Lovro Gorup u rubrici Umjetnost i kultura od
promjena rubrike od Znatko
Koji je točan postupak objavljivanja vlastite knjige? Kako reklamirati knjigu i na koje sve načine prikazati knjigu javnosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Sara Cindrić od

Negdje sam pročitala da u Hrvatskoj više ljudi piše knjige nego što ih čita. To je, naravno, preuveličavanje, ali u svakom izrazu ima neke istine. Zato se u Hrvatskoj jako teško probiti kao pisac. Kod izdavanja knjige postoje dva osnovna načina: pronaći izdavača ili se samostalno uputiti u cijeli taj proces.

Ako se odlučite knjigu objaviti samostalno, na početku će te potrošiti hrpu novca (lektura, prijelom, izrada naslovnice itd.) koji Vam se može i ne mora vratiti, ali ćete zato imati potpunu kontrolu nad knjigom i dobru zaradu ako knjiga bude prodavana. Ako se odlučite za izdavača, oni će sav posao obaviti za Vas, ali ćete nad tim procesom imati vrlo malo kontrole zbog čega ćete se osjećati kao da Vaša knjiga uopće nije Vaša knjiga. Ako se knjiga pokaže neuspješnom, niste u gubitku jer niste ništa ni uložili. Ako se knjiga pokaže uspješnom, od prodaje ćete dobiti samo manji postotak. S time da, ako iza Vas stoji neki veliki izdavač, šanse su naravno veće da knjigu prodate nego ako ju sami objavite (mada taj dio najviše ovisi o promociji).  

IZDAVAČ

Istražite izdavače, napravite popis najboljih (s obzirom na žanr Vaše knjige i općenito način poslovanja izdavača) te im pošaljite e-mailove (najbolje ideju s prilogom iz knjige i razlozima zašto vjerujete da će Vaša knjiga biti čitana). Nakon što dobijete pozitivan odgovor, zna tu biti još istraživanja i ispravljanja, ali Vaš je posao manje-više gotov. 

SAMOSTALNO

Napišite knjigu. Platite nekome da Vam ju uredi, napravi prijelom, izradi naslovnicu. Dignite knjigu na Amazon. Kad netko knjigu naruči, oni uzmu proviziju za tiskanje i slanje, ali svejedno puno više novca ide u Vaš džep nego kad izdavači sebi pokupe svu zaradu. To je, naravno, pod uvjetom da knjigu netko i kupi (inače ste u ogromnom minusu). Nemate izdavača pa nemate ni pomoć oko promocije. Snalazite se sami ili plaćate stručnjaka. 

NATJEČAJ

Još jedna opcija je da pobijedite na natječaju koji garantira objavljivanje knjige (kao VBZ-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman). To bi Vas riješilo puno muka po tom pitanju. 

PROMOCIJA

Čitanost knjiga (nažalost) ovisi puno više o marketingu nego o kvaliteti same knjige. Zato je taj dio posla najbolje ostaviti stručnjacima. Ali, generalno, društvene mreže, vizualni book trailer, zamolba blogera Vašeg žanra da napišu recenziju, intervjui,..

Slična pitanja

2 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 327 👀
1 odgovor 2.3k 👀
Lovro Gorup 16.11.2020. pitanje u rubrici Internet od Lovro Gorup
1 odgovor 441 👀
2 odgovora 726 👀
2 odgovora 993 👀
1 odgovor 341 👀
1 odgovor 149 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...