Znatkica u rubrici Osobni razvoj od
Kako da manje misle oni koji beskonačno analiziraju? Bili sami dok misle ili ne...

#pitamzafrendicu

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Mihaela Blažeka od
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Kako sam jedna od takvih ljudi, moram odmah na početku reći da je to nešto s čime se zaista nije lako nositi. Takve osobe analiziraju sve što se događa oko njih i sve kompliciraju. Na taj način mogu "iz buhe stvoriti slona". Prisutna je i česta tendencija unaprijed zamišljanja situacija (s ogromnom količinom detalja) čime se događa to da vrlo često zamislimo da će se nešto dogoditi sa svojim najgorim scenarijem, a taj najgori scenarij se u većini slučajeva ipak ne dogodi. To sve može dovesti do prevelike opterećenosti uma.

Umu je potreban odmor i zato preporučujem meditaciju jer, ne samo da u tim trenucima uzmete neko vrijeme za sebe i odmorite um, nego možete naučiti kako maknuti misli i pretjerana analiziranja iz glave.

Također, kako sam imala problema sa negativnim mislima, osmislila sam način na koji si mogu pomoći da ih izbjegnem. Kad god osjetim negativne misli (ili pretjerana analiziranja, uzburkane misli, more misli), fokusiram se na jednu rečenicu (neku koja Vam pomaže, koju osjećate, nađite svoju rečenicu koja za Vas funkcionira) i ponavljam ju u sebi sve dok se misli ne umire. 

Također, može pomoći i bavljenje nekakvim hobijem ili sportom jer će Vam to usmjeriti i zaokupirati misli i tada neće biti mjesta za pretjerane analize.

+7 glasa
Lucija Vlaović od
Pretjerano razmišljanje i analiziranje svakako može stvoriti probleme tamo gdje ih nema. Posebno kada se unaprijed donose zaključci i stvaraju (vrlo često negativni) raspleti nekih događaja. To opterećuje, dovodi do anksioznosti i nesigurnosti i zaokuplja previše vremena.

Jedno je riješenje definitivno hobi (bavljenje sportom, meditacija...), ali to nikako neće potpuno ukloniti problem već ga stopirati na neko određeno vrijeme (trajanje treninga, meditacije, slikanja...).

Postoje mnoge knjige o tome kako ublažiti pretjerano analiziranje, mogu se nabaviti u knjižarama ili web shopovima, a jedna za koju znam je knjiga autorice Christel Petitcollin 'Kako manje misliti' (https://shop.skolskaknjiga.hr/kako-manje-misliti.html#:~:text=%20Kako%20manje%20misliti%20%201%20%E2%80%A2%20Bli%C5%BEnji,mjesto.%205%20%E2%80%A2%20Osje%C4%87a%C5%A1%20se%20neshva%C4%87eno.%20More%20).

Slična pitanja

3 odgovora 387 👀
Marinko Zadro 26.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Marinko Zadro
4 odgovora 558 👀
4 odgovora 571 👀
3 odgovora 453 👀
3 odgovora 484 👀
1 odgovor 492 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...