.2020. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Augustina Kolak (13.7k bodova)
2 odgovora
Augustina Kolak 29.12.2020. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Augustina Kolak (13.7k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...