Mirela Benić u rubrici Društvo od Mirela Benić
promjena rubrike od Znatko

Zanima me što je to globalizacija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+7 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir
odabran od Mirela Benić
 
Najbolji odgovor
Pojam globalizacije podrazumijeva gospodarske, političke, društvene, i kulturne procese koji vode preobrazbi životnih uvjeta te većoj povezanosti pojedinih dijelova suvremenog svijeta.

Gospodarski gledano, globalizacija se uočava preko međuovisnosti tržišta i proizvodnje pojedinih zemalja pod snažnim utjecajem razmjene usluga te financijskih tijekova. Glavni čimbenici globalizacije su poduzeća koja posluju u više država, odnosno međudržavna poduzeća.

Procesi globalizacije su popraćeni različitim oblicima koji se provode kao nužni uvjeti nesmetanoga gospodarskog djelovanja u svjetskim razmjerima.
+4 glasa
Marko Bruno od Marko Bruno

Globalizacija je sveopći proces povezivanja svjetskih zemalja u gospodarskom, političkom, socijalnom ili kulturnom smislu, u svrhu poboljšanja životnih uvjeta. U ekonomiji, globalizacija se ogleda u povezivanju tržišta i proizvodnje između različitih država uz povećanje razmjene dobara i usluga. 

Najčešće se javljaju takozvana transnacionalna poduzeća, čije se poslovanje odvija u više zemalja, a svrha financijskih tržišta se širi neovisno o teritorijalnom gospodarstvu. Svjetske organizacije, poput Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske trgovinske organizacije, usklađuju i provode uvjete za nesmetano provođenje transnacionalnih gospodarskih aktivnosti. 

Bez obzira na činjenicu da je globalizacija dovela do ekonomskog rasta i napretka tehnologije, došlo je do povećanja društvenih nejednakosti kao što su:

  1. razlika u bogatstvu,
  2. manja zaposlenost,
  3. porast privatnog monopola.

Kao odgovor na prethodne društvene nejednakosti, uvodi se sustav mjera poput:

  1. otpisivanje duga siromašnim zemljama,
  2. veća zaštita radnih prava i investitora,
  3. financijski nadzor i uvođenje poreza na međunarodne transakcije.

Suvremena društva pomalo su kritična i skeptična oko globalizacijskog procesa, uzimajući u obzir da se u mnogim političkim organizacijama javljaju antiglobalizacijski radikalisti i umjereni reformisti. Prema njihovim riječima, globalizacija dovodi u pitanje tradicionalnu suverenost i ulogu države u nacionalnim pitanjima. 

S druge strane, sve više u prvi plan dolazi spoznaja da se određeni svjetski problemi nalaze izvan mogućnosti pojedinih zemalja da riješe taj problem (npr. ekologija, terorizam, sukobi, ratovi). Globalizacija mijenja političke postupke, utječe na odnose pojedinih zemalja, usklađuje poimanje suverenosti i otvara mogućnost širenja nevladinih udruga . 

U kulturnom poimanju, globalizacijski je cilj revolucija informacijskih tehnologija, stvaranje "globalnog sela", interakcija kultura, ujednačavanje životnih stilova i obrazaca potrošnje te očuvanje nacionalnog identiteta. Osim navedenog, kulturna globalizacija stavlja naglasak na povezivanje različitosti, razvoj kozmopolitske demokracije te stvaranje novih, globalnih kulturnih vrijednosti.  

IZVOR:

+4 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
Globalizacija (franc. globalisation) je gospodarski, društveni, politički i kulturni proces koj vode preobrazbi životnih uvjeta te sve većoj povezanosti i međuovnisnosti pojedinih dijelova suvremenoga svijeta. Na gospodarskom planu globalizacija se očituje u ratućoj međuovisnosti tržišta. Potaknula je gospodarski rast i tehnološki napredak, ali je dovela i do produbljivanja društvenih nerazmjera u svjetskim mjerilima, ali i unutar pojedine države. Na političkom planu globalizacija se očituje kao proces koji sve više dovodi u pitanje tradicionalnu ulogu nacionalne države i njoj primjerenoga poimanja suvereniteta. Na kulturnom planu, globalizacijski procesi su duboko povezani s revolucijom sredstava priopćivanja i širenjem informcijskih tehnologija.
+2 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Definicija globalizacije podrazumijeva proces otvaranja i liberalizacije nacionalnih financijskih tržišta i njihova stapanja u globalno tržište kapitala. Zahvaljujući globalizaciji odnosi među ljudima i zemljama postaju sve intenzivniji , a ljufi počinju globalno razmišljati i svijet u cijelini drugačije shvaćati. Globalizacija ima i određene zahtjeve a ona su ulaganja u znanje, tehnologije,istraživanje i razvoj.

Na prijelazu 19. u 20. st odnosi među država u europi znatno su se razlikovali od današnjih jer se tada smatralo da državna snaga proizlazi iz teritorijalne dominacije. Najveće probleme imaju zemlje s niskim dohotkom čije stanovništvo ima malu stopu pismenosti i kratak životni vijek preživljavajući s oskudnom ili nikakvom prehranom.

Ako neka zemlja uloži dovoljno napora u znatnija ulaganja kapitala, unaprijedi zdravstvo i obrazovanje, poboljša kvalificiranost i obuzda rast pučanstva, tada može prekinuti krug siromaštva i potaknuti ekonomski razvoj.

Slična pitanja

3 odgovora 575 👀
2 odgovora 302 👀
2 odgovora 448 👀
Tomislav Gatara 05.01.2022. pitanje u rubrici Društvo od Tomislav Gatara
2 odgovora 325 👀
4 odgovora 1.0k 👀
Znatkica 19.11.2020. pitanje u rubrici Politika od Znatkica
5 odgovora 730 👀
1 odgovor 1.8k 👀
Ivan Gačić 11.02.2022. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...