HONORIRANJE ODGOVARANJA TRAJE DO 01.12.2020.! O NASTAVKU BITI ĆETE OBAVIJEŠTENI.

Kako manje misliti?

56 gledanja
Marinko Zadro 26.09. pitanje u kategoriji Zdravlje i medicina od Marinko Zadro [Ekstraktivan] (3,592 bodova)
Stalno imam potrebu da o svemu na što naiđem mislim i analiziram. Mogu li to nekako smanjiti? Kako manje misliti?

Please log in or register to answer this question.

3 odgovor(a)

+1 ocjena
Paulina Rajić 26.09. odgovor od Paulina Rajić [Ekstraktivan] (1,057 bodova)

Analiziranje i razmišljanje je svakako pozitivna karakteristika i može nam pomoći u životu. Ipak, pretjerano razmišljanje i analiziranje stvari (dobrih i loših) često utječe na kvalitetu života u negativnom smislu; problemi se čine nerješivi, a pozitivne stvari postaju ne toliko dobre i bude u nama nervozu. U nastavku je nekoliko savjeta kako smanjiti nepotrebno analiziranje:

  1. Promjena perspektive; zapitajte se hoće li to što trenutno analizirate biti bitno za 5 godina ili čak pet tjedana
  2. smanjite vrijeme za donošenje odluka; za male odluke (na primjer trebam li sada odgovoriti na e-mail, vježbati itd) uzmite 30 sekundi za razmišljanje, a za veće odluke (za koje bi vam inače trebali dani ili tjedni) 30 minuta
  3. Fizička aktivnost; samo kratka šetnja može vam pomoći da "razbistrite misli" i usredotočite se na bitne stvari
  4. Prakticirajte mindfulness: posvetite se vježbanju biti što više prisutni u trenutku i kroz vrijeme ćete usavršiti i tu vještinu; osvijestite stvari oko sebe, svoju okolinu; prebacite fokus na svoja osjetila
+1 ocjena
Iva Murat 31.10. odgovor od Iva Murat [Ekstraktivan] (3,765 bodova)

Kad se želimo riješiti pretjeranog razmišljanja, pomaže preusmjeriti misli na nešto drugo. To može biti neka fizička aktivnost. Možete vježbati, otići u šetnju ili raditi kućanske poslove. Ako imate neki hobi, on vam može poslužiti kao distrakcija. Preusmjeriti misli možete gledajući film, seriju, čitajući knjigu, igrajući igricu ili slušajući glazbu. Možete nazvati prijatelja ili se naći s njim. Tako možete podijeliti svoje brige s njim. To vam može pomoći da se osjećate bolje, a možda dobijete koristan savjet. Dobro je ponekad čuti tuđu perspektivu. S druge strane, možete s prijateljem razgovarati o nečemu nevezanom za problem kako biste se opustili i prestali toliko razmišljati. Kako biste se opustili, možete primijeniti tehnike dubokog disanja, popiti biljni čaj za smirenje, pripremiti toplu kupku, otići u prirodu...

0 ocjena
Lara Tić prije 4 dana odgovor od Lara Tić [Superaktivan] (580 bodova)

Kada vam se misli počnu komešati u glavi i ići u beskonačnost, u tom trenutku samom sebi recite stop. Pogledajte oko sebe, fokusirajte se na prvu stvar koju ste ugledali; njena boja, tekstura, položaj i osjećaje koje u vama probudi. Tako učinite za svaku sljedeću.

Kada nam misli odlutaju, počnemo beskrajno ploviti njima te izgubimo kontakt sa sadašnjošću, a sadašnjost je jedina stvar koju zaista imamo. Prošlost više nije ovdje i nemožemo ju promijeniti, dok je budućnost nepredvidljiva i samo jedan mali moment može izmijeniti ono što smo pretpostavljali da će se dogoditi.

Ovisi naravno i o tome o čemu razmišljate. Za svaku situaciju koju previše analizirate morate sebi objasniti kakva je realna situacija, npr.

  • Ako razmišljate o tome što je netko drugi učinio ili rekao, pokušajte o tome razmišljati ovako: ja neznam što je u glavi te osobe, neznam točan razlog zašto je to rekla i nemoram ga znati, zato što na njene postupke ne mogu ni utjecati. Tako ćete si smanjiti teret.
  • Ako previše razmišljate o poslu, faksu ili bilo čemu ovakvog tipa: kada dođem u situaciju da to popravim, tada ću to popraviti. Kada dođem na posao, tada ću učiniti to što moram. Kada dođem doma ću poćeti učiti i zbog toga što sada nemogu utjecati na ishod te situacije neću o tome razmišljati. Razmišljati ću kada budem bio u položaju da na to utječem onako kako želim.
  • Ako vam se dogodilo nešto traumatično što vas tišti: to se dogodilo, ja tu situaciju više ne mogu promijeniti. Umjesto razmišljanja što bi bilo kad bi bilo, probajte više razmišljati o tome što vas je ta situacija naučila, jeste li u tom trenutku ispravno postupili. Ako mislite da ste krivo postupili, zaustavite se na mislima poput: ako se opet nađem u sličnoj situaciji, drugačije ću postupiti. Nikako nemojte dozvoliti da upadnete u tok misli zbog kojeg osjećate grižnju savjesti i priželjkujete da nešto možete promijeniti. Što je bilo bilo je, i ne znači da mora opet biti tako.

Također, puno pomaže fizička aktivnost. Najčešće nas to analiziranje uhvati kada nam mozak nije dovoljno zaposlen. Istog trenutka se dignite i idite raditi nešto. Slagati kuću, trčati, rješavati neke zadatke poput križaljki ili sudoku. Skrenite si pažnju s toga.

Slična pitanja

2 odgovora 26 gledanja
Znatko

Znatko je otvorena i pretraživa baza znanja u obliku pitanja i odgovora online zajednice

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

4,866 pitanja

7,401 odgovora

1,520 komentara

912 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?

Web::Edukacija

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri!
...