280 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
Koje su česte nuspojave kemoterapija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+4 glasa
Iva Ivanko od Iva Ivanko
Postoje nuspojave koje se javljaju za vrijeme kemoterapije (akutne) i one koje se javljaju nakon, a mogu biti kronične.

Najčešće nuspojave su povraćanje, mučnina, opadanje kose i dlaka, povišena temperatura, bubrežne komplikacije, bolovi, raspad krvnih stanica (zbog oštećenja koštane srži) nakon čega slijedi malaksalost i slabost.

Također može doći do upala sluznice usne šupljine, jednjaka, želuca i crijeva što uzrokuje bol u trbuhu.
+4 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
prikazano od Znatko

Kemoterapija može uzrokovati niz neugodnih nuspojava, koje se mogu liječiti ili spriječiti, a većina nestaje nakon prestanka liječenja. Teško je predvidjeti kakve će nuspojave imati koji pacijent. 

Najčešće su:

Umor je jedna od najčešćih nuspojava zbog toga je potrebno odmarati se, izbjegavati teže zadatke ili aktivnosti koje niste u mogućnosti. Valja prakicirati lagane vježbe poput šetnje, hodanja i joge koje mogu povećati razinu energije. 

Osjećaj slabosti ima dosta ljudi koji su podvrgnuti kemoterapiji, osjećaju mučninu i povraćaju. Uzimanjem antiemetika se to može spriječiti ili ublažiti. 

Gubitak kose je česta nuspojava, iako se ne događa svima. To započinje u roku od nekoliko tjedana od prvog tretmana, najčešće od 1 do 2 mjeseca. Najčešći je gubitak kose s glave, ali se može izgubiti i s drugih dijelova tijela.

Infekcije se događaju zato što kemoterapije sprječavaju sposobnosti tijela da se brani. Potrebno je posebno voditi računa o hgijeni, izbjegavati kontakte s kućnim ljubimcima i s ljudima koji možda imaju neku infekciju poput grupe. 

Anemija se događa jer kemoterapija smanjuje količinu krvnih zrnaca u tijelu zbog toga je potreban unos željeza hranom.

 

Izvor : https://www.nhs.uk/conditions/chemotherapy/side-effects/

+2 glasa
Lara Tić od Lara Tić
Tijekom primanja kemoterapije, pacijent osjeća mučnine koje rastu s povećanjem doze kemoterapije. Također, tu su glavobolje, grčevi u mišićima, općenita slabost i vrtoglavice kada se osoba zadiše ili umori pokušavajući obaviti neki fizički zahtjevniji zadatak. Također se javlja i odbojnost na neku hranu tj pojava mučnine od samog mirisa određene hrane. Moguće da je tu hranu pacijent unosio tijekom mučnina pa su mu ostala nesvjesna loša sjećanja na taj miris koja pokreću lošu reakciju - povraćanje.

Nakon nekog vremena što se kemoterapija dobiva, počinje otpadanje kose (kod nekih ranije ili kasnije, i kod nekih vrlo malo ili uopće ne), slabost i dalje traje te je niža razina energije. Moguće je i pojavljivanje bora i blijedolik izgled - osoba izgleda kao da je naglo ostarila.

Sve ove posljedice mogu nestati kada dođe do ozdravljenja i prestane se primati kemoterapija.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...